REDBONE- “WE WERE ALL WOUNDED AT WOUNDED KNEE”: ΤΟ …ΕΚΟΨΕ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ. ΕΓΙΝΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

Το αμερικάνικο συγκρότημα των Redbone δεν είναι γνωστό στους rock fans στη χώρα μας παρά μόνο στους σημερινούς 60αρηδες αφού το 1971 και 1973 είχαν δύο επιτυχίες στη χώρα μας, τα "The Witch Queen of New Orleans" και "We Were All Wounded at Wounded Knee" αντίστοιχα. Με το δεύτερο τραγούδι θα ασχοληθούμε σήμερα, σύνθεση των αδελφών Pat και Lolly Vegas οι οποίοι ήταν αυτόχθονες Μεξικανοαμερικάνοι ινδιάνοι. Ο χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας του rock μας θυμίζει ότι η μεγαλύτερη επιτυχία τους, αλλά όχι στη χώρα μας, ήταν το "Come and Get Your Love" που οι πωλήσεις του single ξεπέρασαν το 1.000.000 αντίτυπα! Επιστρέφω στο"We Were All Wounded at Wounded Knee" του οποίου οι στίχοι μιλούν για το σφαγιασμό 350 άοπλων ανδρών και γυναικόπαιδων από τις φυλές των Sioux και Dakota  που σφαγιάστηκαν από το 500 άνδρες του αμερικάνικου ιππικού στις 29 Δεκεμβρίου 1890 στην τοποθεσία Wounded Knee της Ν. Ντακότα.  
They made us many promises
But always broke their word
They penned us in like Buffalo
Drove us like a heard
And finally on the reservation
We were going for our preservation
We were all wiped out by the seventh Calvary
You and me you and me.


Λόγω των στίχων, το τραγούδι ΔΕΝ συμπεριλήφθηκε στην αμερικάνικη έκδοση του άλμπουμ(!) παρά μόνο στην Ευρωπαϊκή αλλά έφθανε για να γίνει επιτυχία (No1 Bέλγιο, No 1 Ολλανδία, No 27 Δ. Γερμανία). Μουσικά, το τραγούδι όπως σχεδόν όλα των Redbone έχει ένα δικό του κράμα που συνδυάζει το rock με τη soul αλλά και δικά τους στοιχεία, συνδυασμός που τους έκανε να ξεχωρίσουν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
 27/3/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Μα, αν θυμάσαι, δεν ήταν καθόλου τυχαία η αναφορά στο Wounded Knee! Πριν βγει το τραγούδι, είχε προηγηθεί η συμβολική κατάληψη της τοποθεσίας Wounded Knee από Ινδιάνους για να θυμίσουν σε όλο τον κόσμο πώς ακριβώς σχηματίστηκε το κράτος των ΗΠΑ. Θυμάμαι ως σήμερα, ότι η κατάληψη αυτή είχε διαρκέσει πολύ και έγινε αντιληπτή σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σ' εμάς, που τότε ζούσαμε κάτω απ' το χουντικό καθεστώς. Οπότε, ήταν μάλλον απίθανο ότι θα έβρισκε, ακριβώς εκείνη τη στιγμή, το καημένο το τραγούδι των Redbone χώρο για ν' αναπνεύσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσο για τα άλλα δύο τραγούδια τους που αναφέρεις, το Witch Queen και το Get Your Love, ήταν και τα δύο disco/soul ένα πράγμα! Ακούγονταν πολύ στις ντισκοτέκ τότε. Εγώ νόμιζα ότι οι Redbone ήταν μαύροι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή