COBRA – FIRST STRIKE(1983): ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑ

 

Το όνομα των Cobra ήταν εντελώς άγνωστο όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην  ίδια τους τη χώρα, την Αμερική. Η κυκλοφορία του μοναδικού και καλού άλμπουμ τους First Strike (1983), έγινε γνωστή …πολλά χρόνια αργότερα, όταν ο τραγουδιστής Jimi Jamieson αντικατέστησε το 1983 τον David Bickler στους Survivor. Στη σύνθεσή τους βρίσκουμε και τον κιθαρίστα Mandy Meyer, που έως τότε ήταν touring member των Krokus, τον οργανίστα/κιθαρίστα Jack Holder (πρώην Black Oak Arkansas), τον μπασίστα Tommy Keiser και τον ντράμερ Jeff Klaven. Υιοθετούν το όνομα Cobra και υπογράφουν στην Epic όπου με παραγωγό τον Tom Allom (με προϊστορία στην παραγωγή άλμπουμ των Pat Travers, Judas Priest, Def Leppard, Kix, Doc Holiday), ηχογραφούν το First Strike που μπορεί να πούλησε κάτι παραπάνω από 12.000 δίσκου(!) αλλά πιστέψτε με, είναι πολύ καλύτερο από κάποια άλλα πολυδιαφημισμένα άλμπουμ της ίδιας χρονιάς. Μια χρονιά που το αμερικάνικο heavy metal είχε αρχίσει να ανθίζει με κυκλοφορίες σαν αυτές των Quiet Riot,  Bon Jovi, Cult, Megadeth, Poison, Warrant κ.α., μόνο που αυτές πούλησαν μερικά εκατομμύρια δίσκους. Το Blood on your Money που ανοίγει το άλμπουμ, οδηγεί το μυαλό κατ’ ευθείαν στους Survivor, κι αυτό λόγω φωνής Jamieson, απλά οι Cobra σε σύγκριση με τους Survivor είναι πιο edged rocky με 2 κιθάρες και λιγότερα πλήκτρα.

Το μοναδικό τραγούδι που κυκλοφόρησε σε single ήταν το «Blood On Your Money», που σε γενικές γραμμές έχει τα συστατικά που χρειάζεται το αμερικάνικο ραδιόφωνο (κι ένα πολύ καλό σόλο) αλλά δεν ήταν η σύνθεση που θα έπαιρνε επάνω της το δίσκο. Αυτοί είναι οι κανόνες της δισκογραφίας κι αν κάπου υστερείς, έστω και λίγο, δεν πουλάς. Τα πρώτα 4 τραγούδια του άλμπουμ είναι του ιδίου (καλού) επιπέδου. Τα “Only you can rock me” (καμία σχέση με το ομώνυμο τραγούδι των UFO), “Travellin’ Band” και το ακόμα πιο όμορφο “I’ve been a fool before”, συνιστούν μια καταπληκτική αρχή. Προσέξτε τη μπαλάντα "Looking At You" που δεν φθάνει στα επίπεδα των γνωστών power ballads της εποχής, αλλά είναι ένας από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου.
Δεν βρίσκεις καθημερινά άλμπουμ με 4 καλά τραγούδια στη σειρά! Το απίστευτο με το First Strike είναι ότι ΚΑΝΕΝΑ από τα 10 τραγούδια του δεν υστερεί! Δεν υπάρχουν fillers, παρά μόνο καλά τραγούδια. ΟΚ, κανένα δεν έγινε hit, κανένα δεν μνημονεύεται, αλλά αν σας αρέσει ο ήχος των Survivor και του αμερικάνικου μελωδικού hard της εποχής, το First Strike έχει θέση στη δισκοθήκη σας.
Και κάτι τελευταίο. Επειδή τίποτε δεν είναι τυχαίο, προσέξτε πόσο καλό ήχο έχουν κι αυτό γιατί η Epic που τους πίστευε, προσέλαβε στη θέση του παραγωγού τον Tom Allom.  



TRIVIA

  • 14 ώρες διήρκεσαν τα γυρίσματα του «Blood On Your Money».
  • To «Travellin Man” το έχουν διασκευάσει και οι Gotthard!

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
14/4/21
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Δεν με ενθουσιαζουν οι Cobra , που εγιναν λιγο γνωστοι λογω Jamison και ισως μετα τον θανατο του οταν καποιοι ασχοληθηκαν με την ιστορια του ,απλα μια γνωμη , οσα χρονια ακουω μουσικη , αν σε ενα τραγουδιστη θα εδινα τον τιτλο voice of rock (που συνηθως εχει αποδοθει σε αλλους ) θα ηταν για τον Jimi Jamison ,γιατι συγκεντρωνει τα στοιχεια που μου αρεσουν σε μια φωνη , δυναμη ,μελωδια ,χαρακτηρας και οχι ασκοπες τσιριδες γατας . Και φυσικα ακους και δεν αναρωτιεσαι αν ειναι αντρας η γυναικα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή