ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ROCK: ‘ΓΙΑΤΙ ΤΟ ROCK ΕΧΕΙ ΑΠΟΨΗ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ”

Όταν πρωτοπήρα το βιβλίο στα χέρια μου, σκέφτηκα «ακόμα μια εγκυκλοπαίδεια για το ελληνικό rock”. Δεν ήταν όμως έτσι. Η δουλειά που έχει κάνει ο δημοσιογράφος Γιάννης Αλεξίου, αφορά όχι μόνο ην ιστορία των πολλών και καλών ελληνικών συγκροτημάτων/καλλιτεχνών αλλά μέσα από τις αφηγήσεις τους, ζωντανεύουν μια μακρινή πλέον εποχή, διηγούμενοι μοναδικές λεπτομέρειες. Κρατώντας μια χρονική σειρά και ξεκινώντας από τον οργανίστα Δημήτρη Πολύτιμο (M.G.C./Socrates) και τον κιθαρίστα των Juniors και Axis, Αλέκο Καρακαντά και φθάνοντας έως τη νεότερη γενιά, τους Playground Theory και τους Earthbound, το βιβλίο προσεγγίζει μέσα από 50(!) καθόλου κουραστικές συνεντεύξεις, την εποχή που έδρασαν τα ελληνικά Συγκροτήματα μιας άλλης εποχής, που σήμερα φαίνεται αδιανόητο να υπήρχαν τέτοιες καταστάσεις.

Οι συνεντεύξεις έγινα  μέσα σε ένα διάστημα  22 ετών (1997-2018) σε διάφορα έντυπα που έγραφε ο συγραφέας (Δίφωνο, Βραδυνή, Οgdoo.gr, Ήχος) και αυτή η διαχρονικότητα, τούς δίνει μια αίσθηση μεταφοράς στο χρόνο.  
Για να σας βάλω στο κλίμα, θα γράψω το παρακάτω “teasers” για να μπείτε στο νόημα της καλής δουλειάς. Ποιανών οι εμφανίσεις έχουν  μορφή μυσταγωγίας, ποιος τραγουδοποιός κατέβηκε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα με ότο στοπ, ποιο είναι ο μακροβιότερο συγκρότημα των 60’s στη χώρα μας, ποιος «βάφτισε» τους Idols, ποιος είναι ο Θείος Νώντας ή Πουλίκας, ποιο τραγούδι των Socrates υπάρχει μόνο σε live ηχογράφηση, ποιος πασίγνωστος ντράμερ έχει μαγαζί με μπιλιάρδα στο Βύρωνα, ποια είναι η συναυλία της βροχής, ποιος είναι ο ντράμερ των Taxis κι κι εκατοντάδες άλλα, πολύ ενδιαφέροντα μέσα από τις συνεντεύξεις των Δημήτρη Πολύτιμου, Αλέκου Καρακαντά, Δημήτρη Πουλικάκου, Λουκά Σιδερά, Γιάννη
Δρόλοπα, Socrates Drank The Conium, Πελόμα Μποκιού, Σταύρου Λογαρίδη,
Κώστα Τουρνά, Δέσποινα Γλέζου, Ηρακλή Τριανταφυλλίδη, Τάσου
Φωτοδήμου, Θοδωρή Τρύφωνα, Ηλία Ασβεστόπουλου, Τζόνι Βαβούρα,
Λήτη, Γιώργου Βανάκου, Magic de Spell, Παρθενογένεσις, Κυριάκου Δαρίβα,
Θοδωρή Δημητρίου, Παύλου Παυλίδης, Θάνου Ανεστόπουλου, Γιάννη
Αγγελάκα, Ενδελέχεια κ.α.αποτυπώνουν την ιστορία του
Ελληνικού Rock, όπως την έζησαν.
Μια παρατήρηση πριν κλείσω: Κατά τη φτωχή γνώμη μου, ο τίτλος δεν βοήθα για να προσανατολίσει τον αναγνώστη για το περιεχόμενο και μάλλον δημιουργεί στον υποψήφιο αγοραστή την  αίσθηση της εγκυκλοπαίδειας. 
350 σελίδες, εκδόσεις Ogdoo Music Group email: sales@ogdoo.gr, τηλέφωνο: 2102819090.

A.Ρ.

14/6/21

Share on Google Plus
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΕΣΩ BLOGGER
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΕΣΩ FACEBOOK

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

contact form

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *