ΟΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ REDBONE

Οι Redbone είναι μια ξεχωριστή περίπτωση της σύγχρονης αμερικάνικης rock μουσικής, αφού αποτελούντο από αυτόχθονες μουσικούς, φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο για rock συγκρότημα, αφού την 4ετία 1970-1973 σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Σχηματίστηκαν το 1969 στο Λος Άνζελες από τα αδέλφια Patrick (μπάσο/τραγούδι) και Candido "Lolly" Vasquez-Vegas (κιθάρα/τραγούδι) και με τους Tony Bellamy (Κιθάρα/τραγούδι) και Pete DePoe (ντραμς). Το μουσικό ταξίδι των αδελφών Vegas είχε ξεκινήσει από το 1959(!) όταν είχαν σχηματίσει τους Pat and Lolly Vegas, κερδίζοντας ένα συμβολαιογραφικό συμβόλαιο. Έκαναν πολλές εμφανίσεις σε clubs του Λος Άντζελες κατορθώνοντας να παίξουν σαν session μουσικοί σε άλμπουμ των Tina Turner, Sonny & Cher, James Brown, Little Richard ακόμα και του Βασιλιά! Όμως πριν ξεκινήσουν την καριέρα τους σαν Redbone, τα αδέλφια Pat και Lolly Vegas είχαν μια πλούσια και ενδιαφέρουσα προιστορία στο χώρο της μουσικής
Διάλεξαν τη λέξη "redbone" σαν τίτλο του συγκροτήματος γιατί στη διάλεκτο Cajun της Νέας Ορλεάνης, σημαίνει «οι άνθρωποι της μεικτής φυλής» με την καταγωγή των 2 αδελφών να έλκεται από τη μεξικάνικη φυλή των Yaqui και των Αμερικάνων Shoshone. Στο ύφος τους είχαν πολλά στοιχεία από τη Cajun μουσική και γενικά τον πολιτισμό της Νέας Ορλεάνης αν και αρχικά έπαιζαν surf music! Κι αυτό γιατί ο ατζέντης που τους έκλεινε τις εμφανίσεις θεωρούσε ότι ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος να ακούσει μουσικοί από Μεξικάνους μουσικούς που έπαιζαν surf. Παρ όλα αυτά το 1966 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Pat & Lolly Vegas at the Haunted House. Η τύχη των αδελφών φαίνεται να αλλάζει όταν το 1967, οηθοποιός και τραγουδιστής  P.J. Proby κυκλοφόρησε τη μοναδική επιτυχία του "Niki Hoeky" στην οποία συθετικά συμμετέχουν και τα αδέλφια Vegas με τον Pat Vegas να δίνει τραγούδια του και στην Aretha Franklin!


Όταν αποφάσισαν να ξεκινήσουν καινούργια καριέρα σαν συγκρότημα με το όνομα Redbone, υπέγραψαν στην Epic Records και το 1970 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους το οποίο στην Αμερική κυκλοφόρησε διπλό ενώ στην Ευρώπη,  μονό! Ένα από τα τραγούδια που περιείχε ήταν και το "Niki Hoeky".Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Potlatch για να χρειαστεί να φθάσουμε στο τρίτο άλμπουμ τους Message from a Drum (1971) που περιείχε τη πρώτη μεγάλη επιτυχία τους The Witch Queen of New Orleans (Νο 21 Αμερική,Νο 2 Μ.Βρετανία) το οποίο έγινε και η αιτία να τους μάθουμε και στην Ελλάδα. Η μεγάλη επιτυχία για τους Redbone στην Αμερική ήλθε με το τέταρτο άλμπουμ τους Wovoka (No66 Αμερική) που περιείχε την επιτυχία "Come and Get Your Love"(Νο5 Αμερική, Νο19 Μ.Βρετανία) που στη χώρα μας τότε δεν ακούστηκε όσο The Witch Queen of New Orleans.
To 1973 κυκλοφόρησαν το πλέον πολιτικοποιημένο τραγούδι τους με τίτλο  "We Were All Wounded at Wounded Knee" που αναφέρεται στο σφαγιασμό 350 άοπλων ανδρών και γυναικόπαιδων από τις φυλές των Sioux και Dakota  από 500 άνδρες του αμερικάνικου ιππικού στις 29 Δεκεμβρίου 1890 στην τοποθεσία Wounded Knee της Ν. Ντακότα. Το single κυκλοφόρησε στην Ευρώπη και πήγε Νο1 στην Ολλανδία ενώ στην Αμερική δεν συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ Wovoka και φυσικά δεν κυκλοφόρησε σαν single, στην ουσία λογοκρινόμενο!  Ακολούθησε το άλμπουμ Beaded Dreams Through Turquoise Eyes (1974) για να κλείσουν την καριέρα τους με το  Cycles (1977). Το συγκρότημα συνέχισε μόνο με τον ένα από τα δύο αδέλφια Vegas, τον Pat αφού ο υπέστη καρδιακή προσβολή και δεν μπορούσε να συμμετάσχει. Το 2003 έγινε μια προσπάθεια για μια επανασύνδεση αλλά δεν απέδωσε. Το 2009 πέθανε ο κιθαρίστας Tony Bellamy ενώ 3 μήνες νωρίτερα είχε πεθάνει από καρκίνο στον πνεύμονα Lolly Vegas σε ηλικία 70 ετών. Ο Pat Vegas εξακολουθεί να περιοδεύει και να παίζει τραγούδια των Redbone αλλά κι από τα προσωπικά του άλμπουμ.



TRIVIA

  • Το πραγματικό όνομα του κιθαρίστα Tony Bellamy είναι Robert Anthony Avila με καταγωγή Yaqui-Mexican American.
  • Το άλμπουμ Message from a Drum κυκλοφόρησε στην Ευρώπη με τίτλο The Witch Queen of New Orleans και  διαφορετικό εξώφυλλο!

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ



 Οι Redbone και κυρίως τα αδέλφια Pat και Looy ήταν πρωτοπόροι στο Cajun αλλά και στο συνδυασμό rock, blues ακόμα και country. Ευτυχώς οι μεγάλες επιτυχίες τους "The Witch Queen of New Orleans","Come and Get Your Love" και "We Were All Wounded at Wounded Knee" (στην Ευρώπη) τους βοήθησαν για να γνωρίσει ο κόσμος την πολύ ενδιαφέρουσα μουσικής τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλοι  μνημονεύουν τους Blackfoot σαν ένα από τα πρώτα rock συξροτήματα με αυτόχθονες μουσικούς κι όχι τους Redbone που δεν έκρυψαν τις ρίζες τους κι εμφανίζονταν με τις φορεσιές της φυλής τους.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΕΜΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Message from a Drum (1971)
Wovoka (1973)

 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

1/2/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου