Η ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΞΩΦΥΛΛΩΝ USE YOUR ILLUSION I & II ΤΩΝ GUNS AND ROSES


 Τιμώντας τα 200 χρόνια από τη Ελληνική Επανάσταση, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ανήρτησε μέσα στο Κοινοβούλιο,πίσω από το Προεδρείο, την εντυπωσιακή ταπισερί «Σχολή των Αθηνών», ύψους 8 μέτρων, που απεικονίζει το σύνολο των αρχαίων φιλοσόφων της Αθήνας. Η ταπισερί κατασκευάστηκε, το 1775, από το εργοστάσιο Γκομπλέν στο Παρίσι και αποτελεί την τέλεια ενσάρκωση του κλασικού πνεύματος. Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση, δάνεισε το έργο στην Ελληνική Βουλή όπου και αναρτήθηκε στο Περιστύλιο της Βουλής, αντικριστά στην κύρια είσοδο της αίθουσας συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Εθνικής Αντιπροσωπείας εκεί που βρίσκονται τα μεγάλα πορτραίτα των Ελλήνων διαφωτιστών και των Ευρωπαίων φιλελλήνων που τάχθηκαν στην απελευθέρωση του Γένους, θα αποτελεί ένα από τα λαμπρά εκθέματα της Έκθεσης της Βουλής για τους δύο αιώνες ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.
Αυτός ο δανεισμός, μού θύμισε την ιστορία των δύο εξώφυλλων των Guns and Roses των Use your Ullusion I και II που βασίζονται σε μια λεπτομέρεια του πίνακα αλλά σε διαφορετικό χρώμα (μπλε και πορτοκαλί). Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον Ραφαήλ και το πρωτότυπο διακοσμεί έναν τοίχο δωματίου με το όνομα «Αίθουσα της Υπογραφής» ή "Stanza della Segnatura",στην πτέρυγα "Stanze di Rafaello" δηλαδή «Αίθουσες του Ραφαήλ» στο Αποστολικό Παλάτι στο Βατικανό. Προσέξτε, το Μουσείο βρίσκεται μέσα στο Βατικανό και αξίζει να το επισκεφτείτε. Η προσαρμογή της λεπτομέρειας στα εξώφυλλα έγινε από τον Εσθονοαμερικάνο  καλλιτέχνη  Mark Kostabi και σύμφωνα με τους μελετητές, το μικρό παιδί που διαβάζει κι ο ηλικιωμένος που στέκεται από απάνω του δεν έχουν ταυτοποιηθεί, σε αντίθεση με τα περισσότερα πρόσωπα που εμφανίζονται στο συνολικό έργο με κύρια πρόσωπα, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη (περπατούν στο μέσο του πίνακα). Απορίας άξιο πώς οι Guns and Roses, αποδέχτηκαν ένα τόσο ωραίο εξώφυλλο!!!

Η λεπτομέρεια που πήρε ο Kostabi είναι δεξιά, κάτω από το άγαλμα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

23/3/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Φοβερή λεπτομέρεια που δεν γνώριζα. Μπράβο Αλέξανδρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το ζουμι βρισκεται στην τελευταια φραση ' αποριας αξιο ειναι πως οι gnr αποδεχτηκαν ενα τοσο ωραιο εξωφυλο ' , ψαγμενο και ποιοτικο θα προσεθετα . Με βρισκει απολυτα συμφωνο , θεωρω τους συγκεκριμενους ως τους 'γκουσγκουνηδες ' του hard rock που οπως λεει και μια ιστορικη ατακα '' ευτυχως που περνουσαν ''απεξω την καταλληλη στιγμη . Ναι 2-3 κομματια ειναι ωραια απο εκει και περα το χαος ,jack daniels και δερματινο με τον αφαλο εξω .(Παντοτε αναφερομαι σε κομματια και οχι παικτες )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χα, χα, χα! Μετά τα εξώφυλλα των Apetite και του Lies, να έρχονται και να σου λένε ότι το επόμενο εξώφυλλο σου θα έχει λεπτομέρεια του πίνακα του Ραφαήλ κι εσύ να ενθουσιάζεσαι!!!

      Διαγραφή
  3. Ρωτάτε πώς οι Guns and Roses, αποδέχτηκαν ένα τόσο ωραίο εξώφυλλο;
    Απλό! They used their illusion!

    ΑπάντησηΔιαγραφή