RAMONES – “KKK TOOK MY BABY AWAY”: ΤΟ…ΚΛΕΜΕΝΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ JOEY RAMONE

Πολλά, πάρα πολλά είναι τα καλά τραγούδια των Ramones. Ένα από αυτά είναι και η σύνθεση του τραγουδιστή Joey Ramone (πραγματικό όνομα Jeffrey Hyman) ‘The KKK Took My Baby Away" που συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ τους Pleasant Dreams (1981). Οι στίχοι μιλούν για ένα κορίτσι που απήγαγαν οι Ku Klux Klan (εξ ου το ΚΚΚ στον τίτλο) και την αναζητά αγωνιωδώς ο φίλος της. Τουλάχιστον αυτή ήταν η αρχική εκδοχή τους. Η πραγματική αιτία που γράφτηκαν κι αναφέροντα οι στίχοι μιλούν για την τότε κοπέλα του Joey (τραγουδιστής) που …έκλεψε ο Johnny (κιθαρίστας)! Αν και η εικόνα που έβγαζαν προς τα έξω ήταν ενός οικογενειακού συγκροτήματος, οι μεταξύ τους σχέσεις δεν ήταν οι καλύτερες, βάζοντας το συγκρότημα πάνω από όλα. Ειδικά οι χαρακτήρες των Joey και Johnny ήταν εκ διαμέτρου αντίθετοι. Ο Joey Ramone ήταν φιλελεύθερος με προοδευτικές ιδέες με τον Johnny να είναι υποστηρικτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Κι όλα αυτά, ήταν ένθερμος φίλος του punk και το κινήματός του! Οι διαφορετικές αξίες οδήγησαν τους δύο άντρες να έλθουν πολλές φορές σε αντιπαράθεση αλλά να παραμένουν ενωμένοι κάτω από τη σκεπή του συγκροτήματος. Ένα παράδειγμα των μεταξύ των εκ διαμέτρου αντίθετων πολιτικών ιδεολογιών ήταν το τραγούδι “Bonzo goes to Bitburg” που έγραψε ο Johnny για τον τότε Αμερικάνο Πρόεδρο Ronald Reagan που επισκέφτηκε ένα ναζιστικό νεκροταφείο στο Bitburg της Γερμανίας. Ο Johnny εξοργίστηκε με τους3 στίχους και φυσικά την επίσκεψη του Reagan στο νεκροταφείο μελών της Waffen-SS και κατάφερε να αλλάξει τον τίτλο σε  "My Brain Is Hanging Upside Down (Bonzo Goes to Bitburg)".
Όμως η σημερινή ιστορία δεν αφορά αυτό το τραγούδι αλλά το ‘The KKK Took My Baby Away’. Η κακή τους σχέση έγινε ακόμα χειρότερη όταν ο Joey ανακάλυψε ότι η κοπέλα του Linda ήταν ερωτευμένη με τον Johnny (σ.σ. χαθήκανε οι άνδρες, κοπέλα μου;) γεγονός που έκανε την ήδη κακή σχέση να κορυφωθεί. Στους στίχους του τραγουδιού, ο Joey εκδηλώνει την οργή του, φωνάζοντας. “The KKK took my baby away, 

they took her away, 

away from me, 

The KKK took my baby away,

 they took her away, away from me”.

 Η συνέχεια όμως θέλει τη Linda να παντρεύεται τον Johnny και να μένει μαζί του έως και το θάνατό του το 2004, ενώ ο Joey είχε ήδη φύγει από τη ζωή χτυπημένος από λέμφωμα το 2001 με τον Johnny να μην παρευρίσκεται στην κηδεία του λέγοντας ότι ήταν στην Καλιφόρνια και δεν ήθελε, να πάει την κηδεία του όπως κι αυτός (ο Joey) δεν θα ήθελε να πάει στη δική του!



TRIVIA
Σε μεταγενέστερη συνέντευξή του ο Joey είχε δηλώσει ότι είχε εμπνευστείτε το βασικό riff του τραγουδιού από το τραγούδι των Cheap Trick, "He's a Whore"

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

 27/2/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου