Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ EAT A PEACH ΤΩΝ ALLMAN BROTHERS


To Eat a Peach είναι το τρίτο άλμπουμ του μεγάλου συγκροτήματος από το Macon της Georgia των Allman Brothers και το πρώτο που τους έκανε γνωστούς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το εξώφυλλο του είναι αρκετά περίργο και προήλθε από μια καρτ ποστάλ που είδε ο γραφίστας W. David Powell σε ένα κατάστημα στην Αθήνα της Γεωργίας, όπου απεικονίζει ένα ροδάκινο πάνω ε ένα φορτηγό και στο οπισθόφυλλο ένα βαγόνι τραίνου μ'ένα καρπούζι! Τού άρεσε σαν ιδέα, την αγόρασε και άρχισε να τη δουλεύει για το εξώφυλλο των Allman Brothers, χρησιμοποιόντας παράλληλα ροζ και μοβ κουτιά (μιλάμε για το 1972 που οι φωτογραφικές τεχνικές ήταν περιορισμένες  αλλά και ευφάνταστες). Η σκέψη του ήταν το εξώφυλλο να έχει την αίσθηση αλλά και το χρώμα του ουρανού, νωρίς το πρωί. Αφού έκανε την απαραίτη …χαρτοκοπτική, έγραψε με το χέρι του το όνομα της μπάντας και το φωτογράφισε με μια μικρή κάμερα Kodak και μετά κολλήσε τα γράμματα στο πλάι του φορτηγού, κάτω από το ροδάκινο.
Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μην ταίριαζε με τη γενική αισθητική του συγκροτήματος αλλά και με τα δύο προηγούμενα εξώφυλλά τους, αλλά ήταν από τα πιο αισιόδοξα και…γαλήνια εκείνης της χρονιάς.


 
Στο εσώφυλλο, το άλμπουμ περιλαμβάνει μια περίτεχνη τοιχογραφία  με φανταστικό τοπίο μανιταριών και νεράιδες, που σχεδιάστηκαν από τους Powell και J. F. Holmes και όπως λένε οι δύο ζωγράφοι επηρεάστηκαν από τον Ολλανδό ζωγράφο Hieronymous Bosch.
Όταν τελείωσε το έργο τέχνης, o Duane Allman ζούσε (σ.σ. σκοτώθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1971) κι ο τίτλος του δίσκου δεν είχε οριστικοποιηθεί γι αυτό το άλμπουμ στερείται τίτλου στο εξώφυλλο, κάτι εντελώς ασυνήθιστο τότε (αν εξαιρέσεις του Pink Floyd και τους Beatles!). Ο  ντράμερ Butch k Trucks πρότεινε ν να ονομάσουν το άλμπουμ Eat a Peach for Peace για να καταλήξουν στο Eat a Peach που στο νότο σημαίνει και στοματικό sex!
 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

9/4/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου