STARZ – VIOLATION (1977) ΠΡΩΙΜΟ ΔΕΙΓΜΑ A.O.R.(;)

Ο δίσκος των Starz από το New Jersey, Violation που παρουσιάζουμε σήμερα στη στήλη A.O.R.Melodic δεν είναι ένα ατόφιο άλμπουμ αυτής της κατηγορίας. Και πώς να είναι αφού όταν κυκλοφόρησε το 1977, όταν το είδος γεννιόταν! Άσε που η εμπορική απήχησή του ήταν μικρή (No.89 Αμερική). Σε μια εποχή που ο ήχος των Sweet(!) είχε ακόμα «πέρασει», σε μια εποχή που η disco είχε αρχίσει να κατακτά τον κόσμο, οι Straz με παραγωγό τον Jack Douglas(Aerosmith) παίζουν εμπορικό rock και αβίαστα τους κατέταξαν στο glam rock, συγκρίνοντας τους με τους Kiss, κάτι που δεν ίσχυε και ήταν άδικο γιατί έχουν το δικό τους ύφος. Καλός ο τραγουδιστής Michael Lee Smith, έχει την ικανότητα να συμπαρασύρει τον ακροατή σε μια ακρόαση του δίσκου και με τραγούδια σαν τα "Cherry Baby", "Rock Six Times" και “Subway Terror” να αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.
Το Violation δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στα αντίστοιχα άλμπουμ των Styx, Foreigner, Boston, R.E.O Speedwagon, σίγουρα όμως είναι εντελώς διαφορετικό από τα αντίστοιχα άλμπουμ άλλων rock συγκροτημάτων εκείνης της εποχής. Τόσο διαφορετικό, που ο ήχος του δεν πέρασε, όσο κι αν το “Cherry Baby” προσπάθησε (Νο 33 Αμερική) με το δεύτερο single “Sing it, Shout it’(No. 66 Αμερική)να αποτυγχάνει και να μην βοηθάει καθόλου τις πωλήσεις του άλμπουμ, που άξιζε κάτι καλύτερο. Ίσως το Violation να είναι τελικά ένα άλμπουμ που το ακούς ολόκληρο κι όχι κομμάτι – κομμάτι και τελικά να έχει μεγαλύτερη μουσιακή παρά μουσική αξία. Οι Starz ποτέ δεν κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή του κοινού αλλά τουλάχιστον άφησαν πίσω τους ένα ξεχωριστό άλμπουμ.

 
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ένα χρόνο αργότερα, το 1978 κυκλοφόρησαν το τρίτο άλμπουμ τους Attention Shoppers! (1978) που περιείχε ένα πολύ καλό κομμάτι, το “Johnny All Alone”.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

3/3/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Πολύ καλοί αν και μεταγενέστεροι (δημιουργήθηκαν το 1979) ήταν και οι AXE με τα Nemesis και Offering. Αξίζει να τους ακούσει κάποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή