OI ONE HIT WONDERS(;) OUTFIELD

Αν και οι περισσότεροι τους θεωρούσαν Αμερικάνους (σ.σ. όπως κι εγώ) γιατί στην Αμερική γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, οι Outfield είναι Άγγλοι. Σχηματίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας το 80 στο Λονδίνο και έμειναν στη μουσική ιστορία χάρις στη μεγάλη επιτυχία του hit single "Your Love". Το τριμελές συγκρότημα αποτελούσαν οι John Spinks κιθάρα, τραγούδι, Tony Lewis μπάσο, τραγούδι και Alan Jackman ντραμς με τη μικρή ιστορία τους ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του 70 όταν οι John Spinks και Αlan Jackman έπαιζαν στους Sirius B αλλά βλέποντας ότι το punk που έπαιζαν δεν είχε πλέον ανταπόκριση αποφάσισαν να διαλυθούν. Με την προσθήκη του Lewis Tony Lewis σχηματίζουν τους Baseball Boys, πέρνοντας το όνομα από την ταινία The Warriors όπου μια ομάδα νεαρών είχε αυτή την ονομασία. Έχοντας ένα αμερικάνικο ήχο, υπέγραψαν στο αμερικάνικο τμήμα της CBS κι εκεί τους πρότειναν να αλλάξουν το όνομά τους σε κάτι πιο εύκολο και κατέληξαν στο The Outfield.


Το 1985 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Play Deep (Νο9 Αμερική) που πούλησε μόνο στην Αμερική, περισσότερα από 3.000.000 αντίτυπα, βγάζοντας τη μεγαλύτερη επιτυχία τους, "Your Love" (Νο6 Αμερική). Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στην Ευρώπη με μηδαμινή επιτυχία, ενώ ο ήχος τους ήταν ο χαρακτηριστικός pop-rock ήχος της δεκαετίας του 80 κι η αντίστοιχη εμφάνισή τους, γεμάτη χαμόγελα κι ανεμελιά, όπως ήθελε εκείνη η εποχή. Μετά το Play Deep, κυκλοφόρησε το Bangin' (1987, Νο 18 Αμερική) που έβγαλε τη επιτυχία Since You've Been Gone" (No 31 Αμερική, καμία σχέση με την ομότιτλη επιτυχία των Rainbow) με το video να είναι γυρισμένο σε μια περιοχή έξω από το Λονδίνο, όπου βρισκόταν η Beckton Gas Works και  χρησιμοποιήθηκε για να γυριστούν σκηνές για την ταινία του Stanley Kubrick, Full Metal Jacket και τα Voices of Babylon (1989, Νο 53 Αμερική) και Diamond Days(1991) όπου σταδιακά να χάνουν έδαφος ενώ έχει αποχωρήσει ο ντράμερ Alan Jackman. Οι Tony Lewis και John Spinks συνεχίζουν σαν ντουέτο αλλά με την επιτυχία να μην ξανά έρχεται. Διαλύονται λίγο μετά την κυκλοφορία του πέμπτου άλμπουμ τους Rockeye για να επανασυνδεθούν το 1998για να κυκλοφορήσουν μια σειρά studio και live άλμπουμ που όμως πέρασαν αδιάφορα. Οι θάνατοι των John Spinks και Tony Lewis το 2014 και 2020 αντίστοιχα έβαλαν τέλος στην καριέρα τους.



ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Outfield σημαίνει "Your Love". Η μια και μοναδική επιτυχία που τους χαρακτήρισε αλλά και έκανε γνωστούς σε όλο τον κόσμο (κι ας απέτυχαν εμπορικά εκτός Αμερικής). Οι Outfield, γέννημα θρέμμα της δεκαετίας του 80, είχαν όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη δεκαετία. Λίγο power pop, λίγο pop rock, πολλά χαμογελαστά πρόσωπα, ευχάριστες παρουσίες κι ένα πολύ καλό τραγούδι.     
TRIVIA


  • Στο τραγούδι "One Night in Heaven" από το άλμπουμ Diamond Days, σόλο κιθάρα παίζει ο Alvin Lee!
  • Όπως έχει δηλώσει παλαιότερα ο Spinks, φανατικός ποδοσφαιρόφιλος  δεν ήξερε τι σήμαινε outfield αλλά έμαθε όταν πήγε στην Αμερική ότι είναι μια σημαντική θέση στο αμερικάνικο baseball.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Play Deep (1985)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
 4/1/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. παρα πολυ χαιρομαι που το site κανει αναφορα στους Outfield και πολυ περισσοτερο που το αρθρο το γραφει ο Αλεξανδρος. Ενα γκρουπ που δεν το λες καθαρο ροκ, ουτε ΑΟR, αλλα εχει εναν ηχο που σε κερδιζει και μια φωνη του Lewis χαρακτηριστικη. Δεν συμφωνω οτι ειχαν μια μονο επιτυχια, ουτε οτι το γκρουπ ηταν one hit wonder. Στην Αμερικη ειχαν μεχρι το '91 5 top40 και αλλα τοσα τραγουδια στα top40 Rock Tracks, απο τα 4 πολυ ομορφα πρωτα τους αλμπουμ. Ειναι καθαρα 80's γκρουπ με ξεχωριστο βρετανικο ηχο που εμεις οι ραδιοφωνιρτζηδες αγαπησαμε.
    ΥΓ Στην ιδια κατηγορια κι αλλο ενα βρετανικο γκρουπ με επιτυχια μονο Αμερικη την ιδια εποχη. Οι Fixx. Περιμενω αναφορα και σ αυτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Κε Strouse Οι Fix ετοιμάζονται.....Καλή Χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχουν (ειχαν μαλλον ) αρκετους θαυμαστες παγκοσμια ,πολυ ωραιος γενικα ηχος , η μεγαλη τους επιτυχια 'your love ' χρησιμοποιει το ιδιο 'ενορχηστρωτικο μοτιβο' σαν αυτο του summer of 69 του Bryan Adams , που ειναι της ιδιας εποχης .(δεν μοιαζουν τα κομματια χρησιμοποιουν το ιδιο 'μπασιμο ' κομματιου ) οπως και αρκετα αλλα βεβαια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή