KEN HENSLEY/LEE KERSLAKE: ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ(!) ΔΙΣΚΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Η καριέρα του τεράστιου Ken Hensley σφραγίστηκε από τη συμμετοχή του τη δεκαετία 1970-1980 στους Υπέροχους Uriah Heep και χαρακτηρίστηκε από την πλειάδα των καταπληκτικών τραγουδιών που συνέθεσε. Από την αποχώρηση του και μετά, ηχογράφησε μια σειρά προσωπικών άλμπουμ και συνεργάστηκε τόσο με τον John Wetton όσο και με τον John Lawton σε δύο πραγματικά καλά live, τα One Way Or Another (2002) με τον Wetton και The Return (2001) με τον Lawton. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Agost της Πορτογαλίας, όπου σποραδικά εξακολουθούσε να κυκλοφορεί άλμπουμ, έχοντας σχηματίσει τους Live Fire. Το τελευταίο άλμπουμ κυκλοφόρησε μετά το θάνατό του, το Νοέμβριο του 2020, με τίτλο My Book Of Answers σε μουσική δική του και στίχους βασισμένους σε ποιήματα του Ρώσου  fan Vladimir Emelin. Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε πως γνωρίστηκε με τον Emelin όταν το 2018 περίμενε να κάνει checking inσε αεροδρόμιο της Πορτογαλίας για να ταξιδέψει στη Ρωσία όπου είχε να κανονίσει συναυλίες. Ένας άνθρωπος καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι πέρασε δίπλα μου κι όταν ο άνθρωπος που καθόταν τον αναγνώρισε,  έκανε πραγματικά σαν τρελός. Με διερμηνέα τον άνθρωπο που τον συνόδευε, του συστήθηκε και του είπε ήταν fan των Uriah Heep και δικός του από  τα νεανικά χρόνια!του

Αφού έβγαλαν τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες, επιβιβάστηκαν στην ίδια πτήση για Μόσχα, όπου πάντα μέσω διερμηνέα ο Emelin τού ζήτησε το mail του για να κρατήσουν επαφή.  Το Σεπτέμβριο του 2020 ο Emelin ξανά βρέθηκε στην Πορτογαλία κι έστειλε μήνυμα στον Hensley αν ενδιαφέρεται να παίξει σε ένα πάρτι φίλου του.  Με αυτή την ευκαιρία, του έστειλε μια σειρά ποιημάτων του και τον ρώτησε αν ενδιαφερόταν να τα ντύσει με μουσική. Ο Ken Hensley δεν είχε ξανά δουλέψει με τέτοιο τρόπο αλλά το βρήκε ενδιαφέρον κι του ζήτησε να του τα στείλει μεταφρασμένα. Σιγά σιγά άρχισε να τα ντύνει με μουσική, πρώτα με το Hammond και μετά ερμηνεύοντάς τα και σιγά σιγά τα υπόλοιπα όργανα. Ο Emelin τον επισκέφτηκε στο studio και έμεινε ενθουσιασμένος από το τελικό αποτέλεσμα και τα 2 τραγούδια έγιναν 9 τα οποία επέλεξαν μέσα από 16(!) ποιήματά του! Κάπως έτσι  συμπληρώθηκαν τα τραγούδια του καινούργιου άλμπουμ του μεγάλου οργανίστα και συνθέτη που τιτλοφοφρείται "My Book Of Answers" και θα κυκλοφορήσει σε  CD/DVD και βινύλιο στις Μαρτίου, 5 μήνες μετά το θάνατο του Hensley.
Η ίδια πικρή ιστορία ισχύει για τον πρώην μεγάλο ντράμερ των Uriah Heep, Lee Kerslake που έφυγε από τη ζωή το Σεπτέμβριο του 2020 σε ηλικία 73 ετών. Το προσωπικό του άλμπουμ τιτλοφορείται Eleventeen και θα κυκλοφορήσει στις 12 Μαρτίου σε cd και βινύλιο και περιλαμβάνει 8 τραγούδια, 7 από τα οποία είναι συνσυθέσεις του Kerslake ο οποίος έχει γράψει και το ένθετο που συνοδεύει το δίσκο. Στο "You May Be By Yourself (But You're Never Alone)" συμμετέχει συνθετικά κι ο μπασίστας Bob Daisley, ενώ κιθάρα παίζει ο Mick Box. Ο χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας του rock μάς θυμίζει ότι ο Kerslake ξεκίνησε την καριέρα του στα τέλη της δεκαετίας του 60 από τους Gods για να συνεχίσει στους Toe Fat και Head Machine και National Health Band. To 1972 μπήκε στους Uriah Heep στους οποίους έμεινε έως και το 1979 οπότε έγινε μέλος του συγκροτήματος που συνόδευε τον Ozzy Osbourne με τον οποίο ηχογράφησε τα άλμπουμ Blizzard Of Ozz(1980) και Diary Of A Madman(1981). Ακολούθησε η επεισοδιακή αποχώρησή του για να επιστρέψει στους Uriah Heep το 1982. Έμεινε μαζί τους έως το 2007 οπότε κι αποχώρησε λόγω προβλημάτων υγείας. Ηχογράφησε 2 άλμπουμ με το supergroup των Living Loud (Bob Daisley, Steve Morse, Jimmy Barnes και Don Airey) καθώς και ένα με τους Berggren Kerslake Band.



 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

2/3/21

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου