ΟΙ GOLDEN EARRING, O JASON BORNE ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ “TWILIGHT ZONE”

Οι Ολλανδοί Golden Earring ιδρύθηκαν την δεκαετία του ‘60 και έγιναν παγκοσμίως γνωστοί με επιτυχίες όπως το Radar Love (1973), Twilight Zone (1982), When the Lady Smiles (1984) κ.α. ενώ στη μακρά πορεία τους κυκλοφόρησαν πάνω από 25 άλμπουμ. Δυστυχώς μόλις τον Φεβρουάριο του 2021 το συγκρότημα ανακοίνωσε την διάλυσή του λόγω ασθένειας του βασικού συνθέτη George Kooyman (guitar & vocals).
Το 1982 το συγκρότημα κυκλοφόρησε το άλμπουμ Cut, που περιείχε και την μεγάλη επιτυχία Twilight Zone, η οποία ήταν και το πρώτο single του συγκροτήματος, που σκαρφάλωσε στην 1η θέση του US Billboard Mainstream Rock και στην 10η θέση του Billboard Hot 100.
Το κομμάτι είναι σύνθεση του Kooymans, ο οποίος θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στην ομώνυμη επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά των ‘60s. Ωστόσο πηγή έμπνευσής του, δεν υπήρξε η σειρά,  αλλά η νουβέλα Bourne Identity (1980) του Αμερικανού συγγραφέα Robert Ludlum, η οποία μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2004 με τον Ματ Ντέιμον να υποδύεται τον κατάσκοπο Τζέισον Μπορν. Οι George Kooymans & Barry Hay μοιράζονται τα φωνητικά στο κομμάτι με τον δεύτερο να αναλαμβάνει τα φωνητικά και στην εισαγωγή.
Οι στίχοι του κομματιού αναφέρονται στην προσπάθεια ενός μυστικού πράκτορα να ξεφύγει από τους διώκτες του και να βρει ποιος τον παγίδεψε και γιατί. Τόσο το εξώφυλλο του album, όπου εικονίζεται μια σφαίρα να σκίζει ένα τραπουλόχαρτο (βαλέ καρό – σύμβολο του πράκτορα) όσο και το videoclip του κομματιού, όπου υπάρχει η ακριβώς ίδια σκηνή, είναι εμπνευσμένα από το τραγούδι. Ωστόσο και στην τηλεοπτική σειρά Twilight Zone υπάρχει ένα επεισόδιο με έναν πράκτορα της KGB, ο οποίος στην προσπάθειά του να ξεφύγει παγιδεύεται σε ένα ξενοδοχείο, όπου οι διώκτες του τον βασανίζουν αναγκάζοντάς τον να παίξει ένα παιχνίδι για να σώσει την ζωή του. Το videoclip ήταν ένα από τα πρώτα clips με θεματικό περιεχόμενο, θυμίζοντας ταινία μικρού μήκους. Η χορογραφία επίσης ήταν πολύ σπάνια για τις αρχές των ‘80s, ενώ στην ευρωπαϊκή εκδοχή του clip υπήρχε μια σκηνή όπου μια topless πράκτορας προσπαθούσε να παρασύρει και να εξοντώσει τον πρωταγωνιστή!!! Τα παραπάνω και φυσικά η ποιότητα της ίδιας της σύνθεσης εξασφάλισαν την συχνή προβολή του από το MTV, χαρίζοντας μεγαλύτερη δημοφιλία στο συγκρότημα. Οι Golden Earring  θα εξαργυρώσουν την μεγάλη επιτυχία με μια εκτεταμένη περιοδεία σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη! Από αυτή την περιοδεία το συγκρότημα θα βιντεοσκοπήσει την εμφάνισή του στην Ολλανδία. Η βιντεοσκοπημένη συναυλία κυκλοφόρησε το 1984 και περιείχε ένα σύντομο εισαγωγικό τμήμα, το οποίο αποτελούσε συνέχεια του videoclip του Twilight Zone!



TRIVIA
• Από το album κυκλοφόρησαν δύο singles, το  Twilight Zone με b-side το King Dark και το The Devil Made Me Do It. Το Twilight Zone  έμεινε για 27 εβδομάδες στο U.S. Pop charts!
• Το μουσικό θέμα του Twilight Zone χρησιμοποιήθηκε και για το παιχνίδι φλίπερ με αυτό το όνομα, που κυκλοφόρησε ως μέρος μιας σειράς φλίπερς εμπνευσμένων από ταινίες και σειρές όπως Star Trek & The Addams Family κ.α.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

 6/3/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου