J.GEILS BAND - CENTERFOLD: ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΑ Η ΗΘΙΚΗ

Το τραγούδι “Centerfold” επελέχθη ως πρώτη επιλογή για να κυκλοφορήσει σε μικρό δίσκο μικρό δίσκο, από την δέκατη κατά σειράν στούντιο κυκλοφορία των J. Geils Band, με τίτλο Freeze Frame (1981), ο οποίος απετέλεσε το εμπορικό αποκορύφωμά τους.Κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο, ως προπομπός του ολοκληρωμένου δίσκου (LP) και σηματοδότησε την μεταστροφή της μπάντας από τον χαρακτηριστικό ήχο τους, καθ’ όλην την δεκαετία των 70s, ενσωματώνοντας στοιχεία pop και new vawe. Πάτησε κορυφή (#1) τον Φεβρουάριο του 1982, παραμένοντας  εκεί επί έξι εβδομάδες.
Στην πρώτη, επίσης,  θέση αναρριχήθηκε σε Αυστραλία και Καναδἀ, ενώ απετέλεσε την μεγαλύτερη επιτυχία για το συγκρότημα στο Ηνωμένο Βασίλειο (#3).Συνθέτης, o συνήθης ύποπτος Seth Justman, ο οποίος έχει υπογράψει ή συνυπογράψει με τον τραγουδιστή Peter Wolf, όλα τα τραγούδια του δίσκου.

Συμφώνως προς τους στίχους, ο αφηγητής του τραγουδιού είναι συγκλονισμένος ανακαλύπτοντας τον διακαή πόθο του από τα χρόνια του λυκείου σε γυμνή φωτογράφιση, να κοσμεί τις δύο μεσαίες σελίδες (centerfold) ανδρικού περιοδικού. Το παρθένο και ανέγγιχτο κορίτσι της φαντασίας του μόλις αποκαλύφθηκε ως σεξουαλικό ον και δεν είναι σίγουρος πώς να το αντιμετωπίσει. Ο αφηγητής είναι διχασμένος ανάμεσα σε συγκρουόμενα συναισθήματα: την απογοήτευσή του, λόγω της απώλειας της αθωότητάς του και την σφοδρή επιθυμία του για την συγκεκριμένη κοπέλα, καθώς φαντασιώνεται τον ίδιο και την κοπέλα σε δωμάτιο κάποιου μοτέλ.



Την σκηνοθεσία για το βίντεο με τις πανέμορφες γυναίκες  καθώς επίσης και του αντίστοιχου για το τραγούδι “Freeze Frame”,  είχε επιμεληθεί ο αδελφός του συνθέτη Paul Justman. Η αναπαραγωγή του από το μουσικό κανάλι MTV ήταν σημαντική, γεγονός που βοήθησε και το τραγούδι και το LP στον δρόμο προς το #1. Το τραγούδι έχει ακουστεί σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

ΓΙΑΝΝΗΣ 602

1/5/21

 

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου