WASP – THE CRIMSON IDOL: 58 ΛΕΠΤΑ ΓΕΜΑΤΑ ΔΥΝΑΜΗ, ΤΡΑΧΥΤΗΤΑ, ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΩΔΙΕΣ!

 

Πίσω στο μακρινό 1982 ο κιθαρίστας και τραγουδιστής  Blackie Lawless θα δημιουργήσει τους W.A.S.P., το συγκρότημα με το οποίο θα κυκλοφορήσει εξαιρετικά albums, όπως τα The Last Command (1985), Τhe Headless Children (1989) κ.α. Το 1990 θα αποχωρήσουν από τις τάξεις του συγκροτήματος ο Chris Holmes (lead guitars) και ο Johnny Rod (bass). Την στιγμή που το μέλλον φαντάζει τουλάχιστον δυσοίωνο ο αρχηγός θα πάρει την μπάντα από το χέρι και θα κυκλοφορήσει το αριστουργηματικό The Crimson Idol (1992).
Ο Blackie, υπεύθυνος για το σύνολο των συνθέσεων του δίσκου θα χρειαστεί σχεδόν τρία χρόνια για να ολοκληρώσει το μεγαλειώδες concept. Ο ίδιος θα αναλάβει τις κιθάρες, το μπάσο, τα keyboards, τα φωνητικά και την παραγωγή, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε επίπεδο. Στην προσπάθεια αυτή είχε άξιους παραστάτες τους Frankie Banali και Stet Howland στα drums και τον Bob Kulick στις lead κιθάρες, γνωστό από τις συνεργασίες του με Kiss, Alice Cooper, Meat Loaf κ.α.
Με αυτή την σύνθεση το συγκρότημα θα μπει στο Fort Apache Studio στο Hollywood και το καλοκαίρι του 1992 θα κυκλοφορήσει το album. Κατόπιν προτροπής του κιθαρίστα των The Who, Pete Townshend, το  The Crimson Idol προοριζόταν να είναι το πρώτο προσωπικό album του Blackie, με τον μεγάλο frontman όμως να υπαναχωρεί μπροστά στην απαίτηση των φίλων του συγκροτήματος (και της δισκογραφικής) και να το κυκλοφορεί με το όνομα των W.AS.P.
 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ

Το άλμπουμ πραγματεύεται την ιστορία του Jonathan, ενός νεαρού εφήβου που μετά την απώλεια του αδελφού του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα και καθώς στα μάτια των γονέων του φαντάζει ως ο «κακός γιος», αποφασίζει να εγκαταλείψει το σπίτι του. Περιφερόμενος στους δρόμους γρήγορα θα έρθει σε επαφή με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Περνώντας έξω από ένα κατάστημα μουσικών οργάνων την προσοχή του θα τραβήξει μια ηλεκτρική κιθάρα, την οποία και θα κλέψει όντας αποφασισμένος να γίνει rock star με κάθε τίμημα.
Σύντομα θα συναντήσει τον "Chainsaw" Charlie, πρόεδρο μια μεγάλης δισκογραφικής εταιρίας, ο οποίος θα υποσχεθεί στον νεαρό ότι θα τον κάνει διάσημο. Ο Jonathan γρήγορα θα συνειδητοποιήσει ότι η ζωή ενός διάσημου μουσικού δεν είναι τόσο λαμπερή όσο φαίνεται. Αυτό που πραγματικά του λείπει είναι η αγάπη και η αποδοχή των γονιών του. Στην προσπάθειά του να συμφιλιωθεί με τους γονείς του θα τους καλέσει σε μια συναυλία του, όπου όμως δεν θα καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα. Μέσα στην απελπισία του ο πρωταγωνιστής της ιστορίας θα αυτοκτονήσει χρησιμοποιώντας ως θηλιά τις χορδές της κιθάρας του.
Το 1998 κυκλοφόρησε ως bonus η αφήγηση του concept με τίτλο The Story of Jonathan (Prologue to the Crimson Idol). Μουσικά το Crimson Idol είναι καταιγιστικό! Στα 58 λεπτά, που διαρκεί, η δύναμη και η τραχύτητα συνδυάζονται αρμονικά με την μελωδία και τα επικά μέρη!
Η αρχή γίνεται με το σκοτεινό The Titanic Overture, το οποίο είναι η ιδανική εισαγωγή για αυτό που θα ακολουθήσει. Την ήρεμη φωνή του Blackie με την συνοδεία κιθάρας, διαδέχεται ένα σφυροκόπημα στα τύμπανα – και είμαστε μόνο στην αρχή! Η συνέχεια γίνεται με τα πολύ καλά Invisible Boy και το Arena of Pleasure, των οποίων ο ξεσηκωτικός ρυθμός και η ενέργεια χτυπάνε κόκκινο. Στιχουργικά το Arena of Pleasure αναφέρεται στην μοιραία είσοδο του κεντρικού ήρωα στον κόσμο της δόξας και της επιτυχίας!



Το Chainsaw Charlie είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια του album! Το εξωπραγματικό intro, o απίστευτος ρυθμός στα drums και τα κιθαριστικά riffs, τα solos του Kulick  και τα γεμάτα οργή φωνητικά του Blackie, σηματοδοτούν την είσοδο του πρωταγωνιστή στον σκοτεινό κόσμο της μουσικής βιομηχανίας! Αγαπημένο συναυλιακό κομμάτι των απανταχού φίλων του συγκροτήματος!
Ο ρυθμός πέφτει με το απόκοσμο The Gypsy Meets The Boy με την τσιγγάνα να συμβουλεύει τον Jonathan:
«Be careful what you wish for/
It might come true/
For the face of death/
wears the mask of the king of mercy».
H ταχύτητα θα ανέβει και πάλι με το Doctor Rocktor, που αναφέρεται στον εθισμό του Jonathan στα ναρκωτικά και το κλασικό I am One. Στο intro ακούγονται αποσπάσματα με τον Lawless να απευθύνεται στο κοινό όπου μετά την χορωδιακή μελωδία ξεκινά και πάλι ο καταιγιστικός ρυθμός, που θυμίζει έντονα το Chainsaw Charlie!
Ακολουθεί το υπέροχο The Idol, μια εξαιρετική power μπαλάντα με τα γεμάτα συναίσθημα  φωνητικά του Blackie να εκφράζουν με ιδανικό τρόπο την απόγνωση και την προσπάθεια του ήρωα να ξεφύγει από τις καταχρήσεις αναζητώντας την αγάπη. Την παράσταση για μια ακόμα φορά κλέβει και το κιθαριστικό ξέσπασμα στο μέσον του κομματιού.
Σε ακόμα πιο ήπιο ρυθμό και το Hold On to My Heart. Μια επίσης τρυφερή μπαλάντα, η οποία αποτυπώνει την λαχτάρα του πρωταγωνιστή για αγάπη και αποδοχή από τους δικούς του ανθρώπους. Όλα αυτά καθώς οδηγούμαστε στο μεγάλο φινάλε…
Το The Great Misconceptions of Me είναι η καλύτερη και η πλέον πλήρης σύνθεση του album. Στο ακουστικό μέρος της εισαγωγής ο Jonathan καλωσορίζει» το πλήθος και ανακοινώνει το τέλος! Το σκληρό μέρος του κομματιού είναι απλά σαρωτικό! Κιθάρες και drums που σφυροκοπούν, ενώ τα γεμάτα δύναμη φωνητικά του Blackie εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο την απελπισία του πρωταγωνιστή λίγο πριν δώσει τέλος στην ζωή του. Μετά την καταιγίδα η ηρεμία - το τελευταίο μέρος είναι στην πραγματικότητα ο θρήνος για την απώλεια του Jonathan. Η φωνή του Blackie και τα πλήκτρα ενισχύουν την αυτή την ατμόσφαιρα λίγο πριν περάσουμε στο βασικό μουσικό θέμα, που κλείνει αυτό το μνημειώδες concept album.


Εμπορικά το Crimson Idol δεν τα πήγε πολύ καλά. Δεδομένου ότι ήταν αρκετά πιο σκοτεινό και «δύσκολο» σε σχέση με ό,τι είχαν κυκλοφορήσει οι Wasp ως τότε, το Crimson Idol ξένισε την βάση των οπαδών τους. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα μεγαλειώδες concept album, όπου η μουσική εκφράζει ιδανικά το στιχουργικό περιεχόμενο ταξιδεύοντας τον ακροατή στον κόσμο του Jonathan. Ο θρύλος λέει ότι μεγάλο μέρος των στίχων αναφέρεται στον ίδιο τον Blackie!
Το συγκρότημα θα βγει σε περιοδεία για το album μόλις το 2007, με αφορμή την συμπλήρωση 15 ετών από την κυκλοφορία του. Η The Crimson Idol Tour θα ξεκινήσει την 26η Οκτωβρίου του 2007 από την Θεσσαλονίκη (την επόμενη μέρα εμφανίστηκαν και στην Αθήνα).

TRIVIA
• Από το album θα κυκλοφορήσουν 4 singles, τα Chainsaw Charlie (Murders in the New Morgue), The Idol, I Am One και Hold On to My Heart με το πρώτο να φτάνει στην 17η θέση του βρετανικού Singles Chart.
• To 2018 κυκλοφόρησε η επαναηχογραφημένη εκδοχή του album με τίτλο ReIdolized (The Soundtrack to The Crimson Idol), συνοδευόμενη από το film που είχε γυριστεί για τον δίσκο.
• Στο Arena of Pleasure lead κιθάρες παίζει ο Doug Aldrich γνωστός από την θητεία του στους Dio, Whitesnake κ.α.
• Το 2017 το συγκρότημα θα περιοδεύσει εκ νέου με αφορμή την συμπλήρωση 25 ετών από την κυκλοφορία του, αποδίδοντας ζωντανά ολόκληρο το The Crimson Idol.
• Η remastered έκδοση εκτός από το Prologue: The story of Jonathan, περιέχει ως bonus tracks και τα Phantoms in the Mirror, Eulogy και μια πολύ καλή διασκευή στο When The Levee Breaks των Led Zeppelin.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

23/4/21/


 Ο ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ CRIMSON IDOL
Η καλλιτεχνική ωρίμανση της κινητήριας δύναμης των W. A. S. P., του Blackie Lawless σήμανε την μελοποίηση της ζωής ενός Rock Star, της δικής του δηλαδή, μέσα από ένα concept άλμπουμ με τον τίτλο The crimsom idol. Η πείνα για καταξίωση, η άνοδος, η επιτυχία αλλά και η πτώση, η αποξένωση, ο ψεύτικος παράδεισος των ουσιών και τέλος η απελπισμένη κραυγή για αγάπη πρωτίστως προς τον ίδιο του τον εαυτό έθεσαν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση αποβάλλοντας κάθε ίχνος "glam" και "glitter". Η "κιμαδοποίηση" του καλλιτέχνη μέσα στην άψυχη μουσική βιομηχανία συμπτυγμένη σε 57:47 λεπτά δραματικού, συναισθηματικού, σκοτεινού Heavy Metal!
So, you wanna be a Rock 'n' Roll Star??.....

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment