Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ TONY MARTIN ΑΠΟ ΤΟΥΣ MARTINS ΣΤΟΥΣ BLACK SABBATH ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥ ΑΛΜΠΟΥΜ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΕΣ


 O Anthony Harford γεννήθηκε στο Birmingham το 1957 και έγινε γνωστός με το όνομα Tony Martin. Η αλήθεια είναι, ότι αν δεν τραγουδούσε στους Black Sabbath, μάλλον κανείς δεν θα τον ήξερε. Ξεκίνησε την καριέρα με τους Martins (από εκεί πήρε το καλλιτεχνικό επίθετό του) με τους οποίους τραγούδαγε σε cabaret του Birmingham και η πρώτη επαφή του με rock συγκρότημα ήταν σαν κιθαρίστας  στους Orion. Σύντομα από την κιθάρα πήγε στο μικρόφωνο κι άρχισε να προσπαθεί να βρει ένα συγκρότημα που να του ταιριάζει. Ο Adrian Vandenberg ήταν μια καλή περίπτωση που τον ήθελε για το δικό του συγκρότημα αλλά δέχτηκε πρόταση απόν Coverdale και πήγε στους Whitesnake, αφήνοντας τον Martin να ψάχνει!
Tο 1986 ήταν η τυχερή χρονιά του, αφού χωρίς να είναι γνωστός και χωρίς να έχει διασυνδέσεις, τον πλησίασε ο τότε manager των Black Sabbath, λέγοντας του ότι ο Tony Iommi ετοιμάζει περιοδεία για το άλμπουμ Seventh Star κι επειδή έχει προβλήματα με τον Glenn Hughes (τραγουδούσε στο άλμπουμ), ψάχνει για ένα τραγουδιστή να τον αντικαταστήσει. Το πρόβλημα ήταν ότι η φωνή του Martin δεν είχε καμία σχέση με αυτή του Hughes! Ο manager τού είπε να κάνει πρόβες τα κομμάτια του δίσκου καθώς και κάποια κλασικά των Black Sabbath αλλά τελικά δεν χρειάστηκε αφού ο Iommi, προτίμησε να βγει περιοδεία με τον Ray Gillen! Ένα χρόνο αργότερα, κι αφού ο Martin δεν κάνει κάτι ουσιαστικό, ο manager τον ξανά καλεί στο τηλέφωνο, λέγοντας του ότι οι Black Sabbath δεν ψάχνουν για τραγουδιστή κι αν ήθελε να κάνει μια audition. Τραγούδησε το “Shining”, άρεσε κι αμέσως προσελήφθηκε!

Με τα τραγούδια του Eternal Idol να έχουν απορριφθεί τόσο από τη Vertigo όσο κι απλό τη Warner, το συγκρότημα υπογράφει στην ανεξάρτητη I.R.S. και τον Απρίλιο του 1989 κυκλοφορεί το Headless Cross με τον Cozy Powell στα ντραμς, Tony Iommi κιθάρα, Eric Singer ντραμς, Bob Daisleyμπάσο και  Geoff Nicholls πλήκτρα! Με τους Black Sabbath ηχογράφησε τα άλμπουμ Eternal Idol, Headless Cross και  Tyr που ήταν και το τελευταίο του εκείνης της περιόδου, αφού ο Iommi είχε αποφασίσει να ξανά δουλέψει με τον Ronnie James Dio. Μετά την αποτυχία του άλμπουμ Dehumanizer(1992), ο Iommi τον ξανά κάλεσε και ηχογράφησαν τα Cross Purpose, Cross Purpose Live και Forbidden, όπου οι Black Sabbath επανασχηματίστηκαν με τον Ozzy! To 1992 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Back where we belong! Έκτοτε δεν έκανε κάτι προσωπικό αλλά συμμετείχε σε διάφορα άλμπουμ όπως του Bobby Rondinelli (Our Cross Our Sins), Dario Molo, M3, The Cage, Giuntini Project, Empire αλλά και Phenomena και δεκάδες συμμετοχές σε tributes, έχοντας πάρει μέρος σε 73 άλμπουμ!. Το 2005 κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Scream Scream  παίζουν οι Joe Harford κιθάρα, Geoff Nicholls πλήκτρα και σε ένα τραγούδι Cozy Powell,  ντραμς ενώ σε όλα τα άλλα κομμάτια παίζονται από τον Martin που εκτός από τραγουδιστής είναι πολυμουσικός, αφού παίζει διάφορα πνευστά, κιθάρα, μπάσο και φυσαρμόνικα. Για το 2021 έχει προγραμματίσει να κυκλοφορήσει το τρίτο προσωπικό του άλμπουμ , αλλά λόγω πανδημίας πήγε πίσω η κυκλοφορία του.  Το 2019 συναντήθηκε με τον Iommi στο ετήσιο μνημόσυνο του Cozy Powell κι συζήτησαν για τυχόν μελλοντική συνεργασία και περιοδεία με τα τραγούδια της εποχής του στους Black Sabbath αλλά και πάλι τους πρόλαβε η πανδημία.


O TONY MARTIN ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μέσα στο κατακαλόκαιρο (21 Ιουλίου 1987) οι Black Sabbath παίζουν για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο γήπεδο της Λεωφόρου, με τραγουδιστή τον Tony Martin στο πλαίσιο της περιοδεία του άλμπουμ τους Eternal Idol. Ήταν η πρώτη συναυλία της περιοδείας η οποία συνεχίστηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ, σπάζοντας το apartheid. Επίσης ήταν η πρώτη συναυλία του Tony Martin σαν τραγουδιστής των Black Sabbath και η τελευταία του ντράμερ Bev Beavan που αντικαταστάθηκε από τον Eric Singer. Με απροσδιόριστο αριθμό fans στις κερκίδες αλλά και μέσα στον αγωνιστικό χώρο και τη σκηνή στημένη να κυττάει το πέταλο προς την οδό Πατησίων, οι 7.000(;) θεατές ήταν σε μάλλον έξαλλη κατάσταση, με πολλούς να πηδούν τα κάγκελα και να βρίσκονται μπροστά από τη σκηνή. Η παρουσία της αστυνομίας (τότε ήταν απαραίτητη στις συναυλίες), εξαγρίωσε τον κόσμο που ευκαιρία ζήταγε να εκτονωθεί.
Οι Black Sabbath στην Ακρόπολη.


Τo συγκρότημα εμφανίστηκε εν μέσω καύσωνα, φορώντας δερμάτινα παντελόνια και δερμάτινες καμπαρντίνες! Η συναυλία δεν τελείωσε ποτέ, πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα σε αυτόν τον πλανήτη που δεν άκουσε το «Paranoid», αφού ο κόσμος είχε αρχίσει να πηδάει στο χώρο μπροστά από τη σκηνή, να πατάει τα καλώδια με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και ορισμένοι  να έχουν ανέβει επάνω στη σκηνή και στους γερανούς των φώτων! Μπροστά τα επερχόμενα επεισόδια, η αστυνομία με το διοργανωτή διέκοψαν τη συναυλία, κυριολεκτικά φυγαδεύσαν το συγκρότημα. Άσε που το χειρότερο ήταν ότι υπήρχε κόσμος που δεν σεβάστηκε την παρουσία και τη φωνή του Martin αφού φώναζαν …Ozzy, Ozzy!
TRIVIA
Προσέξτε, το αληθινό επίθετό του είναι Harford (με r) κι όχι Halford!
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Black Sabbath – Eternal Idol (1987)

Black Sabbath – Headless Cross (1989)

Rondinelli - Our Cross, Our Sins (2002)

Empire - Raven Ride (2006)

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

19/4/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου