ROCK INCIDENT 172: ΠΟΙΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ PINK FLOYD KAI ΤΩΝ BEATLES


Φαινομενικά κανένα. Τα δύο συγκροτήματα ακολούθησαν εντελώς διαφορετικούς δρόμους με τους Beatles να δημιουργούνται ντο 1960 στο Λίβερπουλ και τους Pink Floyd, 6 όλοκληρα χρόνια αργότερα στο Λονδίνο. Οι Beatles ξεκίνησαν σαν ένα skiffle (είδος μουσικής με βάση τη folk αλλά και blues και Jazz) συγκρότημα και οι Pink Floyd σαν ένα ψυχεδελικό συγκρότημα. Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι οι Barrett, Waters, Mason και Wright είχαν παρακολουθήσει τους Beatles στις τηλεοπτικές εκπομπές που ήταν καλεσμένοι, αλλά και πάλι αυτό δεν είναι επιχείρημα. Ένα άλλο κοινό σημείο είναι ότι και οι δύο στα εφηβικά χρόνια τους άκουγαν blues και folk, αλλά και πάλι ΟΛΟΙ οι νέοι της εποχής, αυτά άκουγαν. Άρα ούτε αυτό είναι το κοινό σημείο των 2 συγκροτημάτων!  Για να λύσω το μυστήριο(!), τα δύο συγκροτήματα βρέθηκαν στο στις 21 Μαρτίου 1967 στο Abbey Roads Studios του Λονδίνου όταν οι Pink Floyd ηχογραφούσαν το πρώτο άλμπουμ τους Piper at The Gates of Dawn και οι Beatles το για πολλούς αριστούργημά τους, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Τα studio που ηχογραφούσαν ήταν γειτονικά, στο Studio2 οι Beatles, στο Studio3 οι Pink Floyd με τους. Floyd να ηχογραφούν μεταξύ 2:30μ.μ με 7:30μ.μ και με το που τελειώνανε ξεκίναγαν οι Beatles!
Παραγωγός τους ήταν ο Norman Smith που στο παρελθόν είχε δουλέψει σαν μηχανικός ήχου με τους Beatles και οι 4 Floyd τον παρακάλεσαν να μιλήσει στον George Martin που έκανε παραγωγή στους Beatles, να παρακολουθήσουν το στάδιο της ηχογράφησης! Πράγματι, ο Smith μπήκε στο studio και παρακάλεσε τον Martin αν μπορούν οι 4 άγνωστοι νεαροί που ονομαζόντουσαν Pink Floyd μπορούν να παρακολουθήσουν μέρος της ηχογράφησης. Αρχικά ο Martin ήταν απρόθυμος και τελικά τους είπε ότι θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν μέρος των ηχογραφήσεων γύρω στις 11 το βράδυ! Κι αυτό μόνο αν καθόντουσαν ήσυχοι!!!
Τελικά, ο  George Martin επέτρεψε στους 4 νεαρούς να παρακολουθήσουν μέρος των ηχογραφήσεων, την ώρα που ηχογραφούσαν το τραγούδι ‘Lovely Rita’. «Ήταν απόλυτα επαγγελματίες, με τον ήχο τους να είναι καταπληκτικός» είπε ο Mason. «Είχαμε καθίσει στο πίσω μέρος του studio, αμίλητοι, παρακολουθώντας τη μίξη». Αν και οι μουσικές των δύο συγκροτημάτων δεν ταυτίζονται, παρά μόνο το ψυχεδελικό κομμάτι τους, οι Pink Floyd τρέφουν μεγάλο θαυμασμό για τους Fab Four, θεωρώντας το Sgt. Pepper’s σαν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών!  
  

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

4/3/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Τα στούντιο 2 και 3 του Abbey Road ήταν μεσοτοιχία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με το βιβλίο Dark Globe (βιογραφία του Syd Barrett), να γίνει ο Rick Wright αυτήκοος μάρτυρας του "χτισίματος" του πρωτοποριακού A Day in the Life. Κατάλαβε τότε τι σημαίνει να είσαι στην κορυφή! Ρώτησε τότε τον George Martin ποιό ήταν το μυστικό των Beatles για τέτοιες υπέροχες δημιουργίες. Και ο George Martin απάντησε: "700 studio hours, lads!".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέρα απ' αυτό πάντως, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον και σεβασμός στο "swinging London" για τη δουλειά των Pink Floyd: Εκτός από τους Beatles, μεγάλο ενδιαφέρον έδειχναν ο Hendrix, ο Clapton, ο Townshend, ακόμα και ο πρωτοεμφανιζόμενος τότε David Bowie!
    Έχω διαβάσει, νομίζω πάλι στο Dark Globe, ότι ο Paul McCartney πήγε σε συναυαλία των Pink Floyd μεταμφιεσμένος σε ... σεϊχη, για να τους ακούσει με την ησυχία του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή