CAUGHT IN THE ACT (1975): ΣΑΦΕΣ ΔΕΙΓΜΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ GRAND FUNK LIVE!

Δύσκολη η επιλογή μεταξύ του πρώτου live των Grand Funk, του ιστορικού και ωμού Live Album (1970) και του  Caught in the Act (1975) με τη ζυγαριά να γέρνει υπέρ του δεύτερου, με βασικό λόγο ότι ήταν πιο αντιπροσωπευτικό ως προς τον ήχο τους την εποχή που τους έμαθα εγώ. Γιατί το μεγάλο συγκρότημα από το Michigan, το πρωτοάκουσα προς τα μέσα της δεκαετίας του 70 όταν πια είχαν κυκλοφορήσει το E Pluribus Funk!
Το Caught in the Act (No 21 Αμερική) ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια της αμερικάνικης περιοδείας του 1975 και είναι παλιοροκάδικο, από την αρχή έως το τέλος! Και παρ’ όλη την προσθήκη του οργανίστα Craig Frost (πρώην μέλος των Bob Seger & the Silver Bullet Band), ο ήχος τους δεν αλλοιώνεται ούτε ακούγεται χαλαρότερος και η αίσθηση που μου αφήνει κάθε φορά που το ακούω είναι ότι τα τραγούδια ακούγονται γεμάτα ενέργεια, λόγω της live ηχογράφησης και ίσως να ακούγονται πιο βελτιωμένα σε σχέση με τις studio ηχογραφήσεις τους. Η εκκίνηση του γίνεται με ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια τους, το καταιγιστικό "Footstompin' Music"(σ.σ τι κομματάρα είναι αυτή) με τα δύο επόμενα που ακολουθούν, το "Rock & Roll Soul" και το ατμοσφαιρικό "Closer to Home" με τα πλήκτρα του Frost να δίνουν άλλη διάσταση στο κομμάτι!


Το12λπεπτο "Inside Looking Out", προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή αυτοσχεδιασμών μεταξύ των μελών του συγκροτήματος, ενώ η διασκευή του "Gimme Shelter" των Rolling Stones είναι μέσα στα πλαίσια της λογικής τους. Πάντα με εξέπληττε η ιδέα της διασκευής του soul hit "The Loco Motion" (μεγάλη επιτυχία του 1962 από την Dee Dee Sharp, που έως τότε ακουγόταν στα παιδικά πάρτι!) και πάντα χτυπιόμουνα με την εξαιρετική διάσκευή τους στο επίσης "μαύρο" ”Some Kind of Wonderful", γραμμένο το 1967 για τους Soul Brothers Six. Αναμενόμενες καλές εκτελέσεις των "Heartbreaker"(σ.σ. πολύ όμορφη μελωδία), του θεοκλάσικου "We're an American Band" και του "Shinin' On". Τελευταίο άφησα το "T.N.U.C." που με κούρασε και λόγω χρονικής διάρκειας (9 λεπτά) αλλά και σαν κομμάτι.
 
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Το Caught in the Act καλύπτει τις καλύτερες στιγμές της δισκογραφίας τους έως εκείνη την εποχή και είναι ένα σαφές δείγμα για το τι σήμαινε Grand Funk live! Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα ζωντανό άλμπουμ που σε μερικά τραγούδια η απόδοση είναι καλύτερη με τις αντίστοιχες studio ηχογραφήσεις.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Τον Ιανουάριο του 1976, κυκλοφόρησαν το 10ο studio άλμπουμ τους με τίτλο Born to Die.
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
20/4/21
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Επιτρέψτε μου δυο λόγια για το Locomotion, το οποίο όντως άκουγα στα παιδικά πάρτυ της δεκαετίας του '60!! Είχε γραφτεί από την Carole King για την Dee Dee Sharp, η οποία όμως ήταν μεγάλη φίρμα τότε (στο πλευρό το Chubby Checker) και το απέρριψε! Οπότε η Carole King το έδωσε στην Little Eva, η οποία, ως τότε, εργαζόταν ως baby sitter για τη Carole King!
    Το Locomotion έχει πιάσει 3 φορές το U.S. Top 3: Το 1962, με τη Little Eva (Nr.1), το 1974 με τους Grand Funk (Nr.1) και το 1988 με την Kylie Minogue (Nr.3). Ναι, ναι! Το παιδικό τραγουδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή