OI TROGLODYTES ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ TROGGS, ΟΙ R.E.M ΚΑΙ ΟΙ WE WET WET!


Με αφετηρία το Ἀντοβερ, πόλη στο νότιο τμήμα της Βρετανίας, ευρισκόμενη 56 χλμ βορείως του Σαουθάμπτον, οι Troggs άφησαν το στίγμα τους στην βρετανική - και όχι μόνον – μουσική σκηνή, με μια σειρά από επιτυχημένα και κλασσικά τραγούδια, ενώ επηρέασαν καλλιτέχνες και συγκροτήματα όπως οι Iggy Pop, Ramones & R.E.M. Αρχικώς η μπάντα ονομάζετο The Troglodytes και μετά τις όποιες αλλαγές μελών, η αυθεντική σύνθεση των Troggs, την οποία ανέλαβε ο Larry Page (διαχειριστής/εκπρόσωπος και των Kinks), αποτελείτο από τους Reg Presley (τραγούδι), Ronnie Bond (τύμπανα), Pete Staples (μπάσσο) και Chris Britton (κιθάρα). Ο Reginald Ball, αρχικώς, ήταν ο μπασσίστας της μπάντας. Τελικώς, ανέλαβε τα φωνητικά και - μετά από προτροπή δημοσιογράφου - υιοθέτησε το καλλιτεχνικό όνομα Reg Presley. Ο πρώτος μικρός δίσκος στην CBS με τίτλο “Lost Girl”, με δεύτερη πλευρά το “The Yella In Me” δεν γνώρισε επιτυχία, όμως ο μάνατζερ Larry Page έκλεισε συμφωνία για δύο μικρούς δίσκους στην εταιρεία Fontana και ήταν εκείνος που άκουσε, ευρισκόμενος στην Νέα Υόρκη, το δοκιμαστικό ενός τραγουδιού που είχαν κυκλοφορήσει χωρίς επιτυχία οι Wild Ones και είχε συνθέσει ο τραγουδοποιός Chip Taylor, αδελφός του ηθοποιού John Voight. Ο Page παρουσίασε το “παράξενο και ασυνήθιστο τραγούδι” με τίτλο “Wild Thing”στην μπάντα, με σκοπό να το ηχογραφήσουν οπωσδήποτε, το προόριζε, όμως, για την δεύτερη πλευρά στον μικρό δίσκο, αφού για την πρώτη είχε κατά νου το "Did You Ever Have To Make Up Your Mind" των Lovin' Spoonful. Τα μέλη των Troggs είχαν αντίθετη άποψη, διότι οι φωνητικές αρμονίες των Spoonful δεν ήταν και δικό τους χαρακτηριστικό γνώρισμα.



Μία ημέρα του Απριλίου 1966, οι  Troggs, μέσα στο φορτηγάκι τους,  αναμένουν έξω από το στούντιο ηχογράφησης που είχε κλείσει ο Larry Page για την ορχήστρα του, μήπως περισσέψει χρόνος και για εκείνους. Ενημερώνονται ότι έχουν στην διάθεσή τους τρία τέταρτα της ώρας για να στήσουν τον εξοπλισμό τους στο στούντιο, να δοκιμάσουν τον ήχο, να ηχογραφήσουν και να αποχωρήσουν. Μέσα σε δέκα λεπτά καθαρού χρόνου ηχογράφησαν σε δύο λήψεις το καθένα τα τραγούδια “Wild Thing” και “With A Girl Like You”. Το “Wild Thing” έγινε μεγάλη επιτυχία σε σύντομο διάστημα. Ανέβηκε ἐως το #2 στην γενέτειρά τους, βοηθούμενο και από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις της μπάντας, ενώ πάτησε κορυφή σε Καναδά, Αυστραλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Ιούλιο 1966. Το παράδοξο με το “Wild Thing” αλλά και τον πρώτο μεγάλο δίσκο που κυκλοφόρησε τον ίδιο μήνα εκεί, ήταν η διανομή τους από δύο εταιρείες παράλληλα (Fontana & Atco), με τις δύο εκτυπώσεις να προέρχονται από την ίδια ηχογράφηση (master recording).
Διαβάστε εδώ την ιστορία του  τραγουδιού όπως παρουσιάστηκε στη στήλη Έτσι Γράφτηκε.
Το τραγούδι “With A Girl Like You” γράφτηκε από τον τραγουδιστή Reg Presley κι έπιασε κορυφή στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Αύγουστο 1966,. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέβηκε στο #29, αλλά να σημειωθεί ότι κατελάμβανε  και την β’ πλευρά  στο “Wild Thing”.

Η επιτυχία των δύο τραγουδιών ενεθάρρυνε τον Larry Page να συστήσει την δική του δισκογραφική εταιρεία, από την οποία κυκλοφόρησαν οι επόμενοι επιτυχημένοι μικροί και μεγάλοι δίσκοι. Η διετία 1966-1967 υπήρξε παραγωγική, και το συγκρότημα ιδιαιτέρως δημοφιλές. Τραγούδια που ξεχώρισαν: "I Can't Control Myself" (#2), "Anyway That You Want Me" (#10), "Give It To Me" (#12), το ψυχεδελικό "Night of The Long Grass" (#17), “Love Is All Around” (#5 στην γενέτειρα, #7 στις Ηνωμένες Πολιτείες). Από την επόμενη χρονιά, η δημοτικότητα τους ακολούθησε πτωτική τάση ελλείψει νέων επιτυχιών.


Ο επόμενος  ολοκληρωμένος δίσκος (LP) κυκλοφόρησε το 1975 και αφού είχαν προηγηθεί αλλαγές στα μέλη. Η διασκευή τους στο "Good Vibrations" των Beach Boys, καθώς και η reggae εκδοχή τους στο “Wild Thing”, αμφότερες δεν εστέφθησαν με επιτυχία.
Στην αυγή της δεκαετίας του ογδόντα οι Troggs κυκλοφόρησαν δύο δίσκους. Ακολούθησε το ”AU” (1990) και τον επόμενο χρόνο συνέπραξαν με τους R.E.M. Κατά την διάρκεια της προωθήσεως τού δίσκου τους “Out of Time”, το συγκρότημα από την Αθήνα της Τζόρτζια είχε συμπεριλάβει στο ρεπερτόριό του το "Love Is All Around", το οποίο και κυκλοφόρησαν στην δεύτερη πλευρά του τέταρτου κατά σειρά μικρού δίσκου από το συγκεκριμένο LP,  “Radio Song”.
Συμφώνως προς τον τραγουδιστή Reg Presley, μετά από κάποια εμφάνισή τους εκείνο το διάστημα, και ενώ υπέγραφαν αυτόγραφα, κάποιος θεατής τούς ζήτησε την γνώμη τους για την κυκλοφορία του τραγουδιού τους από τους R.E.M. Ο Presley δεν τούς είχε ακούσει, όμως ο μάνατζέρ τους, που τούς γνώριζε, μεσολάβησε, ώστε να συνεργασθούν στον επόμενο στούντιο δίσκο των Troggs, όπερ και εγένετο.
Ο τίτλος του “Athens Andover” προήλθε από τα ονόματα των πόλεων καταγωγής των δύο συγκροτημάτων. Ο τραγουδιστής  των R.E.M. Michael Stipe δεν συμμετείχε.


Η διασκευή των Wet Wet Wet στο "Love Is All Around" για τις ανάγκες της ταινίας “Τέσσερεις Γάμοι & Μία Κηδεία” (1994) απεδείχθη ιδιαιτέρως επιτυχημένη, καθώς το τραγούδι παρέμεινε στην κορυφή για δεκαπέντε εβδομάδες, επίδοση που το κατατάσσει στην δωδεκάτη θέση των πιο ευπώλητων μικρών δίσκων στο Ηνωμένο Βασίλειο έως σήμερα, ενώ απέφερε σημαντικά κέρδη από τα συνθετικά δικαιώματα στον τραγουδιστή Reg Presley, ο οποίος τα επένδυσε στην έρευνα για τα αγρογλυφικά και άλλα παραφυσικά φαινόμενα. Ο αυθεντικός ντράμερ των Troggs, Ronnie Bond, απεβίωσε το 1992. Ο υιός του Darren κρατάει την θέση στην τωρινή σύνθεση. Ο Reg Presley, η φωνή της μπάντας, “έφυγε” το 2013, μετά από ασθένεια, αφού έδωσε την συγκατάθεσή του στους υπολοίπους να συνεχίσουν, χρίζοντας παράλληλα τον βετεράνο τραγουδιστή Chris Allen ως διάδοχό του.
Ο ήχος των Troggs επηρέασε μεταγενέστερα συγκροτήματα του garage & punk rock.
Τραγούδια τους έχουν συμπεριληφθεί σε ταινίες, τηλεοπτικές σειρές καθώς και στο ρεπερτόριο καλλιτεχνών/συγκροτημάτων που επηρεάστηκαν από εκείνους.
Οι Jimi Hendrix Experience διασκεύασαν το “Wild Thing”  στο φεστιβάλ του Monterey. Oι MC5 συμπεριέλαβαν το  "I Want You" στον κλασσικό δίσκος τους “ Kick Out the Jams”.

ΟΙ TROGGS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Οι Troggs εμφανίστηκαν στο Gagarin το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019.

TRIVIA:
• Ο Larry Page είχε ανακαλύψει τους Kinks· ήταν ο μάνατζερ τους. Μετά την επιτυχία που γνώρισαν με το “You Really Got Me”, δέχθηκε τηλεφώνημα από κάποιον, ο οποίος τού είπε ότι είχε κασέττα με συγκρότημα, το οποίο τραγουδούσε καλύτερα από τους Kinks το συγκεκριμένο τραγούδι. Εκείνος άκουσε την κασέττα και η ιστορία των Troggs μόλις ξεκινούσε.
• Όταν το “Wild Thing” έκανε είσοδο στον πίνακα επιτυχιών, ο Reg Presley εργαζόταν ακόμη στο εργοτάξιο κατασκευαστικής εταιρείας. Ακούγοντας από το ραδιοφωνάκι  συναδέλφου του ότι ο δίσκος σκαρφάλωνε στις θέσεις, τού είπε να μοιραστούν τα εργαλεία του και εγκατέλειψε το εργοτάξιο για να γίνει πλήρους απασχολήσεως επαγγελματίας μουσικός.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:

• Archeology 1966-1976 (Συλλογή 1992)
• Athens Andover, με την συμμετοχή των R.E.M. (1992)
 ΓΙΑΝΝΗΣ 602

12/7/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου