Η ΝΕΟ ΨΥΧΕΔΕΛΕΙΑ ΤΩΝ BLIND MELON


Ελάχιστα γνωστοί είναι στην Ευρώπη οι Blind Melon, σε αντίθεση με την Αμερική που την 4ετία 1992-1995 ήταν από τα ανερχόμενα ονόματα. Σχηματίστηκαν το 1990 στο Los Angeles και το 1992 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Blind Melon (1992,Νο3 Αμερική, Νο 53 Μ.Βρετανία) βρίσκοντας χώρο να αναδείξουν το ταλέντο και τη μουσική τους που είχε πολλά ψυχεδελικά στοιχεία. Εξ άλλου, το τραγούδι "No Rain"που έγινε επιτυχία, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα του μουσικού ύφους που αντιπροσώπευαν, ένα κράμα νεοψυχεδελισμού και alternative rock. Σύντομα, βασική προσωπικότητα του συγκροτήματος αναδείχθηκε ο τραγουδιστής Shannon Hoon που χάρις στην εμφάνισή του στο video των Guns’n’Roses, όπου κάνει φωνητικά με τον Axl τραγουδώντας μια οκτάβα επάνω και τον επανέφεραν στα ίδια με τον Axl στη μίξη, έγινε γνωστός και στην Ευρώπη! O Hoon εμφανίζεται στο video στα γυρίσματα στην ταράτσα!

Εκτός από το πρώτο καλό άλμπουμ τους, κατάφεραν και έκαναν αίσθηση και με τη φωτογραφία τού εξώφυλλού που βασίστηκε σε μια φωτογραφία του 1975 της αδελφής του ντράμερ Glenn Graham, όπου ήταν ντυμένη σαν μελισσούλα.  Κύτταγαν ένα άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες όταν το μάτι τους έπεσε επάνω στην παιδική  φωτογραφία και αστειευόμενοι σκέφτηκαν ότι θα έκανε για το εξώφυλλο του πρώτου δίσκου τους. Όταν αποφάσισαν να προχωρήσουν με αυτή τη φωτογραφία, επέλεξαν την , επέλεξε την 9χρονη Heather DeLoach για το ρόλο της «Bee Girl» που χορεύει και tap dancing στο video του «No Rain». Το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Blind Melon (1992, No 3 Αμερική, Νο 53 Μ.Βρετανία) ηχογραφήθηκε με παραγωγό τον Rick Parashar κι είχε όλα τα συστατικά που ήθελε η αμερικάνικη νεολαία εκείνη την εποχή. Στην επιτυχία του, βοήθησε πολύ το MTV, το οποίο έπαιξε πολύ το  «No Rain».

Η επιτυχία του πρώτου άλμπουμ τους, τους έφερε να ανοίγουν τις συναυλίες των Neil Young, Lenny Kravitz αλλά και την Voodoo Lounge Tour των Rolling Stones! Το ίδιο ενδιαφέρον ήταν και το δεύτερο άλμπουμ τους Soup(1995, No 28 Αμερική,No48 M.Bρετανία) με παραγωγό τον Andy Wallace,   που είχαν ενσωματώσει στοιχεία από τη jazz της Νέας Ορλεάνης αλλά και μαντολίνο και banjo αλλά δεν έφθασε την ποιότητα και την εμπορικότητα του πρώτου άλμπουμ τους.
Όσο πέρναγε ο χρόνος, τόσο ο Hoon εθιζόταν στα ναρκωτικά, με αποκορύφωμα να περιοδεύσουν για το Soup και να έχουν μαζί τους σύμβουλο αποτοξίνωσης, που τελικά δεν μπόρεσε να βοηθήσει αφού η κατάσταση του ήταν πλέον ανεξέλεγκτη!
 Ο Shannon Hoon έφυγε από τη ζωή μετά από καρδιακό επεισόδιο που προήλθε εξ αιτίας υπερβολικής δόσης ναρκωτικών τον Ιούνιο του 1995, αφήνοντας πίσω ένα μικρό κοριτσάκι. Οι Blind Melon προσπάθησαν να τον αντικαταστήσουν αλλά δεν βρήκαν τον κατάλληλο και διαλύθηκαν το 1999. Επανασυνδέθηκαν το 2006 με τον Travis Warren με τον οποίον ηχογράφησαν το άλμπουμ For My Friends (2008) για να διαλυθούν αμέσως μετά. Έκτοτε κάνουν διάφορα reunion χωρίς όμως τίποτε σημαντικό.



ΠΩΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ
Πήραν το όνομά τους από τον μπλουζίστα της δεκαετίας του ‘20 Blind Lemon Jefferson και τον χαρακτήρα Blind Melon Chitlin' από το show των Cheech & Chong.
TRIVIA

  • Συμμετείχαν με τη διασκευή τους στη σύνθεση των Bonham/Page/Plant"Out on the Tiles" στο tribute για τους Led Zeppelin, Encomium
  • Στο εξώφυλλο του Soup εικονίζεται ο παραγωγός Andy Wallace ενώ τα γράμματα στη σούπα, σχηματίζουν τη λέξη Blind Melon!

  ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Blind Melon (1992)  
 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

19/7/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου