RESCUE YOU: ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ JOE LYNN TURNER

 

Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μία ενδοσκόπηση στην ψυχολογία του άνδρας. Είσαι 34 ετών, βρίσκεσαι στην καρδιά των eighties, σε έχει επιλέξει προσωπικά ο θεμέλιος λίθος της σκληρής μουσικής για να ντύσεις φωνητικά το συγκρότημά του, έχεις γνωρίσει δόξα και φήμη μέσα από τρεις δισκογραφικές δουλειές μαζί του, έχεις επίγνωση του πόσο καλός τραγουδιστής είσαι, ηλικιακά έχεις ψιλό ωριμάσει (ας πούμε), ονομάζεσαι Joe Lynn Turner και αποφασίζεις να συνεχίσεις τον δρόμο σου κυκλοφορώντας τον πρώτο σου προσωπικό δίσκο με την συνεισφορά εκλεκτών συνεργατών και με τραγούδια που θα μπορούσαν να είναι όλα τους πιθανά hit singles. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;
Το "ουράνιο τόξο" του Ritchie έσβησε σε ένα "βαθιά μοβίζον" ουρανό. Κάπως έτσι, ο Joe Lynn Turner έχοντας λάβει πρωτίστως την στέψη του ως πρώτης κλάσης ερμηνευτής από τον Μαυροφορεμένο, επιλέγει να κάνει την πρώτη του απόπειρα ως σόλο καλλιτέχνης. Μέσα σε αυτή την εικόνα παρεισφρέει ο Alan Greenwood, γνωστός για τα πλήκτρα που ταυτοποίησαν εν μέρη τους Foreigner. Ο Chuck Burgi, ντράμερ, φίλος και συνοδοιπόρος από τις τελευταίες ημέρες των Rainbow και ο Bobby Messano, session κιθαρίστας και αρκετά γνωστός στο "κύκλωμα" της δεκαετίας του ογδόντα. Με αυτή την δυνατή ομάδα, ο Joe Lynn Turner θα περάσει την πόρτα του studio, υπακούοντας ταυτόχρονα τις οδηγίες του έμπειρου παραγωγού Roy Thomas Baker. Τα τρία εκατομμύρια δολάρια ( ορίστε;;;) που θα επενδύσει η Elektra Records στο project θα πιάσουν τόπο!..... Ποιος δεν θέλει να ζήσει σαν Rock Star άλλωστε;; Τρομερές σπατάλες σε ταξίδια, γυναίκες, διαφόρων ειδών καταχρήσεις, εικαστικές υπερβολές και χλιδάτη ζωή θα φέρουν στα χείλη του Turner, αρκετά χρόνια αργότερα, κάνοντας την ανασκόπησή του για εκείνη την περίοδο, την εξής φράση:
"Τα θαλασσώσαμε! Νομίζαμε ότι ζούσαμε στην κορυφή του βουνού!".
Καλό πράγμα η αυτογνωσία! Ακόμα καλύτερο όμως η μουσική και όταν ο λόγος αφορά το Rescue you το υλικό που υπάρχει στον δίσκο είναι μουσική φαντασίωση για τον φίλο του Melodic Rock και χρονολογικά βρίσκεται ανάμεσα από το Bent out of Shape και το Odyssey όσον αφορά την καριέρα του. Τα ορχηστρικά πλήκτρα του Al Greenwood και η στρωτή φωνή του Joe Lynn Turner κυριαρχούν και στα δέκα τραγούδια του δίσκου. Φυσικά, ο Turner χτυπάει ψιλές νότες κάνοντας κλασικές eighties τσιρίδες σε συνδυασμό πάντοτε με απαλά φωνητικά πνιγμένα στο συναίσθημα. Το ηχητικό αποτέλεσμα σφύζει από ενέργεια και ακούγεται σαν "αδελφάκι" κάποιου δίσκου των Foreigner. Ο λόγος στα τραγούδια!


Αν για κάθε του χαμένο έρωτα ο Turner έγραφε τραγούδια σαν το Losing you τότε θα παρακαλούσαμε να μην στέριωνε ποτέ! Ένας στιχουργικός σπαραγμός με μία ανεβαστική μουσική συνοδεία που θυμίζει λίγο το Break it up των Foreigner και που ανεξάρτητα από το θέμα που διαπραγματεύεται θα μπορούσε να είναι μέρος του soundtrack του Rocky..... κατά προτίμηση του IV. Ύμνος!!
Το Young hearts που ακολουθεί κινείται σε pop rock ρυθμούς. Νοσταλγικό, αθώο με ένα πολύ ωραίο ρεφρέν που σίγουρα δεν θα "χάλαγε" και τον Steve Perry να το έχει στον δίσκο του Street Talk.
Το επόμενο τραγούδι κατόρθωσε να φτάσει στο Νο. 19 του Billboard Mainstream Rock. Με ένα αιθέριο πρελούδιο να το συνδέει με το Young hearts, η πλέον ρομαντική μπαλάντα Endlessly σκάει στα ηχεία με τα τύμπανα του Chuck Burgi και τα πλήκτρα του Al Greenwood να μας την σερβίρουν με τον καλύτερο τρόπο. Τα λόγια που θα έλεγε κάθε ρομαντικός συναισθηματικός ονειροπόλος στην καλή του δια στόματος Turner, δείχνουν έναν πραγματικό gentleman και έναν συνθέτη που στοχεύει στα βαθύτερα αισθήματα.
Το τραγούδι που δίνει την ονομασία στον δίσκο, το Rescue you, είναι ένας δυναμίτης και μάλιστα για κάποιον που λατρεύει τα πρώτης γραμμής πλήκτρα πιστεύω πως θα βρει έναν λόγο που θα γουστάρει το εν λόγω κομμάτι.
Το Feel the fire είναι ένα τραγούδι που ζεις και χωρίς αυτό. Σίγουρα δεν είναι κακό αλλά δεν είναι και κάτι που θα σε κάνει να τρελαθείς. Από την άλλη, το Get tough που το διαδέχεται έχει μία εισαγωγή που φέρνει στον νου το Livin' on a Prayer (Bon Jovi) και το απαραίτητο στοιχείο για να σηκωθείς από ντιβάνια, καναπέδες, πολυθρόνες, να φορέσεις τα αθλητικά και τις φόρμες σου και να πάρεις τους δρόμους τρέχοντας, όχι σαν τρελός (!) αλλά σαν άλλος Stallone!!
Το On the run που έρχεται αμέσως μετά από ένα τραγούδι κουμπώνει ακριβώς με την παραπάνω κατάσταση πρωτίστως όμως υπάρχει η παρεμβολή από το Eyes of love, ένα mid-tempo κομμάτι χαρακτηριστικό της εποχής.
Κάπως έτσι φτάνουμε στο “Soul Searcher”. Προπομπός ίσως μιας μελλοντικής συνεργασίας με τους Τιτανοτεράστιους και με ένα δίσκο που θα φέρει τον τίτλο Slaves and masters; Πιθανόν και ναι! Πολύ καλό τραγούδι.


Το δέκα το καλό που θα κλείσει το άλμπουμ είναι όντως καλό! “The Race is on: με τσίτα τα γκάζια, γρέζι στην φωνή από τον Turner, ωραίο ρυθμό από Burgi και κιθαριστικές τσαχπινιές από Messano.
Με το Rescue you ίσως ο Joe Lynn Turner να βρήκε τον Νίτσε του σαν A. O. R. τραγουδιστής. Η φωνή του είναι κατάλληλη για το συγκεκριμένο είδος και θεωρώ πως και η καρδιά του βρίσκεται εκεί. Σημείο αναφοράς στην τεράστια καριέρα ενός σπουδαίου καλλιτέχνη

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

17/2/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου