“OB-LA-DI, OB-LA-DA ": ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΝΟΗΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ BEATLES Ή ΜΗΠΩΣ ΌΧΙ;

Το έχουν χαρακτηρίσει σαν το πιο αφελές κι ανόητο τραγούδι των Beatles,είναι όμως έτσι; Το "Ob-La-Di, Ob-La-Da" χρεώνεται συνθετικά στους McCartney και Lennon, με τον πρώτο όμως να είναι ο βασικός συνθέτης του τραγουδιού, που συμπεριλήφθηκε στο ιστορικό άλμπουμ με τίτλο The Beatles ή πιο γνωστό σαν White Album. Ο βασικός ρυθμός του γράφτηκε την εποχή που οι Beatles βρισκόντουσαν στο Rishikesh της Ινδίας, στις αρχές του 1968. Το περίεργο είναι ότι το τραγούδι ΔΕΝ κυκλοφόρησε σαν single σε Μ.Βρετανία και Αμερική αλλά κυκλοφόρησε σε πολλές άλλες χώρες όπως και στην Ελλάδα! Σε single (μικρός δίσκος που παίζει στις 45 στροφές των πικ απ) κυκλοφόρησε το 1976 στην Αμερική (Νο49), δηλαδή 8 ολόκληρα χρόνια από την αρχική κυκλοφορία του! Ο βασικός ρυθμός του τραγουδιού είναι ska κι ο περίεργος τίτλος, προέρχεται από το reggae συγκρότημα του Jimmy Scott, τους Obla Di Obla Da Band. Τότε η reaggae και το ska, μόλις είχαν αρχίσει να ακούγονται στη Μ.Βρετανία αν και ο Desmond Dekker είχε πολλές μικρές επιτυχίες αλλά και ένα Νο1, με το "Israelites" γι αυτό και μνημονεύεται στην πρώτη κιόλας λέξη των στίχων!
Desmond has a barrow in the marketplace/
Molly is the singer in a band/


Βλέποντας την επιτυχία του τραγουδιού που εκτός Μ.Βρετανίας αλλά και την επιτυχία του άλμπουμ που είχε συμπεριληφθεί το τραγούδι, ο  Νιγηριανής καταγωγής  Jimmy Scott, προσπάθησε να διεκδικήσει κάποια χρήματα από τυχόν δικαιώματα αλλά δεν τα κατάφερε! Βέβαια δεν ήταν τυχαία η κίνηση του Scott αφού  την έκφραση "Ob-la-di, ob-la-da, life goes on, brah" τη χρησιμοποιούσε ο Scott-Emuakpor, που ήταν γνωστός του McCartney. Η διεκδίσκηση των χρημάτων του Scott επετεύχθει εξωδικαστικά με αναπάντεχο τρόπο, αφού, η πρώην γυναίκα του τον οδήγησε στο δικαστήριο γιατί δεν κατέβαλε τη μηνιαία διατροφή. Ο Scott δεν είχε να πληρώσει ούτε την εγγύηση και πήγε φυλακή, για να καταβάλει ο McCartney την εγγύηση και να ελευθερωθεί,αφού προηγουμένως είχαν συμφωνήσει να μη διεκδικήσει χρήματα από τυχόν δικαιώματα. Για να ξανά γυρίσω στο τραγούδι, παρ’ όλες τις προσπάθειες που έκανε ο McCartney, το κομμάτι δεν έβγαινε όπως θα ήθελε και έκανε πολλά overdubs (σ.σ. πράγμα δύσκολο για το 1968). Ήταν τόσα πολλά τα overdubs που οι Harrison και Ringo Starr είχαν βαρεθεί να πηγαίνουν  στο studio για να το ακούν. Το τραγούδι δεν άρεσε και στον John Lennon που παίζει πιάνο, ενώ ο ηχολήπτης Geoff Emerick κουράστηκε και για ένα διάστημα σταμάτησε να δουλεύει μαζί τους!!!
Η απόφαση των Beatles, να μην το κυκλοφορήσουν σε single στη χώρα τους και στην Αμερική, έδωσε την ευκαιρία στους Σκοτσέζους Marmalade να το διασκευάσουν και να το πάνε στο Νο 1 της Μ.Βρετανίας, κερδίζοντας τον άτυπο τίτλου του πρώτου σκωτσέζικου συγκροτήματος που πάει Νο1 στη Μ.Βρετανία!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

29/5/21
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου