TRILLION: ΣΤΟΝ ΗΧΟ ΤΩΝ KANSAS ΚΑΙ ΤΩΝ STYX ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥΣ


Οι Trillion ανήκουν στην μεγάλη κατηγορία των συγκροτημάτων που ίσως δεν τους μνημόνευε κανείς, αν ένα μέλος τους δεν έκανε προσωπική επιτυχία. Κι αυτό το μέλος ήταν ο τραγουδιστής Dennis "Fergie" Frederiksen που το 1984 αντικατέστησε τον Bobby Kimball στους Toto και ηχογράφησε μαζί τους ένα άλμπουμ, το Isolation κι αυτό έφθανε για να τους βγάλει από την αφάνεια. Σχηματίστηκαν το 1977 στο Σικάγο από τους Patrick Leonard (πλήκτρα), μετέπειτα παραγωγού και μουσικού της Madona και Bill Wilkins (ντραμς) χρησιμοποιώντας το όνομα Whisper και εμπνεόμενοι από τον ήχο του πρώτου άλμπουμ των Boston. Στην παρέα των Leonard και Wilkins προστέθηκαν και οι Dennis “Fergie” Frederiksen (τραγούδι), Frank Barbalace (κιθάρα) και Ron Anaman (μπάσο, τραγούδι) και σχεδόν αμέσως υπέγραψαν στην Epic Records κι αλλάζοντας το όνομά τους σε Trillion, αρχίζουν να ηχογραφούν το πρώτο άλμπουμ τους με παραγωγό τον Gary Lyons. Ο Fergie Frederiksen είχε ξεκινήσει την καριέρα του σε ηλικία 15 ετών από τους  Common People κι αργότερα ο μετέπειτα κιθαρίστας και τραγουδιστής των Styx Tommy Shaw, του ζήτησε να τον αντικαταστήσει στους  MSFunk για να μπορέσει ο Shaw να πάει στους Styx! Η Epic φρόντισε να τους βάλει να παίζουν support σε συναυλίες των ομόσταβλών τους Styx, Heart και Aerosmith, ενώ το 1978 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους με ένα ήχο πολύ κοντά σε αυτόν των Styx, Kansas και Starcastle.  Εμπορικά το Trillion δεν τα κατάφερε και το συγκρότημα άλλαξε τον Frederiksen με τον Thom Griffin με τον οποίον ηχογράφησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Clear Approach. Ακολούθησε η αποχώρηση του Patrick με τους υπόλοιπους να συνεχίζουν αλλά χωρίς καμία επιτυχία.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ


Πραγματικά εντυπωσιακή ήταν η πορεία του οργανίστα Patrick Leonard ο οποίος έκανε μεγάλη καριέρα δουλεύοντας με την Madonna, συνσυνθέτοντας όλα τα τραγούδια του άλμπουμ της True Blue.  Δούλεψε μαζί της σαν Μουσικός Διευθυντής στην περιοδεία της του 1985, στο δεύτερο άλμπουμ της Like a Virgin και συνέχισε να συνεργάζεται μαζί της και στα Who’s That Girl και Dick Tracy.
Ο Patrick Leonard έκανε παραγωγή στο άλμπουμ του Elton John, Songs from the West Coast, συνπαραγωγή στο άλμπουμ του Roger Waters,  Amused to Death (1992), των Bon Jovi, This Left Feels Right, του Patrick Monahan των Train, Last of Seven (2007), ενώ συμμετείχε συνθετικά και σε ένα από τα τραγούδια του άλμπουμ των Pink Floyd, A Momentary Lapse of Reason (1987). Εντυπωσιακή καριέρα ενώ το 1997 κυκλοφόρησε το προσωπικό του άλμπουμ Rivers. Συνεργάστηκε ακόμα με τους Rod Stewart , Michael Jackson, Ted Nugent , Bryan Adams, Kenny Loggins, Peter Cetera, Jody Watley,  Natalie Imbruglia, Natasha Bedingfield αλλά και γράφοντας τη μουσική για το τραγούδι Απαγορευμένο (2008) της Άννας Βίσση!
 
Μετά την απόλυσή του από τους Trillion, ο Fergie Frederiksen έκανε κάποιες ηχογραφήσεις για το soundtrack της ταινίας Can’t Stop the Music ενώ το 1981 ηχογράφησε το προσωπικό άλμπουμ με το όνομα David London. Το 1995 κυκλοφόρησε το άλμπουμFrederiksen/Philips με τον μπασίστα Ricky Philips. Έκανε φωνητικά στο τραγούδι των Survivor, Eye of the Tiger (1982) για να καταφέρει το 1983 να γίνει τραγουδιστής των Louisiana’s LeRoux, ηχογραφώντας το άλμπουμ So Fired Up(1983). Η συνεργασία τους με τους Toto στο άλμπουμ Isolation (1984) τον έκανε γνωστό, ενώ συμμετείχε και στις ηχογραφήσεις που έκαναν για το soundtrack Dune (1984) που κατά βάση ήταν ορχηστρικό! Με τους Toto ηχογράφησε μόνο ένα άλμπουμ και στη συνέχεια περιόδευε με το όνομα “Toto” για να τον σταματήσουν με την απειλή μηνύσεων. Κυκλοφόρησε άλλα 2 προσωπικά άλμπουμ, τα Equilibrium (1999) και Happiness is the Road (2011) για να φύγει από τη ζωή το 2014, χτυπημένος από τον καρκίνο στο συκώτι. 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Trillion (1978)
.
 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

17/5/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Και τα δύο τους album είναι αξιόλογα... Δυστυχώς πολύ λίγοι τους ξέρουν στην χώρα μας... Αλλά θα μου πεις πως να τους ξέρουν αφού ακούνε ότι τους πλασάρουν οι δήθεν ψαγμενοι φωστήρες τις μουσικής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή