ΟΙ SMILE ΤΩΝ BRIAN MAY KAI ROGER TAYLOR ΠΡΙΝ ΓΙΝOΥΝ QUEEN!

Τους Smile δεν θα τους ήξερε κανείς, αν δύο από τα τρία μέλη τους, ο κιθαρίστας Brian May κι ο ντράμερ Roger Taylor στη συνέχεια δεν σχημάτιζαν τους…Queen. Η ιστορία τους ξεκινά το 1968 από το Λονδίνο, όταν ο 21χρονος φοιτητής του London's Imperial College, Brian May έβαλε μια αγγελία στον πίνακα αγγελιών της Σχολής, ζητώντας ένα ντράμερ που να παίζει στο στυλ των Ginger Baker/Mitch Mitchell! Στην αγγελία απάντησε ο 19χρονος ντράμερ Roger Taylor και με τη συμμετοχή του σπουδαστή σχεδίου Tim Staffell (τραγούδι/μπάσο) σχηματίζουν τους Smile! ΄Έχοντας στο μυαλό τους τον ήχο των Cream (κυρίως) και των Jimi Hendrix Experience, αρχίζουν να δουλεύουν τα πρώτα τραγούδια τους προσπαθώντας να βρουν το δικό τους ήχο. Όσοι τους είχαν ακούσει, τους χαρακτήρισαν να «the loudest band in the western world»! Mε την παραπάνω σύνθεση, ηχογράφησαν 6 τραγούδια και μεταξύ αυτών το "Doin' Alright" που το 1973 παρουσιάστηκε στο πρώτο άλμπουμ των Queen. Και τα 6 τραγούδια τους κυκλοφόρησαν στο μοναδικό άλμπουμ τους Ghost of a Smile με τους στίχους του "April Lady" να αναφέρονται στη τότε σύντροφο του Roger Taylor.
Θα απορείτε πως μπλέχτηκε ο Freddie Mercury στο συγκρότημα; Τόσο ο Farrokh ("Freddie") Bulsara (πραγματικό όνομα του Mercury) όσο κι ο Staffel ήταν συμμαθητές στο Ealing Art College κι όταν ο δεύτερος αποφάσισε να αποχωρήσει, πρότεινε τον Mercury  οποίος ήταν fans τους! Το Φεβρουάριο του 1969 εμφανίστηκαν στο Roayl Albert Hall σε μια φιλανθρωπική βραδιά όπου κέρδισαν τις εντυπώσεις, έχοντας στα πλήκτρα τον Chris Smith ο οποίος ήταν το τέταρτο μέλος τους. Ακολούθησαν κάποιες εμφανίσεις σε clubs του Λονδίνου για να  ηχογραφήσουν ένα demo που έστειλαν στις εταιρείες. Ανταποκρίθηκε η Mercury που τους υπέγραψε και τον Αύγουστο του 1969 κυκλοφόρησαν το single Earth/Step me On the day. Παραδόξως η κυκλοφορία του έγινε μόνο στην Αμερική όπου δεν τους ήξερε κανείς και …χάθηκε κι έτσι σήμερα είναι collector’s item στους συλλέκτες των Queen! Τελικά η Mercury Records κυκλοφόρησε το mini Lp Ghost of A Smile με 6 τραγούδια , το οποίο επανακυκλοφόρησε η ολλανδική Pseudonym το 1997 σε cdμε Bonus 2 ακόμα τραγούδια.


Ο Staffell αποχώρησε το 1970 για να προσχωρήσει στους Humpy Bong με τους Smile να διαλύονται. Εδώ εμφανίζεται ο Freddie Bulsara, που πείθει τους May και Taylor να συνεχίσουν, παίρνοντας αυτός τη θέση του Staffel κι άλλαζόντας το όνομά του σε  Mercury κι με δική του πρόταση αλλάζουν το όνομά τους σε Queen. Από  εκεί και πέρα η ιστορία είναι γνωστή.
TRIVIA

  • Το λογότυπο των Smile (το χαμογελαστό στόμα με τα δόντια και τα κόκκινα χείλη) σχεδιάστηκε από τον Staffel. Ήταν στο εξώφυλλο της κασέτας που είχαν στείλει στις δισκογραφικές εταιρείες, μεταξύ αυτών και η Apple των Beatles με τον Paul McCartney να τους απαντάει, γράφοντας ότι του άρεσε το σήμα τους!!!
  • Σαν Smile έχουν επανασυνδεθεί αρκετές φορές παίζοντας σε clubs ή ο Stafffel εμφανίζεται quest σε συναυλίες του συγκροτήματος του Taylor, The Cross.
  •  To 2018 οι Smile με τον Staffel επαναηχογράφησαν στο  Abbey Road studio το "Doing All Right" το οποίο ακούστηκε στην ταινία  Bohemian Rhapsody.  



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Ghost of A Smile (1969)
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

 15/2/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου