BACHMAN TURNER OVERDRIVE: “YOU AIN’T LISTENED NOTHING YET” (1973-1984)


Χειμώνας 1975, έχω κλείσει την πόρτα του δωματίου μου, έχω αγοράσει τον δίσκο των Bachman Turner Overdirve, Not Fragile (σ.σ. μα τι στο καλό είναι αυτό το πράγμα στο εξώφυλλο), τον έχω βάλει προσεκτικά στο Panasonic πικ απ κι έχω τερματίσει τον ενισχυτή Marantz για τον οποίον ήμουν πολύ υπερήφανος, γιατί στην ασημένια πρόσοψη που φρόντιζα να καθαρίζω καθημερινά, είχε μια σειρά από κόκκινα λαμπάκια που αναβόσβηναν! Η ακρόαση του Not Fragile ξεκινάει με τη μητέρα μου να έχει φρικάρει!  Γιατί πριν τους Triumph και πριν τους Rush υπήρχαν οι Bachman Turner Overdrive!
WINNIBEG 1971
Η ιστορία των Bachman Turner Overdrive ξεκινάει το 1971 όταν ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Randy Bachman αποχωρεί από τους Guess Who, ένα πολύ πετυχημένο καναδέζικο συγκρότημα και μαζί με τον επίσης πρώην Guess Who τραγουδιστή Chad Allan, σχηματίζουν στο Winnipeg τους Brave Belt. Μαζί τους ο αδελφός του Randy, Robin "Robbie" Bachman στα ντραμς, για να κυκλοφορήσουν δύο άλμπουμ, τα Brave Barlt I και Brave Belt II. Για τις ανάγκες της περιοδείας, προσλαμβάνουν τον μπασίστα, τραγουδιστή C. F. ("Fred") Turner που παίρνει μέρος στις ηχογραφήσεις του δεύτερου άλμπουμ τους, αντικαθιστώντας τον μέχρι τότε τραγουδιστή Chad Allan, που τραγουδάει μόνο σε δύο κομμάτια. Ο Turner είχε εντυπωσιάσει τον Randy Bachman με τη φωνή του που τη θεωρούσε την καλύτερη για το συγκρότημα. Και δεν ήταν μόνο αυτό, έγραφε και τραγούδια και οι Brave Belt  χρειαζόντουσαν κι άλλον ένα καλό συνθέτη. Η εμπορική αποτυχία του Brave Belt II, φέρνει δραστικές αλλαγές στο συγκρότημα, με την προσθήκη ενός ακόμα αδελφού Bachman (σ.σ. πόσα αγόρια είχε αυτή η οικογένεια;) του Tim που έπαιζε κιθάρα.  Το τέλος των Brave Belt έρχεται σε μια εμφάνισή τους στο Πανεπιστήμιο του Οντάριο, όπου ο διοργανωτής τους διώχνει, βλέποντας τις χλιαρές αντιδράσεις του κοινού και προσπαθεί να φέρει ένα συγκρότημα από το Τορόντο να καλύψει το κενό. Επειδή δεν βρήκε όμως αντικαταστάτες,  αναγκάστηκε να μείνει με τους Brave Belt αλλά με τη συμφωνία ότι θα έπαιζαν rock hits της εποχής.
Τα δύο άλμπουμ των Brave Belt


ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΣΗΜΑΔΙ, ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ  ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
O Randy έχοντας επαγγελματική εμπειρία από τους Brave Belt αποφασίζει να στείλει demo κασέτα στις δισκογραφικές εταιρείες και η μόνη που του απάντησε ήταν η Mercury Records, η οποία ήταν η μόνη που δεν περίμενε να απαντήσει! Όμως το ιστορικό της υπογραφής τους, κρύβει μια χαριτωμένη ιστορία, αφού τον Απρίλιο του 1973 ο Δ/νων Σύμβουλος και A&R της εταιρείας, Charlie Fach έχει επιστρέψει από τη Γαλλία και βρίσκει στο γραφείο ένα σωρό κασέτες. Κάθεται στο γραφείο του κι αρχίζει να τις πετάει μια μία στο καλάθι των αχρήστων χωρίς καν να τις ακούσει, παίζοντας ένα ιδιότυπο μπάσκετ. Μια όμως χτυπάει…στεφάνι και έτσι σκύβει να τη σηκώσει αλλά διαβάζει το όνομα του Bachman και θυμήθηκε ότι είχε τηλεφωνηθεί μαζί του, λέγοντας του ότι θα του στείλει ένα demo. Προς μεγάλη τύχη και των δύο, ο Fach άκουσε το demo και τους υπέγραψε. Εδώ θα ήθελα να πω ότι μια παρόμοια κατάσταση επικρατούσε στα γραφεία των Ελλήνων  A&R, αλλά πιο πολιτισμένη. Δεν τις πετάγανε, απλά δεν τις ακούγανε. Εκείνη την εποχή, η Mercury είχε υπογράψει για τον Καναδά τους Uriah Heep και Rod Stewart (σ.σ. τότε τα συγκροτήματα μπορούσαν να υπογράψουν σε διαφορετική εταιρεία σε Αμερική και Καναδά, απ’ ότι στην Ευρώπη) και ο Fach έψαχνε καινούργια ονόματα (σ.σ. για αυτό τις πέταγε στα σκουπίδια!!!). O Fach με το που άκουσε το πρώτο κομμάτι της κασέτας που ήταν το "Gimme Your Money Please", εντυπωσιάστηκε και τηλεφώνησε του Randy Bachmanan ρωτώντας τον αν και τα υπόλοιπα είναι έτσι. Την ίδια ημέρα ο Fach κανόνισε να ακούσουν όλοι την κασέτα, και τους υπέγραψε.
O Fach στη μέση σε απονομή χρυσού δίσκου στους Bachman Turner Overdrive.


ΠΩΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ
Έως εκείνη τη στιγμή η κασέτα είχε τίτλο Brave Belt III αλλά με πρόταση του Fach άλλαξαν το όνομά τους ονομαζόμενοι Bachman Turner ακολουθώντας το δρόμο των Crosby, Stills, Nash & Young, ώσπου έπεσε στα χέρια τους ένα περιοδικό για φορτηγά που ονομαζόταν Overdrive κι από εκεί δανείστηκαν τη λέξη, καταλήγοντας στο "Bachman–Turner Overdrive" με πρόταση του Turner. Σε μια χαρτοπετσέτα (έτρωγαν σε ένα εστιατόριο στο Windsor του Οντάριο) έγραψαν το όνομα και δίπλα τα αρχικά "B.T.O."! Ε    κείνη την εποχή, ελάχιστοι ήξεραν στη χώρα μας τι σημαίνει Overdrive κι ένας από τους ελάχιστους ήμουν κι εγώ καθώς ο αδελφός μου είχε ένα Triumph Overdrive. Το Overdrive λοιπόν είναι η λειτουργία ενός αυτοκινήτου που ταξιδεύει σε σταθερή ταχύτητα με μειωμένες στροφές κινητήρα ανά λεπτό (RPM), οδηγώντας σε καλύτερη κατανάλωση καυσίμου, χαμηλότερο θόρυβο και χαμηλότερη φθορά.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Τον Μάιο του 1973 κυκλοφορούν το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους (Νο 9 Καναδά, Νο 70 Αμερική) κι εκτός Καναδά, οι πρώτοι που τους ανακαλύπτουν είναι οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί στο Detroit και στο Buffalo (σ.σ. και οι δύο πόλεις κοντά στα σύνορα με τον Καναδά!) με το πρώτο single to "Blue Collar" ( No. 68 Αμερική). Παρ’ όλα αυτά, το ‘άλμπουμ ξεπέρασε το 500.000 πωλήσεις (σ.σ. χρυσό στην Αμερική) κι αυτό λόγω της ασταμάτητης περιοδείας του, αφού μέσα σε ένα χρόνο έδωσαν 300 συναυλίες!!! Κι αυτός ήταν κι ένας όρος που είχε θέσει ο Fach, ότι δεν θα τους υπέγραφε αν δεν του έδιναν το λόγο τους ότι θα έπαιζαν διαρκώς!!!. Πράγματι, έπαιζαν σε όποια πόλη μάθαιναν ότι οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί έπαιζαν τα τραγούδια τους!! Ο Fred Turner περιγράφει μια τέτοια εμφάνισή τους στο St. Louis, Missouri όπου δέχτηκαν ένα τηλέφωνο από το ραδιοσταθμό KSHE για μια φιλανθρωπική εμφάνιση. Είχαν προσπαθήσει να βρουν κάποιο γνωστό όνομα για τη φιλανθρωπική εκδήλωση αλλά όλοι ήταν κλεισμένοι και οι Bachman Turner ήταν οι μόνοι που ήταν ελεύθεροι. Σαν αντάλλαγμα τους ζήτησαν να παίζουν συνέχεια τραγούδια από τον πρώτο δίσκο τους. Οι παραγωγοί έπαιζαν τραγούδι τους κάθε ώρα κι έτσι όταν βγήκαν να παίξουν ο κόσμος ήξερε τα τραγούδια τους και τους αντιμετώπισε πολύ θετικά με τις πωλήσεις των δίσκων τους να εκτινάσσονται στην Πολιτεία, με τη δισκογραφική εταιρεία τους να ρωτάει «τι στο καλό συμβαίνει και πουλάτε τόσους δίσκους στο Missouri;». Οι Bachman Turner Overdrive είχαν παίξει μπροστά 15 με 20.000 κόσμο, όπου πολλοί από αυτούς έσπευσαν να αγοράσουν το δίσκο τους. Αγοραστές, που λίγες ημέρες πριν δεν γνώριζαν ούτε ένα τραγούδι τους.
 Το «μπαμ» το έκαναν με το δεύτερο άλμπουμ τους Bachman–Turner Overdrive II (1973, Νο 6 Καναδά, Νο4 Αμερική) που με οδηγό το hit single "Takin' Care of Business"(No12 Αμερική) κατάφερε αυτό που δεν είχαν πετύχει με το πρώτου τους άλμπουμ. Να γίνουν γνωστοί σε όλη την Αμερική αλλά και στην Ευρώπη και με τη βοήθεια του δεύτερου single τους "Let It Ride". Δείτε πιο κάτω το live video του "Takin' Care of Business" όπου τους παρουσιάζει ο Keith Moon! Αρχικός τίτλος του άλμπουμ ήταν "Adrenaline Rush" αλλά προτίμησαν να πάνε με τη λατινική αρίθμηση που είχε γίνει της μόδας από τους Led Zeppelin.Το "Takin' Care of Business" μπορεί να μην κατάφερε να μπει στο Top10 των singles (μικρών δίσκων) στην Αμερική αλλά πέρασε σαν έκφραση αλλά και σαν κομμάτι, με τη βασική σύνθεση του να έχει γραφτεί λίγα χρόνια όταν ο Randy ήταν μέλος των Guess Who αλλά τότε το είχαν απορρίψει γιατί δεν ήταν του…ήχου τους. Ο τίτλος προήλθε …κατά λάθος όταν μια ημέρα πριν από μια συναυλία τους ήταν καλεσμένοι στο C-Fox radio, όταν είχαν κυκλοφορήσει τον πρώτο δίσκο τους κι ο παραγωγός που τούς παρουσίασε στο κοινό, ο DJ Darryl Burlingham είπε:"We're takin' care of business on C-Fox radio". Η έκφραση άρεσε στον Randy που την κράτησε και την έκανε στίχο. Λίγο μετά την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ, αποχωρεί ο Tim Bachman και μέσα σε μια rock σκηνή που τα ναρκωτικά πάνε κι έρχονται, ο Randy Bachman αποφασίζει να θέσει κανόνες για τα μέλη του συγκροτήματος: Απαγορεύονται τα ναρκωτικά, το αλκοόλ ακόμα και το προγαμιαίο sex(!!!0 κανόνες που είχε διαλύσει ο αδελφός του Tim. Σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone, ο Randy είχε δηλώσει ότι τα ναρκωτικά είχαν καταστρέψει την ατμόσφαιρα στους Guess Who, καταστρέφοντας τους ίδιους και τους γάμους τους.

Χρόνια αργότερα, είπαν ότι ο Tim έφυγε γιατί ήθελε να σπουδάσει μηχανικός ήχου και να ανοίξει γραφείο προώθησης συναυλιών, αλλά ο αδελφός του  Robbie το 2000είχε δηλώσει ότι οι BTO δεν του ταίριαζαν! Τον αντικατέστησε ο Blair Thornton, μέλος των Crosstown Bus από το Βανκούβερ. Την άνοιξη του 1974 μπαίνουν στο Kaye Smith Studios του Seattle για να ηχογραφήσουν το ιστορικό τρίτο άλμπουμ τους με τίτλο Not Fragile (ο τίτλος προήλθε σε αντιδιαστολή με το άλμπουμ Fragile των Yes που ήταν …πιο ευαίσθητο ηχητικά). To άλμπουμ βγάζει μια τεράστια επιτυχία, το θεοκλάσικο "You Ain't Seen Nothing Yet" (Νο1 Καναδά, Νο1 Αμερική, Νο 2 Μ.Βρετανία) για να ακολουθήσει το "Roll On Down the Highway" (Νο4 Καναδάς, Νο 8 Αμερική, Νο22 Μ.Βρετανία) αλλά κι ολόκληρο το άλμπουμ να είναι γεμάτο καλά κομμάτια. Προσωπικές προτιμήσεις εκτός των δυο προηγουμένων, τα “Free Wheelin”,  “Rock is my life and this my song” και το ομώνυμο. Δυνατό άλμπουμ, που ο ήχος του ξέφευγε απ΄’ ότι είχα ακούσει έως τότε με μια άγρια φωνή, που έδενε με τη μουσική.

Για εμένα, τότε το Not Fragile ήταν το heavy metal (σ.σ. δεν υπήρχε τότε ο όρος) άλμπουμ κι ότι καλύτερο είχα ακούσει.  Η τεράστια επιτυχία του "You Ain't Seen Nothing Yet"αρχικά δεν προοριζόταν να συμπεριληφθεί στο άλμπουμ και τελικά μπήκε μετά από επιμονή του Charlie Fach, ο οποίος είχε ακούσει τα 8 τραγούδια του δίσκου και θεωρούσε ότι κανένα δεν ήταν sure hit. Έτσι όταν ζήτησε να ακούσει τι είχε μείνει έξω από την τελική μίξη, τους είπε να το δουλέψουν και να το συμπεριλάβουν! Ο Rockmachine.gr έχει παρουσιάσει την ιστορία του τραγουδιού εδώ, απλά σας υπενθυμίζω ότι είναι σύνθεση του Randy Bachman και οι στίχοι μιλούν για τη συνάντηση ενός άνδρα με μια διαβολική γυναίκα που την ερωτεύεται, με χαρακτηριστικό του τραγουδιού τοκεκέδισμα του τραγουδιστή
You ain't seen nothin' yet
B-B-B-Baby, you just ain't seen n-n-n-nothin' yet
Here's something that you're never gonna forget
B-B-B-Baby, you just ain't seen n-n-n-nothin' yet
Αρχικά ο Randy Bachman δεν ήθελε να ηχογραφήσουνε το τραγούδι με το κεκέδισμα, το οποίο το είχε κάνει για να πειράξει τον αδελφό του Gary που …κόλλαγε. Όταν όμως το ηχογράφησε, ο ηχολήπτης του είπε να το κρατήσουν γιατί ήταν έξυπνο και θα άρεσε στον κόσμο! Λόγω των παραπάνω, το χρησιμοποιούσαν σαν "work track" για να ρυθμίσουν τους ενισχυτές, τις στάθμες και τα μικρόφωνα στο studio και δεν είχαν σκεφτεί καν να το συμπεριλάβουν στο δίσκο, πόσο μάλλον με το κεκέδισμα που θα ενοχλούσε τον αδελφό του! Τέσσερεις μήνες μετά την κυκλοφορία του, ακόμα ένα πετυχημένο single «βγήκε» από το άλμπουμ. Ήταν το "Roll on Down the Highway"(Νο 14 Αμερική,Νο 22 Μ.Βρετανία), εκτοξεύοντας τις πωλήσεις του άλμπουμ στα 8.000.000 σε όλο τον κόσμο. Οι Καναδοί με τα γένια και τα γούνινα παλτό (σ.σ. σαν να έχουν βγει από επεισόδιο του Game of Thorn) περιοδεύουν σε Ευρώπη κι Αμερική, με τους Thin Lizzy να ανοίγουν τις συναυλίες τους (σ.σ. κι Ευρώπη και Αμερική). Οι Thin Lizzy είχαν συμβόλαιο με την Mercury Records στην Αμερική και ανοίγοντας για τους BTO ήταν το καλύτερο διαβατήριο. Κι ενώ το Not Fragile εξακολουθούσε να πουλάει, μπαίνουν στο studio (σ.σ. σύνηθης τακτική της δεκαετίας του 70) και ηχογραφούν το καινούργιο άλμπουμ τους που κυκλοφορεί το Μάιο του 1975 με τίτλο Four Wheel Drive (No.5 Αμερική) με πρώτο single to "Hey You".

Τα συστατικά του καινούργιου άλμπουμ ήταν τα ίδια με του προηγούμενου: Hard rock της εποχής με την ίδια άγρια φωνή και πολλές μελωδίες που κρυβόντουσαν σε όλα τα τραγούδια τους. Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Head On (1975, Νο 23 Αμερική) που περιείχε μεγάλη αφίσα  (πρωτοποριακή προσφορά της εποχής) που έβγαλε την επιτυχία "Take It Like a Man" (Νο 33 Αμερική) με τον Little Richard να παίζει πιάνο (σ.σ. στο τέλος του τραγουδιού, ακούγεται ο C.F. Turner να του λέει "play it Richard". Το άλμπουμ ήταν στα χνάρια των προηγούμενων δουλειών τους, απλά δεν έγινε επιτυχία (που θα του άξιζε). Οι άνθρωποι της εταιρείας τους βλέποντας μια σταδιακή πτώση των πωλήσεων, κυκλοφορούν το Best of B.T.O. (So Far) (1976, Νο 19 Αμερική) με την ευρωπαϊκή έκδοση του cd να περιέχει 6 παραπάνω κομμάτια και τις πωλήσεις του στην Αμερική να ξεπερνούν τα 2.000.000 αντίτυπα!

Εποχές που γέμιζαν(!) χώρους σαν το Madison Square Garden,Speectrum (στη Φιλαδέλφεια), Cobo Hall (Detroit) και Three Rivers Stadium (Pittsburg) και οι τοίχοι των σπιτιών τους ήταν γεμάτοι χρυσούς και πλατινένιους δίσκοι από χώρες όλου του κόσμου. «Η κυκλοφορία κάθε καινούργιου δίσκου, σήμαινε κι ένα ταξίδι Άγγλων και Γερμανών  δημοσιογράφων που ερχόντουσαν στη Ν. Υόρκη να ακούσουν την παρουσίαση των καινούργιων τραγουδιών τους» λέει ο Fach.
Κι ενώ βρισκόμαστε ακόμα στην (υπέροχη) δεκαετία του 70, οι BTO κυκλοφορούν το 6ο τους άλμπουμ με τίτλο Freeways (1977, Νο70 Αμερική) που ήταν το τελευταίο στην αλυσίδα των πετυχημένων άλμπουμ τους. Οι κριτικοί της εποχής τους «κατηγόρησαν» ότι δεν άλλαξαν το στυλ τους, γράφοντας τραγούδια στο ίδιο ύφος με αυτά του Not Fragile. Έτσι ο Randy Bachman έκανε ορισμένες αλλαγές στα καινούργια τραγούδια τους, προσθέτοντας πνευστά(!) κι έγχορδα που μάλλον ήταν αδιάφορα ή και καταστροφικά, άσε που το άλμπουμ είναι απίστευτα κουραστικό με 6 από τα 8 τραγούδια του να έχει συνθέσει ο Randy Bachman. Το άλμπουμ απέτυχε εμπορικά, έχοντας απωλέσει το hard ήχο τους και κυρίως τη ζωντάνια τους με τον Turner να βάζει το κερασάκι λέγοντας ότι δεν ήθελε να μπει η φωτογραφία του καν στο εξώφυλλο, γιατί ήταν ένα άλμπουμ που δεν τον αντιπροσώπευε. Χρόνια αργότερα, ο Randy θα συμφωνούσε μαζί τους, λέγοντας ότι έπρεπε να έχουν περισσότερο χρόνο να δουλέψουν τα τραγούδια.


RANDY BACHMAN: ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ
Η αποτυχία του Freeways οδήγησε τον Randy Bachman στην αποχώρηση και την αντικατάστασή του από τον πρώην April Wine, Jim Clench με τον μπασίστα C.F.Turner να αναλαμβάνει την κιθάρα και τον Blair Thorton πρώτος κιθαρίστας. Έτσι με σύνθεση Robbie Bachman ντραμς, Jim Clench μπάσο, τραγούδι, Blair Thornton και C.F. Turner κιθάρες, κυκλοφορούν το Street Action(1978, Νο 130 Αμερική) κάτω από το  όνομα BTO αφού ο αποχωρήσας Randy είχε κρατήσει τα δικαιώματα του ονόματος Bachman Turner Overdrive. Το στο 1979 βρίσκουμε το συγκρότημα σε παρατεταμένη κάμψη. Κυκλοφορούν το Rock n' Roll Nights (Νο 178 Αμερική) μες τρις πωλήσεις του σε παγκόσμιο επίπεδο να φθάνουν τις 350.000 αντίτυπα, νούμερο πολύ χαμηλό σε σχέση με αυτά του παρελθόντος. Στο Rock n' Roll Nights συνεργάζονται για πρώτη φορά με εξωτερικό συνθέτη κι αυτός δεν είναι άλλος από τον ντράμερ των Prism, Jim Vallance που έκανε μεγάλη καριέρα γράφοντας τραγούδια για τον Bryan Adams κι εδώ υπέγραψε την παραγωγή του άλμπουμ τους. Ό Vallance τους έδωσε το τραγούδι "Wastin' Time" με τους C.F. Turner και Jim Clench να παίζουν στο πρώτο άλμπουμ του Bryan Adams, στο ίδιο τραγούδι που ο Adams είχε συμπεριλάβει στο πρώτο του άλμπουμ!
Η αποτυχία των Street Action και Rock’n’Roll Nights οδηγούν το συγκρότημα στη διάλυση με τον Randy να κυκλοφορεί το προσωπικό του άλμπουμ Survivor(1978)  ενώ σχημάτισε τους Ironhorse που κυκλοφόρησαν 2 άλμπουμ, τα Ironhorse και Everything Is Grey με πιο light ήχο. Οι Bachman Turner Overdrive επανασχηματίστηκαν το 1983 με τους Randy και Tim Bachman, Fred Turner καθώς και τον ντράμερ των Guess Who, Garry Peterson. Ο τρίτος αδελφός Bachman, o Robbie αρνήθηκε να συμμετάσχει μετά από διαφωνία με τα αδέλφια του, ενώ ο Thorton δεν κλήθηκε καν στην επανασύνδεση! Ακολούθησε μήνυσή του για χρήση λογότυπου, μήνυση που κέρδισε και οι υπόλοιποι υποχρεώθηκαν αν του αποδώσουν ποσοστά! Με την παραπάνω σύνθεση κυκλοφόρησαν το άλμπουμ BTO(1984) στη δισκογραφική εταιρεία Compleat που είχε ιδρύσει ο Charlie Fach, με πρώτο το "For the Weekend" που έτυχε να είναι το τελευταίο τραγούδι τους που μπήκε στο αμερικάνικο chart μικρών δίσκων. Ακολούθησε το Live! Live! Live! (1986) με 2 καινούργια studio τραγούδια, τα "Bad News Travels Fast" και "Fragile Man". Παρ’ όλο που τα συγκροτήματα που γιγαντώθηκαν τη δεκαετία του 70, δεν κατάφεραν να συνεχίσουν αυτή την καριέρα στη νέα δεκαετία (παρ’ εκτός κάποιων εξαιρέσεων), οι BTO άνοιξαν την 5150 tour των Van Halen του 1986 ενώ η φήμη τους παρέμενε σε υψηλό επίπεδο. Μετά το τέλος της περιοδεία με τους Van Halen ξανά διαλύθηκαν με τον Randy να φεύγει πρώτος και να περνούν από το συγκρότημα διάφορα μέλη. Ο λόγος ήταν το καλό όνομά τους, που εξακολουθούσε να γεμίζει συναυλιακούς χώρους κι όπως έχει πει ο Randy «μετά από τόσα χρόνια, έβλεπα στα μάτια του κόσμου που ερχόταν στις συναυλίες μας τη λάμψη και τη δίψα» . Το πιο σημαντικό reunion έγινε από τους Bachman & Turner το 2010 που κυκλοφόρησαν με αυτό το όνομα 3 άλμπουμ, τα Bachman & Turner (2010), Forged In Rock (2010 στην Ελλάδα κυκλοφόρησε με το περιοδικό Classic Rock) και Live at the Roseland Ballroom, NYC (2012). Ο Jim Clench έφυγε από τη ζωή το 2010 σε ηλικία 61 μετά από μάχη μες τον καρκίνο του πνεύμονα.


 Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να αγοράσετε τα Bachman Turner Overdirve II, Not Fragile και Four Wheels Drive. Από συλλογές, ρίψτε μια ματιά στην Anthology (1993) 2πλό cd με 2 τραγούδια Brave Belt. Άλλη καλή συλλογή τους είναι η επίσης 2πλή  Bachman–Turner Overdrive: 40th Anniversary(2013) με 26 συνολικά τραγούδια εκ των οποίων 2 ακυκλοφόρητα.
Ο Randy Bachman κυκλοφόρησε αρκετούς προσωπικούς δίσκους, στέκομαι στο άλμπουμ Heavy Blues με συμμετοχές όπως Neil Young, Joe Bonamassa, Peter Frampton, Robert Randolph και Jeff Healey. Το 2018 κυκλοφόρησε ένα tribute στον George Harrison με τον Walter Trout να παίζει στο "While My Guitar Gently Weeps".


ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Από τότε έως σήμερα, δεν έχω ξεπεράσει την εισαγωγή με το μπάσο στο “Not Fragile”. Από τότε έως σήμερα, με στοιχειώνει η “αρκουδίσια” φωνή του Randy Bachmanη, από τότε έως σήμερα εξακολουθώ να τους θεωρώ heavy συγκρότημα, αν και προϋπήρχαν του όρου. Κι από τότε έως σήμερα, εξακολουθούν να μου αρέσουν το ίδιο (τα περισσότερα άλμπουμ τους).   

  TRIVIA
Το εξώφυλλο του προσωπικού άλμπουμ του Randy, Heavy Blues

  • Κι όμως, ο Liam Gallagher (Oasis) έχει ένα tattoo στο χέρι του που λέει Takin’ Care of Business.  
  • Οι Guess Who ήταν το πρώτο Καναδέζικο πετυχημένο συγκρότημα σε όλο τον κόσμο,  με τραγούδια όπως “American Woman” (διάβασε εδώ την ιστορία του τραγουδιού), “These Eyes” και “No Sugar Tonight”, τραγούδια που έγιναν επιτυχία και στη χώρα μας.
  • Η επανακυκλοφορία του άλμπουμ Head On σε cd, περιείχε το single "Down to the Line"(1975) που τότε δεν είχε συμπεριληφθεί στο άλμπουμ.
  • Το "Bad News Travels Fast" συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας Body Slam. 

 10 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΟΥΣ BACHMAN TURNER OVERDRIVE
"Takin' Care of Business"
"Let It Ride"
"You Ain't Seen Nothing Yet"
“Not Fragile”
“Rock is my life and this is my song”
“Four Wheel Drive”
“Take it like a Man”
"Hey You"
"Lookin' Out For No. 1"
"For the Weekend"

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

7/3/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. "Από τότε έως σήμερα, με στοιχειώνει η “αρκουδίσια” φωνή του Randy Bachman"!! Έτσι ακριβώς, βρε Αλέξανδρε! Δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερη περιγραφή για το σημαίνει για μένα αυτή μπάντα! Και σκέψου, παρόλο που ήταν σπάνιο τότε να δεις κάποιο βίντεο από τα αγαπημένα μας γκρουπ, με τους ΒΤΟ, ακούγοντάς τους και μόνο, είχες την αίσθηση της αντροπαρέας, της ακατέργαστης διασκέδασης.
    Μεγάλη έκπληξη (για εμένα) η εισαγωγή του Keith Moon!!! Ο οποίος μάλιστα, μας πληροφορεί ότι οι ΒΤΟ αποκαλούσαν τη μουσική που έπαιζαν "Heavy Duty Rock"! Ενδιαφέρον!
    Άντε να ξανανοίξει το Le Roi, να ξανακούσουμε (δυνατά) You Ain't Seen Nothing Yet!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή