ROCK INCIDENT 177: H SINNED O’CONOR ΣΚΙΖΕΙ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ!

 

Για να είμαστε ειλικρινείς, ο περισσότερος κόσμος δεν γνώριζε την ύπαρξη της Sinead O’Connor, μέχρι το 1990 όταν και διασκεύασε με υπέροχο και μοναδικό τρόπο τη σύνθεση του  Prince “Nothing compares 2 U”. Με ιδιαίτερο χαρακτήρα, δεν φοβάται να πει τη γνώμη της ακόμα και με επιθετικό τρόπο, αναστάτωσε τους ανθρώπους της παραγωγής της δημοφιλέστατης αμερικάνικης τηλεοπτικής εκπομπή Saturday Night Live το 1992 όταν καλεσμένη της εκπομπής, τραγουδούσε a capella τη σύνθεση του  Bob Marley, ‘War’ με μια εξαιρετική ερμηνεία, συγκλονίζοντας το κοινό που παρακολουθούσε. Η επιλογή του τραγουδιού δεν ήγαν καθόλου τυχαία, καθώς αντιμετωπίστηκε σαν διαμαρτυρίας κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από την Καθολική Εκκλησία που τότε είχε γίνει γνωστή.  Όταν άρχισε να τραγουδάει το στίχο “We have confidence in good over evil,” έβγαλε μια φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη του 2ου και την ώρα που τραγουδούσε τη λέξη “evil”, άρχισε να τη σκίζει σε κομμάτια πετώντας τα στην κάμερα, λέγοντας «Fight the real enemy”. Η φωτογραφία προερχόταν από τον τοίχο της κρεβατοκάμαρας της μητέρας της!



 Η παραγωγή της εκπομπής δεν είχε ιδέα για την πρόθεσή της με τον Vice-President του NBC (το κανάλι που πρόβαλε την εκπομπή) να παρακολουθεί από το σπίτι του και να πετάγεται από την πολυθρόνα του!
Αργότερα, η O’Connor εξήγησε ότι ενεπνεύστηκε αυτή την κίνηση από τον Bob Geldrof των Boomtown Rats όταν με το τραγούδι τους Rat Trap (Νο1 Μ.Βρετανία), εμφανίστηκαν στην εξ ίσου δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή Top of the Pops κι ο μετέπειτα Sir, Bob Geldrof έσκισε μια φωτογραφία των John Travolta και Olivia Newton-John. Ο O’Connor προσέθεσε ότι ήθελε να δει τις αντιδράσεις του κόσμου, μετά από αυτή την πράξη της, η οποία δεν στρεφόταν κατά της προσωπικότητας του ανθρώπου, όσο του τι αντιπροσώπευε.
Η ίδια μεγάλωσε μέσα σε ένα στενό καθολικό κύκλο αλλά δέχτηκε έντονο bulling στο σχολείο όπου σχεδόν καθημερινά  δεχόταν ψυχολογική, σωματική και πνευματική καταπίεση ενώ υπήρχαν ημέρες που πήγαινε σχολείο με μώλωπες, αλλά κανείς δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον.
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

27/3/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου