DAVID ESSEX: TO "ROCK ON" KAI H KAΡIEΡA TOY ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

 

To 1973 ακούγοντας τις ελάχιστες ραδιοφωνικές εκπομπές της ΕΡΤ που έπαιζαν ξένα τραγούδια (έτσι τα λέγομε τότε), είχα ξεχωρίσει το  “Rock On”, μια μεγάλη επιτυχία στη Μ.Βρετανία από τον άγνωστο σε όλους μας τότε David Essex (πραγματικό όνομα Albert Cook). Στη συν΄’εχεια της καριέρας του ο Essex έκανε πολλές επιτυχίες στους μικρούς δίσκους και ακόμα περισσότερες σαν ηθοποιός!

To 1965 κυκλοφόρησε τον πρώτο μικρό δίσκο του 45 στροφών με τίτλο "And the Tears Came Tumbling Down" και περιόδευσε με το όνομα David Essex and the Mood Indigo για να ακολουθήσουν κι άλλα singles.  Η μεγάλη επιτυχία που χαρακτήρισε την καριέρα του ήταν το τραγούδι  "Rock On"(1973, No 3 Μ.Βρετανία, Νο 5 Αμερική) που ξεπέρασε το 1.000.000 αντίτυπα για να ακολουθήσει άλλα μια επιτυχία με το "Lamplight"(1973, Νο 7 Μ.Βρετανία, Νο 71 Αμερική). Οι επόμενες μεγάλες επιτυχίες ήταν τα "Gonna Make You a Star" (1974, Νο1 Μ.Βρετανία ) και "Hold Me Close" (1975, Νο1 Μ.Βρετανία). Αναμφίβολα ήταν ένα από τα νεανικά είδωλα εκείνων των χρόνων της δεκαετίας του 70 με τη συντριπτική δύναμη του fan club στα κορίτσια. Δεκάδες είναι οι μικροί δίσκοι (45 στροφών) που έχει κυκλοφορήσει και πολλοί προέρχονται από τραγούδια που ερμήνευσε σε θεατρικά και κινηματογραφικά έργα, όπως θα διαβάσετε πιο κάτω.


Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΣΑΝ ΗΘΟΠΟΙΟΣ
Από νεαρή ηλικία ξεκίνησε να παίζει στον κινηματογράφο αλλά και στο θέατρο, παίζοντας στις ταινίες Assault και All Coppers Are...καθώς και στο θεατρικό μιούζικαλ Godspell για να ακολουθήσει ακόμα μια κινηματογραφική εμφάνισή του στην ταινία Stardust που ήτα ν η συνέχεια του That'll Be the Day.
Τον Essex τον ξέρουμε στην Ευρώπη σαν τραγουδιστή κι όχι σαν ηθοποιό που στη χώρα του ήταν πολύ δημοφιλής, με αποκορύφωμα την εμφάνισή του στη θεατρική μεταφορά της rock όπερας των Who, Tommy αλλά και στο μιούζικαλ του Jeff Wayne που έσπασε τα ταμεία Τhe War of the Worlds όπου συμμετείχε και στο άλμπουμ του οποίου οι πωλήσεις έχουν ξεπεράσει τα 3.500.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο!
Εμφανίστηκε στα θεατρικά έργα Che και Evita των Tim Rice και Andrew Lloyd Webber όπου ερμήνευσε το τραγούδι «Oh What a Circus» ( 1978, Νο 3 Μ.Βρετανία).
Το 1980 πρωταγωνίστησε στην ταινία Silver Dream Racer με θέμα τις μηχανές ενώ τραγούδησε και στο soundtrack το τραγούδι "Silver Dream Machine" (1980, Νο5 Μ.Βρετανία) κλείνοντας συμβόλαιο για να διαφημίζει τις μηχανές Triumph. Η καριέρα του συνδυάστηκε με πρωταγωνιστικούς ρόλους αλλά και επιτυχίες κυρίωςε στους μικρούς δίσκους. Μια άλλη ταινία στην οποία εμφανίστηκε και γνώρισε επιτυχία ήταν το Mutiny on the Bounty στο οποίο τραγούδησε το "Tahiti"(1983, Νο 10 Μ.Βρετανία).


 Έως σήμερα έχει κυκλοφορήσει δεκάδες άλμπουμ, με πρώτο το Rock On (1973, Νο 7 Μ.Βρετανία, Νο 32 Αμερική) και τελευταίο το Reflections (2013). Σήμερα ο 63χρονος Essex ζει με την κατά πολύ νεώτερη τρίτη γυναίκα του ηθοποιό Susan Hallam-Wright και έχει από τους προηγούμενους γάμους του 3 εγγόνια.  Το Rock On που είναι το πιο γνωστό τραγούδι του εκτός Μ.Βρετανίας, διασκευάστηκε από τους Def Leppard, Andy Taylor, Blondie και Garland Jeffrets.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Rock In (1973)
David Essex (1974)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

28/6/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου