ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ROCKET 88" ΤΟΥ IKE TURNER ΤΟ ΠΡΩΤΟ ROCK’N’ROLL ΤΡΑΓΟΥΔΙ;

 

To rock and roll άλλαξε για πάντα την ιστορία της ανθρωπότητας. Ο απλός αλλά καθοριστικός ρυθμός που ενέπνευσε εκατομμύρια μουσικούς κι ακόμα περισσότερους fans σε όλο τον κόσμο, έχει το ξεκίνημά του, την αφετηρία του και σύμφωνα με τη άποψη των μουσικολόγων το ξεκίνημα του βρίσκεται στο 1951 και στο τραγούδι ’Rocket 88′ που ηχογράφησε ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Ike Turner, μετέπειτα σύζυγος της Tina Turner, με το συγκρότημα του, τους Kings of Rhythm . Το τραγούδι, σύνθεση του σαξοφωνίστα Jackie Brenston, ηχογραφήθηκε στο Memphis με τους Ike Turner και το συγκρότημα των Kings of Rhythm να χαρακτηρίζονται σαν επιδραστικές προσωπικότητες του ρυθμού και του blues. Κιθάρα στο τραγούδι παίζει ο Willie Kizart, κιθαρίστα των Kings of Rhythm το συγκρότημα που συνόδευε τον Ike, του οποίου το παίξιμο θεωρείται πρωτοποριακό για την εποχή. Ο ιστορικός του Larry Birnbaum, υποστήριξε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους το «Rocket 88» θεωρείται το πρώτο τραγούδι rock and roll, είναι ότι «ο σπασμένος ενισχυτής της Kizart και ο ήχος του fuzzbox». Βέβαια το  Rocket 88 έχει μείνξεις την ιστορία για τον ρυθμό του που δεν είναι χαρακτηριστικό του rock and roll όπως το γνωρίζουμε και «κάθεται» πολύ πιο άνετα στην κατηγορία R&B. Αυτή η λογική, έχει κάνει τους μουσικολόγους και ερευνητές του rock να διαφωνούν και να αναπτύσσουνε μεγάλες συζητήσεις. Ο Nigel Williamson αμφισβήτησε τα παραπάνω, υποστηρίζοντας ότι ήταν απλώς ένα μεταβατικό τραγούδι στο rock’n’roll.


Επειδή όλα τα παραπάνω είναι ακαδημαικά και ίσως χωρίς νόημα, το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι το «Rocket 88» έβαλε τα θεμέλια του rock and roll πάνω στα οποία αμέτρητοι μουσικοί και καλλιτέχνες έκτισαν! Ο Little Richard είχε πει για το συγκεκριμένο τραγούδι:
 «Όταν ήμουν μικρό παιδί, αυτό το τραγούδι με γοήτευσε πολύ. Ποτέ δεν είχα ακούσει πιάνο να παίζεται με αυτόν τον τρόπο. Αν ακούσετε το «Good Golly, Miss Molly», ακούτε την ίδια εισαγωγή με αυτή του «Rocket 88», το ίδιο ακριβώς» είπε ο μεγάλος rock’n’roller.  Αλλά αξία έχει και το τι είπε ο ίδιος ο Ike Turner!  «Λένε ότι το« Rocket 88 »ήταν το πρώτο τραγούδι rock ‘n’ roll, αλλά η αλήθεια είναι ότι το ‘Rocket 88’ δεν είναι rock ‘n’ roll. Είναι R&B και η αιτία του rock and roll» δήλωσε ο Turner και συνέχισε. «Ξέρω ότι ο Sam Philips (σ.σ. ιδρυτής και παραγωγός της Sun Records) έδωσε στον Dewey Phillips (σ.σ ραδιοφωνικός παραγωγός, πριν από τον Alan Freed) να παίξει το «Rocket 88» στο πρόγραμμά του –και αυτό είναι το «πρώτο μαύρο τραγούδι" που έπαιξε σε έναν λευκό ραδιοφωνικό σταθμό. Το αποτέλεσμα ήταν οι λευκοί να πάνε στα καταστήματα δίσκων και να ζητούν να αγοράσουν το τραγούδι!  Μετά ήλθαν οι Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins κ.α. και αντί R&B το ονόμασαν rock’n’roll, κάνοντας το ρυθμό του πιο γρήγορο.» Και ο Turner κλείνει την κουβέντα του λέγοντας: « Συμφωνώ με τον Fats Domino ότι το The Fat Man, το 1949, είναι το πρώτο τραγούδι R&R που ηχογραφήθηκε».


ΠΟΙΟΣ HTAN O IKE TURNER
O Izear Luster "Ike" Turner Jr. γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1931 στο Clarksdale του  Mississippi και σχημάτισε το συγκρότημα του, τους Kings of Rhythm παίζοντας R&B. Στα τέλη της δεκαετίας του 50 γνώρισε τη Tina Turner με την οποία σχημάτισε τους Ike & Tina Turner Revue. Μαζί ηχογράφησαν περισσότερα από 12 άλμπουμ και πολλά singles όπως τα ιστορικά "A Fool in Love", "I Idolize You",  "It's Gonna Work Out Fine", "River Deep – Mountain High" κ.α. Χώρισαν το 1976 μετά από ένα άκρως επεισοδιακό γάμο με πολύ ξύλο και απειλές με όπλο από τον Ike προς την Tina, ακόμα και την εποχή που ήταν έγκυος! Πέθανε το 2007 από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Πέραν της ταραχώδους του σχέσης με την Turner, ο Ike είναι πρωτοπόρος της soul R&B και το παίξιμό στην κιθάρα του ξεχωριστό.
 ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ROCKET 88


To 1980 οι Ian "Stu" Stewart (πλήκτρα Rolling Stones, Yardbirds, Led Zeppelin), Charlie Watts (ντράμερ των Rolling Stones), Alexis Korner (κιθάρα, τραγούδι,συνιδρυτής του Βρετανικού blues) και Dick Morrissey σαξόφωνο, σχημάτισαν τους Rocket 88 που πήραν το όνομά τους από το περί ου ο λόγος τραγούδι. Με τη σύμπραξη των Jack Bruce μπάσο, τραγούδι Cream, West Bruce and Laig), 'Bob' Hall (πιάνο στους Groundhogs, Savoy Brown, Blues Band κ.α.) και άλλους βρετανούς jazz, ηχογράφησαν στο Rolling Stones Mobile Studio ένα κι μοναδικό live άλμπουμ με τίτλο Rocket 88. Η ηχογράφηση του έγινε στο Rotation Club του Αννόβερο κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, το Νοέμβριο του 1979. Το άλμπουμ είχε κυκλοφορήσει και στην ελληνική αγορά (εικονίζεται δεξιά το εξώφυλλο) και στο οπισθόφυλλο έχει μεγάλο σημείωμα του Ian Stewart για την ιστορία του συγκροτήματος αλλά και του boogie-woogie και rock and roll. Μεταξύ άλλων τραγουδιών, ο Ian Stewart έχει παίξει πιάνο στο “Rock’n’Roll“ των Led Zeppelin!
Η έκφραση "Rocket 88" προέρχεται από το μοντέλο Oldsmobile Rocket 88 της General Motors που κυκλοφόρησε το 1949.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

10/1/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Βρε Αλέξανδρε, πόσες καταπληκτικές ιστορίες έχεις στο σεντούκι σου;;;!!!
    Τι απίστευτη συνάθροιση αστέρων είναι αυτή;;;!!! Rocket 88, λέει! Θα ψάξω αμέσως να το παραγγείλω!
    Και το Rocket 88, μην τυχόν και έχουμε απορίες, είναι μοντέλο Oldsmobile του 1949!! Ρέστα!!!
    Νάσαι καλά, μου έφτιαξες τη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή