ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΙ ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟΙ ΔΙΣΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Διάβασα στα αμερικάνικα sites ότο το άλμπουμ των Avenged Sevenfold, "Waking The Fallen"(2003) μετά από 18(!) χρόνια κυκλοφορίας, κατάφερε να κερδίσει χρυσό δίσκο για τις πωλήσεις του άνω των 500.000 αντιτύπων στην Αμερική.
    Με αυτή την ευκαιρία, σας ενημερώνω για το status των χρυσών και πλατινένιων δίσκων που κατά περιόδους διαβάζεται τόσο στον Rockmachine.gr όσο και στα άλλα sites. Καλό λοιπόν θα ήταν αν σας εξηγήσω τι ακριβώς σημαίνει αυτή η τιμητική διάκριση, τόσο στην Αμερική όσοκαι στην Ελλάδα. Εν πρώτοις ΔΕΝ είναι χρυσός ή πλατινένιος δίσκος αλλά το ίδιο το βινυλιακό αντίτυπο ή cd εμβαπτισμένο σε μια ουσία με χρώμα χρυσού! Άμα ήταν χρυσός δίσκος, η αξία του θα ήταν μεγαλύτερη από τις πωλήσεις!!! Την εκτίμηση για το πότε ο δίσκος ξεπέρασε τις 500.00 αντίτυπα, κάνει η Recording Industry Association of America (RIAA) και τον απονέμει η εκάστοτε δισκογραφική εταιρεία. Η διαδικασία ξεκίνησε το 1958(!) κι αρχικά μέτραγαν τις πωλήσεις παρτιτούρων (αφού δεν υπήρχαν δίσκοι ή οι πωλήσεις ήταν ελάχιστες). Με την κυριαρχία του βινύλιου και του πικ απ, οι πωλήσεις αυξήθηκαν σημαντικά και σε αυτό συνετέλεσαν τα juke box όπου σχεδόν όλα τα μαγαζιά είχαν στην Αμερική (σ.σ τα juke box παίζουν μικρούς δίσκους). Εννοείται ότι οι πωλήσεις παρτιτούρων παραλήφθηκαν και υπολογιζόντουσαν οι πωλήσεις με ένα συνδυασμό ραδιοφωνικού airplay και φυσικής πώλησης, σε ποσοστό 30-70% αντίστοιχα. Γι αυτό και το airplay στο αμερικάνικο ραδιόφωνο ήταν πολύ σημαντικό κι όλες οι εταιρείες είχαν ανθρώπους που ασχολιόντουσαν μόνο με τους ραδιοσταθμούς. Η ψηφιακή τεχνολογία και η σταδιακή εξαφάνιση βινύλιου και cd (σ.σ. αυτά περί επανόδου βινυλίου καλά είναι αλλά με κανένα τρόπο δεν μπορούν να διαμορφώσουν σοβαρά νούμερα πωλήσεων).
    
    Στην εποχή του streaming age, κάθε ψηφιακό άλμπουμ ή φυσική πώληση άλμπουμ υπολογίζεται ως 1 μονάδα, 10 μόνιμες λήψεις κομματιού από το άλμπουμ μετράται σαν 1 μονάδα, 1.500 μόνιμες λήψεις τραγουδιού ή βίντεο(!) από το άλμπουμ, υπολογίζονται ως 1 μονάδα. Δηλαδή, αν ένα τραγούδι δεχτεί 150 νόμιμα κατεβάσματα ή 150 νόμιμες παρακολουθήσεις (views) video, υπολογίζονται ως 1 μονάδα. Να συμπληρώσω ότι πέραν των χρυσών και πλατινένιων δίσκων, υπάρχει και η τιμητική διάκριση των πλατινένιων δίσκων που ισοδυναμεί με 10.000.000 αντίτυπα, πάντα στην Αμερική. Εδώ βέβαια πρέπει υπενθυμίσω ότι κάθε χώρα έχει ορίσει τα δικά της μέτρα για χρυσή και πλατινένια απονομή.
    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    Οι πωλήσεις φυσικού προϊόντος στη χώρα μας είναι εξαιρετικά χαμηλές έως ανύπαρκτες. Ο χρυσός δίσκος είναι στα 3.000 και ο πλατινένιος στα 6.000 αλλά με κανένα τρόπο δεν επιτυγχάνονται αυτά τα νούμερα. Σκεφτείτε ότι το καινούργιο άλμπουμ των AC/DC, Power Up μόλις ξεπέρασε τα 1.000 αντίτυπα! Από την άλλη πλευρά, τα όρια για το streaming τραγουδιού είναι 1.000.000 για χρυσό κι 2.000.000 για πλατινένιο δίσκο, νούμερα που επιτυγχάνονται με σχετική ευκολία στα τραγούδια που ακούει η νεολαία (hip hop, r&b αλλά και ελληνικά). Στη χώρα μας, δεν υπάρχει συνδυασμός πωλήσεων φυσικού και ψηφιακού προϊόντος, αλλά κάθε μορφή είναι αυτοτελής.
 27/3/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου