CAT STEVENS-"MORNING HAS BROKEN" ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΩΔΙΑ ΤΟΥ RICK WAKEMAN


Το "Morning Has Broken" είναι ένα από τα ομορφότερα και μελωδικότερα τραγούδια του Cat Stevens. Είχε συμπεριληφθεί στο άλμπουμ του Teaser and the Firecat (1971) και σαν single είχε φθάσει στο Νο 9 της Μ.Βρετανίας και στο Νο 6 της Αμερικής. Η μουσική του βασίζεται σε ένα παραδοσιακό σκωτσέζικο σκοπό, ενώ οι στίχοι του, που ανήκουν στην Αγγλίδα συγγραφέα Eleanor Farjeon, γράφτηκαν το 1931 και αποτελούν μια χριστιανική προσευχή. Στην αρχική του εκδοχή, τραγουδιόταν σαν ύμνος, από παιδικές χορωδίες, σε επιμνημόσυνες δεήσεις και κηδείες!
Ο Cat Stevens κράτησε όλη τη μελωδία και όταν άρχισε να το τραγουδάει, ο χρόνος του δεν ξεπέρασε τα 45 δευτερόλεπτα(!), με αποτέλεσμα ο παραγωγός του Paul Samwell-Smith (μπασίστας και ιδρυτικό μέλος των Yardbirds) να του πει ότι οπωσδήποτε πρέπει να το επιμηκύνει τουλάχιστον έως 3 λεπτά. Τον καιρό που ήταν στο studio και ηχογραφούσε ο Cat Stevens (το φημισμένο Morgan Studios του Λονδίνου), τις ίδιες ημέρες σε ένα διπλανό studio, ηχογραφούσε ο οργανίστας των Yes, Rick Wakeman, το εξαιρετικό προσωπικό άλμπουμ του The Six Wives of Henry VIII κι ο Stevens σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να παίξει πιάνο και να μεγαλώσει τη μελωδία του τραγουδιού. Ο Stevens είχε ακούσει τον Wakeman να παίζει στο πιάνο ένα από τα καινούργια τραγούδια του, που ήταν το "Catherine Howard" (σ.σ. μια από τις έξι συζύγους του Βασιλιά Henry VIII) και του πρότεινε να παίξει την ίδια μελωδία, ή έστω παραλλαγμένη στο "Morning has Broken". Ο Wakeman αρνήθηκε και τελικά δέχτηκε να παίξει μια ενναλακτική μελωδία, αντί του ποσού των £10, αμοιβή που όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC Radio 5 Live το έτος 2000 (!), ποτέ δεν εισέπραξε, ενώ ούτε καν το όνομά του δεν αναφέρθηκε στα credits του δίσκου! Μόλις ο κυπριακής καταγωγής Stevens (πραγματικό όνομα Steven Demetre Georgiou, το οποίο άλλαξε το 1978 σε Yusuf Islam, ασπαζόμενος το Μουσουλμανισμό)  έμαθε ότι δεν είχε πληρωθεί, φρόντισε να εξοφληθεί, ζητώντας συγνώμη για την παρεξήγηση. Να σημειώσω ότι οι καλλιτέχνες δεν είναι υπεύθυνοι ούτε για την αναγραφή των ονομάτων, ούτε και για τις αμοιβές των συντελεστών στους δίσκους, για τα οποία είναι υπεύθυνοι οι παραγωγοί, οι οποίοι δίνουν με τη σειρά τους τη σχετική λίστα στην δισκογραφική εταιρεία.


 
TRIVIA
Ο τίτλος του άλμπουμ Teaser and the Firecat οφείλεται στο ομότιτλο παιδικό διήγημα που είχε γράψει και εικονογραφήσει ο Cat Stevens. Μεγάλη πρόοδος, αν αναλογιστεί κανείς ότι το προ-προηγούμενο άλμπουμ του έφερε το όνομα του πέους του (του… πουλιού του (όχι ωδικό) που ονόμαζε Mona Bone Jakon) κατά δήλωση του ίδιου του Cat Stevens!   
 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ 

Υ.Γ. ευχαριστώ τον Δικαιόπολις για τη συμπλήρωση του

13/2/21
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. "Κοίτα όμως τι ρέντα είχε αυτός ο Cat Stevens!", θα έλεγε κάποιος, "να του τύχει να ηχογραφεί δίπλα του ο Rick Wakeman"!
    Καμία ρέντα, σας πληροφορώ! Τα Morgan Studios ήταν ο παράδεισος του rock εκείνη την εποχή! Αν δεν πετύχαινε τον Wakeman, μπορεί -εξίσου εύκολα- να έπεφτε επάνω στον Donovan, στο Rod Stewart, στον Elton John, ή ακόμα και στον Paul McCartney! Θα μπορούσε, μέσα στο ίδιο studio, να ζητήσει τη βοήθεια των Led Zeppelin, των Jethro Tull, των Pink Floyd, των Kinks, των Black Sabbath, των Free,ή έστω των America! Όποιος θέλει, ας ρίξει μια ματιά στο Internet, να δει ποιοι καλλιτέχνες έχουν παρελάσει από τα Morgan Studios, να τον πιάσει ίλιγγος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή