ROCK INCIDENT 166: O ROB HALFORD ΣΤΟΥΣ BLACK SABBATH (ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟ 1992)

Το ότι ο Rob Halford είχε αντικαταστήσει τον Ronnie James Dio στρους Black Sabbath σε ορισμένες συναυλίες λόγω προβλημάτων που είχε ο μεγάλος Αμερικάνος τραγουδιστής, είναι γνωστό. Πρόσφατα ο πρώην ντράμερ των Black Sabbath και Heaven and Hell, Vinny Appice διηγήθηκε πως συνέβη η ιστορία την εποχή που οι Iommi, Butler, Appice και Dio περιόδευαν προωθώντας το άλμπουμ Dehumanizer, παίζοντας μαζί με  Testament, Danzig, Prong και Exodus (σ.σ. καραμέταλο η περιοδεία).  Ήταν η εποχή που ο Ozzy είχε δηλώσει ότι αποσύρεται και πραγματοποιούσε την αποχαιρετιστήρια περιοδεία No More Tours με 2 εμφανίσεις στη Costa Mesa της California και ζήτησε από τους Black Sabbath να ανοίξουν εκείνες τις 2 συναυλίες. Οι παλιοί του φίλοι συμφώνησαν αλλά ο Ronnie James Dio είχε διαφορετική άποψη, λέγοντας "Δεν παίζω support σε ένα clown. Είμαι υπερήφανος για τον εαυτό μου και δεν θα παίξω. Για εμένα αυτή η συμφωνία μεταξύ Ozzy και Black Sabbath ήταν προσύμφωνο για μελλοντική επανασύνδεση» είπε αργότερα:
Στην πραγματικότητα, ο Dio είχε αποχωρήσει από τους Black Sabbath από τη συναυλία τους στο Oakland της Καλιφόρνια που έγινε στις 13 Nοεμβρίου του 1992, μια νύχτα πριν εμφανιστούν με τον Osbourne και τον αντικατέστησε ο Rob Halford Εκείνη η κοινή εμφάνιση Black Sabbath κι Ozzy ήταν η πρώτη μετά το καλοκαίρι του 1985 όταν είχαν εμφανιστεί στο Live Aid. Βλέποντας τον ανυποχώρητο Dio οι υπόλοιποι κάλεσαν τον Rob Halford που έτυχε να ήταν ελεύθερος εκείνες τις ημέρες και φυσικά να δεχτεί να πάρει μέρος! Όταν ανεβήκαμε στη σκηνή, ο κόσμος δεν πίστευε τι έβλεπε και άκουγε. Ακόμα θυμάμαι την έκφραση του προσώπου τους» λέει ο Appice. “Αν δεν δεχόταν να εμφανιστεί ο Halford θα ήταν μια καταστροφική βραδιά» συμπληρώνει.
Με τον Halford έκαναν 2 ή 3 ώρες πρόβες κυρίως σε τραγούδια της Ozzy εποχής και λίγα της Dio-era. Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο,  προέρχεται από το bootleg cd που είχε κυκλοφορήσει και μερικά τραγούδια από το set list εκείνων των 2 βραδιών ήταν τα “Heaven and Hell”, “N.I.B.”, “Computer God”, “Children of the Sea”, “Supernaut”, “Sweet Leaf”, “Neon Knights”, “Black Sabbath”, “Die Young”, “Into the Void” κ.α.  «Παρ’ όλο που είχαμε παίξει ολόκληρη την περιοδεία, στην πρόβα είμαστε νευρικοί και κάναμε σαν να παίζαμε για πρώτη φορά μεταξύ μας» λέει ο Appice. «Όταν όμως βγήκαμε στη σκηνή, παίξαμε πολύ καλά με τον Rob να σκοτώνει. Είχε γράψει όλους τους στίχους σε χαρτιά που ήταν κολλημένα στο πάτωμα, αλλά δεν μπορούσε να διαβάσει τις λέξεις! Έτσι σκέφτηκε κάθε τόσο να γονατίζει κάνοντας το γονάτισμα να είναι μέρος του show ενώ στην πραγματικότητα διάβαζε τους στίχους! Στον κόσμο άρεσε η συνεργασία και πολλοί φώναζαν να συνεχίσουμε μαζί”. Αλλά και στον Halford φαίνεται ότι άρεσε αυτή η εμπειρία κι όταν συναντήθηκε με τον Iommi σε μια απονομή βραβείων του είπε ότι σε μια στιγμή που θα είχαν ελεύθερο χρόνο από τα συγκροτήματά τους θα μπορούσαν να κάνουν ένα δίσκο μαζί χωρίς όμως να δώσουν συνέχεια!
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Μετά την αποχώρηση του Ronnie James Dio, o Iommi συνέχισε το ταξίδι των Black Sabbath, προσλαμβάνοντας στη θέση του τραγουδιστή τον Tony Martin, στα ντραμς τον Bobby Rondinelli στα πλήκτρα το φίλο του Geoff Nicholls (πρώην Quartz) ενώ στο μπάσο παρέμενε ο  
Geezer Butler. Με αυτή τη σύνθεση ηχογράφησαν το άλμπουμ Cross Purposes (1994) , ενώ ο Vinny Appice έφυγε από τους Black Sabbath και επανήλθε στους Dio με τους οποίους ηχογράφησε τα άλμπουμ Strange Highways και Angry Machines. Ο Ronnie James Dio επέστρεψε στους Black Sabbath οι οποίοι εμφανιζόντουσαν πλέον με το όνομα Heaven and Hell και ηχογράφησε μαζί τους το άλμπουμ "The Devil You Know"(2009) και τα Live from Radio City Music Hall(2007) και Neon Nights: 30 Years of Heaven & Hell/Live in Wacken (2009) .
.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

3/2/21
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου