THE MONKEES: ΑΠΟ ΑΠΛΟΙ ΜΙΜΟΙ ΤΩΝ BEATLES, ΣΤΟ Νο1 ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


Οι Monkees ήταν ένα ποπ γκρουπ, που δημιουργήθηκε ειδικά για ένα τηλεοπτικό show, από τους Αμερικανούς παραγωγούς Bob Rafelson και Bert Shneider. Οι δύο αυτοί συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός sit-com, στηριγμένου στην πρώτη ταινία των Beatles A Hard Day’s Night (1964).
Για την υλοποίηση της ιδέας τους, στην αρχή σκέφτηκαν να αποταθούν σε ένα υπαρκτό γκρουπ και συγκεκριμένα τους Loving Spoonful. Επειδή όμως αυτό δεν τους φάνηκε πρακτικό, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα εικονικό γκρουπ, αποτελούμενο από ηθοποιούς. Έβαλαν λοιπόν στις εφημερίδες τη σχετική αγγελία, αναζητώντας «ηθοποιούς/μουσικούς/τραγουδιστές 17 ως 21 ετών, με κέφι για δουλειά».
Πολλοί ανταποκρίθηκαν στην αγγελία, αλλά ήταν τελικά 437 υποψήφιοι, που προχώρησαν στη φάση της συνέντευξης και της τελικής επιλογής. Μεταξύ αυτών, οι Steve Stills (ναι, αυτός των Crosby Stills, Nash and Young), Paul Williams (μετέπειτα συνθέτης του Just an Old Fashioned Love Song), Danny Hatton (των Three Dog Night) και ο … Charles Manson (ο γνωστός!).
Τελικά, αυτοί που επιλέχθηκαν ήταν οι Micky Dolenz (ντραμς), Michael Nesmith (κιθάρα) και Peter Tork (μπάσο), ενώ ως τραγουδιστής είχε ήδη επιλεγεί (πριν την αγγελία) ο Άγγλος Davy Jones, ο οποίος ήταν γνωστός από τη συμμετοχή του στο μιούζικαλ Oliver στο Broadway.
Πριν καταλήξουν στο όνομα Monkees, είχαν σκεφτεί το όνομα Turtles, το οποίο όμως ήταν ήδη κατειλημμένο από τους (μετέπειτα) δημιουργούς του “Happy Together”. Σκέφτηκαν επίσης το όνομα The Inevitables, αλλά (ευτυχώς) δεν το υιοθέτησαν, προτιμώντας να παραμείνουν στο ζωικό βασίλειο (προφανώς, θέλησαν ΚΑΙ σ’ αυτό να μιμηθούν τους Beatles).
Το πρώτο επεισόδιο της σειράς “The Monkees” προβλήθηκε από το NBC στις 5 Σεπτεμβρίου 1966. Την ίδια ημέρα, το NBC ξεκίνησε την προβολή και μιας άλλης σειράς, του Star Trek! Έναν μήνα πριν την έναρξη του show, κυκλοφόρησε το πρώτο σινγκλ των Monkees, με τίτλο “Last Train to Clarksville”, που πήγε κατευθείαν στο Νο 1 των charts! Το τραγούδι γράφτηκε από τους Tommy Boyce και Bobby Hart, τους οποίους συνεργαζόταν ο παραγωγός Don Kirshner για να γράφουν τη μουσική του show. Το Last Train to Clarksville, σύμφωνα με τον Bobby Hart, ήταν εμπνευσμένο από το “Paperback Writer” των Beatles. Στην πραγματικότητα, η μόνη σχέση με το συγκεκριμένο τραγούδι είναι ότι ο Hart νόμιζε ότι κάπου οι στίχοι μίλαγαν για κάποιο “Last Train” και έτσι του ήρθε η έμπνευση!


Παρόλο που η αρχική ιδέα ήταν για ένα μη υπαρκτό γκρουπ, οι παραγωγοί θεώρησαν σκόπιμο να υπάρχουν original τραγούδια σε κάθε επεισόδιο της σειράς. Έτσι, ο Don Kirshner απευθύνθηκε σε μια πλειάδα αξιόλογων συνθετών, μεταξύ των οποίων ο Neil Diamond, οι Leiber and Stoller (που είχαν γράψει το Hound Dog για τον Elvis), ο Neil Sedaka, η Carole King και ο Barry Mann (συνθέτης αναρίθμητων επιτυχιών, μεταξύ των οποίων We Gotta Get Out of This Place και You’ve Lost That Loving Feeling). Τα τραγούδια παίζονταν από session μουσικούς και οι Monkees έβαζαν μόνο τη φωνή τους. Προέκυψαν έτσι μεγάλες επιτυχίες, όπως το “I’m a Believer” και το “A Little Bit Me, A Little Bit You”, γραμμένα από τον Neil Diamond, ή το “I’m Not Your Steppin’ Stone” (Boyce/Hart).
Ένα χρόνο αργότερα όμως, οι Monkees ήρθαν σε διαφωνία με τον Don Kirshner, διότι ήθελαν να ερμηνεύουν μόνοι τους τα τραγούδια τους, κάτι που ξεκίνησαν να κάνουν στο τρίτο τους άλμπουμ, το 1967.
Δυο χρόνια τράβηξε το σήριαλ. Παίχτηκαν 58 επεισόδια, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας (τηρουμένων των αναλογιών) Monkeemania!
Παρόλο που το γκρουπ αυτό δημιουργήθηκε ως ένα αντίγραφο και ίσως, σε ένα βαθμό, ως ένα αμερικάνικο αντίβαρο των Beatles, οι Monkees πήγαν και έπαιξαν στην Αγγλία, τον Ιούλιο 1967, ως προσκεκλημένοι του μάνατζερ των Beatles, του Brian Epstein. Ο Epstein μάλιστα οργάνωσε και ένα πολύ επιτυχημένο πάρτι προς τιμήν των Monkees, στο οποίο παραβρέθηκαν και οι Beatles, οι Bee Gees και η Lulu!!!


Δεν κράτησε για πολύ ακόμα το άστρο των Monkees. Το 1968 συμμετείχαν στην ταινία Head (με σεναριογράφο τον Jack Nicholson), όπου όμως –παρόλο που ήταν πρωταγωνιστές- διακωμωδούνταν. Αυτό επέφερε διαλυτικές τάσεις στο γκρουπ και έτσι, κάπου στο 1970, σταμάτησαν να παίζουν μαζί. Εννοείται, ότι έγιναν κάποιες προσπάθειες επανένωσης στη συνέχεια, που όμως δεν απέδωσαν. Πάντως, στα 4 χρόνια της αναπάντεχης επιτυχίας τους, έκαναν 9 άλμπουμ και 14 σινγκλ. Όχι και άσχημα για ένα μη υπαρκτό γκρουπ!

Δεν είναι τυχαίο που παραθέτω 2 video από τις πολλέςεπιτυχίες τους. Είναι μια καλή ευκαιρία, μέσα από αυτάνα δείτε μια άλλη εποχή, ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετική από τη σημερινή.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ



Monkees (1967)
More of the Monkees (1968)

ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ 

14/6/21
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου