ROLLING STONES: ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1969 ΣΤΟ ALTAMONT

To 1969 φαινόταν να ήταν μια καλή χρονιά για τους Rolling Stones. Έχοντας κυκλοφορήσει το άλμπουμ Beggars Banquet (1968) και βγάζοντας τις 2 μεγάλες επιτυχίες "Sympathy for the Devil"και "Street Fighting Man", κρατούν το ενδιαφέρον του κόσμου έντονο. Παράλληλα, έχουν αφήσει πίσω τους το ψυχεδελικό ταξίδι που είχαν ξεκινήσει με το άλμπουμ Their Satanic Majesties Request (1967) και οδηγούνται σε πιο rock μονοπάτια. Κατά τα άλλα, μια από τα ίδια: Ο Brian Jones είχε μειώσει τις εμφανίσεις του στο studio λόγω χρήσης ναρκωτικών με το Beggars Banquet να είναι το τελευταίο άλμπουμ που συμμετείχα κανονικά σαν μέλος τους. Εξ άλλου η rock στροφή τους είχε προαπαφασιστεί από τους Jagger και Richards με τον Jones να μην έχει τη δυνατότητα να πάρει μέρος στη λήψη των αποφάσεων.
ΤΟ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Η μηχανή των Rolling Stones είναι ασταμάτητη, με το συγκρότημα να μπαίνει στο studio με τον παραγωγό Jimmy Miller για να ηχογραφήσει τα καινούργια τραγούδια του. Μεταξύ αυτών και τα "Gimme Shelter", "You Can't Always Get What You Want" και "Midnight Rambler" που θα συνέθεταν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της πρώτης περιόδους τους, το Let It Bleed (1969).  Στη βιογραφία του Stone Alone, o μπασίστας του συγκροτήματος Bill Wyman χαρακτηρίζει τους Rolling Stones, περισσότερο σαν εταιρεία παρά σαν συγκρότημα!
Ο Brian Jones εξακολουθούσε να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με τα ναρκωτικά να τον έχουν θέσει στο περιθώριο και όλες τις κιθάρες να παίζει ο Richards, εκτός σε δύο τραγούδια που παίζει ο νεοπροσληφθείς Mick Taylor. Δυστυχώς ο ιδρυτής του συγκροτήματος ήταν πλέον αδύνατον να παραμείνει μέλος τους, κι απολύθηκε με τους Richards και Jagger να ζητούν τη γνώμη του John Mayall για αντικαταστάτη, που τους προτείνει τον Mick Taylor. O Jones συμμετέχει μόνο σε 2 τραγούδια και σε αυτά δεν παίζει κιθάρα αλλά κόνγκας και autoharp!

O Brian Jones είναι ο ξανθός επάνω αριστερά.
Ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο τα πράγματα ήταν επίσης χάλια. Είχε πάρει το αυτοκίνητο που είχε το συγκρότημα για να μετακινείται και πήρε κλήση για παράνομο παρκάρισμα με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να προσλάβει οδηγό για να του οδηγεί το δικό του αυτοκίνητο, ενώ λίγο αργότερα έπεσε με τη μοτοσυκλέτα του σε μια βιτρίνα καταστήματος και νοσηλεύτηκε με άλλο άνομα για να μην πήρε δημοσιότητα το θέμα!
Όμως το θέμα της βίζας για την αμερικάνικη περιοδεία, ήταν αυτό που έκαιγε το συγκρότημα κι επειδή οι πρώτες πληροφορίες που είχαν ήταν ότι δεν θα την έπαιρνε. Έτσι, στις 8 Ιουνίου 1969 οι Jagger, Richards και Watts  πήγαν σπίτι του στο Cotchford Farm του Surrey όπου του ανακοίνωσαν ότι δεν θα συνεχίσουν μαζί!
Ο μεγάλος του αγγλικού blues Alexis Korner, έχει διηγηθεί ένα περιστατικό όπου λέει ότι επισκέφθηκε τον Jones σπίτι του και τον βρήκε σε καλή κατάσταση και μάλιστα ήθελε να κάνει ένα συγκρότημα και σκεπτόταν να προτείνει στους John Lennon, Mitch Mitchell και στον Korner να προχωρήσουν μαζί! Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ και στις 2 Ιουλίου 1969 τον βρήκαν αναίσθητο στη πισίνα του σπιτιού του. Ο ιατροδικαστής έγραψε στο πιστοποιητικό θανάτου σαν αιτία τον πνιγμό. Ήταν 27 ετών! Έτσι γράφτηκε ο επίλογος στην καριέρα ενός νεαρού που είχε όλα τα προσόντα να γίνει super star!

Οι Rolling Stones έχοντας έτοιμο τον καινούργιο του  δίσκο Let it Bleed, ξεκινούν  στις 7 Νοεμβρίου 1969 την αμερικάνικη περιοδεία του από το Fort Collins του Colorado και κατέληγεi στο Tracy , κοντά στο Altamont Speedway της Β.Καλιφόρνια. Συνολικά 18 ημερομηνίες (σ.σ. τότε οι περιοδείες ήταν αισθητά μικρότερες σε σχέση με τις σημερινές)
Οι διοργανωτές του Αltamont Speedway Free Festival ήθελαν να φτιάξουν το Woodstock της Δύσης (το Woodstock βρισκόταν στο Bethel, λίγο έξω από τη Νέα Υόρκη) και στις 6 Δεκεμβρίου  1969, προσέλκυσαν 300.000 κόσμου που κατέκλυσαν την περιοχή. Όπως διαβάσατε πιο πάνω, δίπλα από το όνομα του φεστιβάλ, αναγράφεται “Free Festival” κι αυτό γιατί η αμερικάνικη περιοδεία των Rolling Stones είχε υψηλό εισιτήριο και το συγκρότημα αποφάσισε για να αμβλύνει τις εντυπώσεις να δώσει μια free συναυλία η οποία αρχικά θα γινόταν στο Πανεπιστήμιο του San Jose όπου πρόσφατα είχε δοθεί μια συναυλία με 52 συγκροτήματα(!) και 80.000 θεατές. Επειδή όμως μετά την απόφαση των Stones, η συναυλία να είναι χωρίς εισιτήριο, ο χώρος δεν θα έφθανε για όλο τον κόσμο και άρχισαν να σκέπτονται άλλους χώρους όπως το  Golden Gate Park του San Francisco, το Sears Point Raceway για να καταλήξουν στο Αltamont Speedway. »Δεν παίζουμε για τα χρήματα" έλεγε ο Mick Jagger» στην press conference μια ημέρα πριν τη συναυλία», παίζουμε για τους fans μας που θέλουν να περάσουν καλά, γι’ αυτό και δεν βάλαμε εισιτήριο». Τότε, είχαν ξεκινήσει να δίνονται οι πρώτες press conference (συνεντεύξεις Τύπου), μια ημέρα πριν τη συναυλία, για να γράψουν οι εφημερίδες και να βάλουν το σχετικό ρεπορτάζ τα κανάλια.   

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Αφού λύθηκαν τα προβλήματα των τουαλετών και της παρουσίας υγειονομικών, ο χώρος παρουσίαζε ένα πρόβλημα με την τοποθέτηση της σκηνής η οποία έπρεπε να ήταν ψηλά για να υπάρχει ορατότητα απ΄όλο τον κόσμο. Λόγω της αλλαγής της τοποθεσίας, η σκηνή είχε ήδη κατασκευαστεί και ήταν χαμηλή, μόλις 1 μέτρο ύψος άρα η παρουσία ασφάλειας ήταν επιβεβλημένη και έτσι στο κάδρο μπήκαν οι Hells Angels οι οποίοι θα στεκόντουσαν μεταξύ σκηνής και κόσμου. Αυτό ήταν το σημείο που  ξεκίνησε την παρουσία τους και την κακή συνέχεια που θα διαβάσετε πιο κάτω. Τα συγκροτήματα που είχαν ανακοινωθεί ήταν οι Santana, Jefferson Airplane, The Flying Burrito Brothers και Crosby, Stills, Nash & Young με τους Rolling Stones πρώτο όνομα και τους Grateful Dead να αποχωρούν γιατί οι φασαρίες είχαν ξεκινήσει πριν από τη δική τους εμφάνισή. Το κακό φαινόταν από νωρίς, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη που θα άφηνε πίσω της ένα νεκρό. Την κινηματογράφηση της συναυλίας είχαν αναλάβει οι Albert και David Maysles  και κυκλοφόρησε το 1970 με τίτλο Gimme Shelter.


Αλλά ας δούμε πως οι Hells Angels προσλήφθηκαν σαν ασφάλεια. Η πρόταση έγινε μετά από σύσταση των Grateful Dead και Jefferson Airplane, που και τα δύο συγκροτήματα τους είχαν χρησιμοποιήσει για ασφάλεια σε συναυλίες τους χωρίς να συμβεί το παραμικρό και με αμοιβή 500 $, όχι σε χρήματα αλλά σε κατανάλωση μπύρας, όπου με δεδομένο τη χαμηλή τιμής , συνεπάγεται ένα μεγάλο αριθμό μπυρών! Εκτός από την ασφάλεια των Rolling Stones, οι Hells Angels ήταν επιφορτισμένοι και με την ασφάλεια των γεννητριών ενώ το ποσό των 500$, μοιράστηκαν  όλα τα εμφανιζόμενα συγκροτήματα
ΤΙ ΗΤΑΝ ΟΙ HELLS ANGELS

Ιδρύθηκαν στις 17 Μαρτίου 1948 στη Fontana της Καλιφόρνια από το βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Otto Friedli όταν αποφάσισε να ενώσεις τις διάφορες ομάδες ιδιοκτητών μηχανών σε μια. Το όνομα Hell Angels το πήραν μετά από πρόταση συνεργάτη που είχε υπηρετήσει στη μοίρα "Hell's Angels" των Flying Tigers στην Κίνα κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Με την πάροδο των χρόνων κι όσο η χρήση των μηχανών γινόταν όλο και πιο εκτεταμένη, οι Hell Angels αποκτούσαν περισσότερα μέλη, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν μπορούσαν να ελέγξουν. Επίσης οι περισσότεροι κάτοχοι μηχανών ήταν ιδιοκτήτες Harley-Davidson ενώ η ομάδα έλαβε νομική μορφή με την ονομασία Hells Angels Motorcycle Club (HAMC) ενώ χρησιμοποιούν και τα ψευδώνυμα  "H.A.", "Red & White", "HAMC" και  "81" με τα μέλη τους να αριθμούν 3.000 έως 3.600 άτομα από 59 χώρες. Το φεστιβάλ του Αltamont ήταν η αιτία να τους μάθει όλος ο κόσμος, με το χειρότερο τρόπο.
Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Πρώτοι εμφανίστηκαν οι Santana κι όλα πήγαν καλά, αλλά στους Flying Burrito Brothers που ακολούθησαν, τα πράγματα αγρίεψαν. Οι Hells Angels ήταν ήδη μεθυσμένοι, είχαν αρχίσει αντεγκλήσεις με τον κόσμο και είχαν ξεκινήσεις μεμονωμένες φασαρίες, με τους H.A. να έχουν…οπλιστεί με μυτερά ξύλα και αλυσίδες που τις είχαν περάσει στα χέρια τους. Το περίεργο ήταν ότι έγιναν επιθετικοί και προς τα μέλη των συγκροτημάτων όπως κατά του Marty Balin, τραγουδιστή  των Jefferson Airplane που προσπαθήσει να ηρεμήσει τα πνεύματα αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν ένα χτύπημα στο κεφάλι από ένα θερμόαιμο H.A.! Αυτό το περιστατικό ήταν που έκανε Grateful Dead να ακυρώσουν την εμφάνισή τους, επικαλούμενοι την κακή κατάσταση της ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης των Crosby, Stills, Nash & Young, ο Stephen Stills είπε ότι χτυπήθηκε επανειλημμένα στο πόδι από έναν ντοπαρισμένο Hells Angel. Κι ενώ διαδραματιζόντουσαν όλα αυτά, οι Rolling Stones περίμεναν να πέσει ο ήλιος για εμφανιστούν, καθυστερώντας γιατί ο μπασίστας Bill Wyman είχε πάει βόλτα με το ελικόπτερο για να δει το χώρο.


TO SET LIST ΤΩΝ ROLLING STONES
Ένα δυνατό best of περιελάμβανε το set list τους εκείνης της βραδιάς. Ξεκίνησαν με το Jumpin' Jack Flash και συνέχισαν με τα Carol, Sympathy for the Devil όπου το διέκοψαν γιατί έπεσε ξύλο κοντά στη σκηνή, Stray Cat Blues, Love in Vain, Under My Thumb" (εδώ ξεκίνησε το επεισόδιο με θύμα τον Meredith Hunter), Brown Sugar (το έπαιξαν για πρώτη φορά),Midnight Rambler, Live with Me,  Gimme Shelter, Little Queenie, (I Can't Get No) Satisfaction, Honky Tonk Women και Street Fighting Man.


Η κατάσταση αγρίεψε όταν οι Stones έπαιζαν το Sympathy for the Devil όπου ξέσπασε στο μπροστινό μέρος της σκηνής, με αποτέλεσμα να σταματήσουν το set, ενώ οι Angels αποκατέστησαν(!) την τάξη. Μετά από μια μακρά παύση και έκκληση για ηρεμία, συνέχισαν αλλά όταν έπαιξαν το "Under My Thumb", μερικοί από τους Hells Angels άρχισαν να τσακώνονται με τον 18χρονο Meredith Hunter όταν αυτός προσπάθησε μαζί με άλλους να πάει στη σκηνή.  Ένας από τους Hells Angels τον άρπαξε από το κεφάλι, τον έριξε και μετά άρχισε να τον κυνηγά. Ο Hunter του ξέφυγε αλλά επέστρεψε μετά από λίγο, παρ΄όλες τις παρακλήσεις της φίλης του Patty Bredehoft να ηρεμήσει και φύγει από εκεί (σ.σ. το περιστατικό περιγράφεται από τον παραγωγό της ταινίας Gimme Shelter, Porter Bibb). Ο Hunter ήταν εξοργισμένος κι εκνευρισμένος κι από την άλλη πλευρά περπατούσε με δυσκολία. Η κάμερα δείχνει τον Hunter να επιστρέφει να φορά πράσινα ρούχα και να οπλοφορεί με ένα περίστροφο .22.
Το μέλος των Hells Angel, Alan Passaro, βλέποντας τον Hunter να κρατάει περίστροφο, έβγαλε ένα μαχαίρι από τη ζώνη του και χτύπησε τον Hunter από το πλάι, μαχαιρώνοντας τον με το δεξί του χέρι και σκοτώνοντας τον. Το βίντεο γυρίστηκε από τον Eric Saarinen, που  βρισκόταν στη σκηνή φωτογραφίζοντας το πλήθος, και τον Baird Bryant, ο οποίος ανέβηκε στο λεωφορείο, με τον Saarinen να μην γνωρίζει ότι «είχε πιάσει». Αυτό αποκαλύφθηκε σε μια εβδομάδα, όταν τα ακατέργαστα πλάνα προβλήθηκαν στα γραφεία της Maysles Brothers στη Νέα Υόρκη όπου φαίνεται  καθαρά ο Hunter με το περίστροφο, όπως καθαρά φαίνεται κι ο Pasaro που τον μαχαιρώνει. Ο Passaro αναφέρθηκε ότι μαχαίρωσε τον Hunter πέντε φορές στο πάνω μέρος της πλάτης, αν και μόνο δύο μαχαιριές είναι ορατές στο βίντεο. Μάρτυρες ανέφεραν επίσης ότι ο Hunter κτυπήθηκε από αρκετούς Hells Angels ενώ ήταν στο έδαφος, με το όπλο να παραδίδεται στην αστυνομία. Η αυτοψία του Hunter επιβεβαίωσε ότι το αίμα του είχε υψηλή περιεκτικότητα σε μεθαμφεταμίνη όταν πέθανε. Ο Pasaro συνελήφθη και δικάστηκε για δολοφονία το καλοκαίρι του 1971, αλλά αθωώθηκε μετά την προβολή του video όπου ο Hunter φαίνεται να φέρει περίστροφο και το σκεπτικό της αθώωσης ήταν ότι ο Pasaro ήταν σε αυτοάμυνα. Οι Rolling Stones έβλεπαν τον διαπληκτισμό αλλά όχι το μαχαίρωμα. Όταν έγινε γνωστό ότι υπήρξε θύμα, ο Jagger ήθελε να φύγουν εκείνη τη στιγμή, αλλά με επέμβαση ψυχραιμότερων για να μην δημιουργηθεί γενικότερο πρόβλημα με τη διακοπή της συναυλίας, συνέχισε. Πάντως από το μικρόφωνο, ζήτησε τη συνδρομή γιατρού!


Υπήρξαν δημοσιεύματα που προσπάθησαν να μεταβιβάσουν την ευθύνη του επεισοδίου στους Rolling Stones, κάτι που ο manager τους, αντέκρουσε λέγοντας ότι το συγκρότημα ήταν προσκεκλημένο να παίξει και η διοργάνωση δεν ανήκε σε αυτούς». Την ταραχή και την αγωνία των Stones, περιγράφει στο περιοδικό Mojo Classic Vol2 Issue 6 ο φωτογράφος του συγκροτήματος Ethan Russell: “Φύγαμε αμέσως μπαίνοντας σε ένα ελικόπτερο, που χωρούσε 11 άτομα. Εμείς όμως είμαστε 17!»
Η διαφήμιση της ταινίας στους ελληνικούς κινηματογράφους



 
Το 2003, το γραφείο σερίφης της κομητείας Alameda ξεκίνησε έρευνα που κράτησε 2 χρόνια, σχετικά με την πιθανότητα να συμμετάσχει ένας δεύτερος Hells Angel στο μαχαίρωμα. Βρίσκοντας ανεπαρκή στοιχεία για να προχωρήσει την έρευνα και επιβεβαιώνοντας ότι ο Passaro ενήργησε μόνος του, το γραφείο έκλεισε την υπόθεση για πάντα στις 25 Μαΐου 2005. Μετά από αυτό το τραγικό γεγονός, η ασφάλεια των συναυλιών ανατέθηκε σε οργανωμένες εταιρείες φύλαξης

 Βλέποντας τα video, καταλαβαίνεις ότι κάτω από εκείνες τις συνθήκες ήταν   αδύνατον να γίνει συναυλία. Πολύ χαμηλή σκήνη, ο κόσμος σε απόσταση αναπνοής από τους καλλιτέχνες και κατά τη συνήθεια της εποχής (και στο Woodstock είχε συμβεί το ίδιο) πολύς, μα πολύς κόσμος επάνω στη σκηνή. Όλα αυτά συνιστούσαν κατάφορη καταπάτηση κάθε στοιχειώδους κανόνα ασφάλειας, σε συνδυασμό βέβαια ότι η ασφάλεια ανατέθηκε σε ανθρώπους που αντί για χρηματικής αμοιβής, τούς έδωσαν ...δωρεάν μπύρα και...μέθυσαν! Βέβαια όλα αυτά δεν οδηγούν υποχρεωτικά σε δολοφονία αλλά δυστυχώςτο Altamont συνδυάστηκε με την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής αλλά από την άλλη πλευρά έγινε οδηγός για την αποφυγή μελλοντικών δυστυχημάτων.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
16/5/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου