ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ‘DANCE ME TO THE END OF LOVE” ΤΟΥ LEONARD COHEN ΜΕ ΤΗΝ ΥΔΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

 

Έως και το 1984 ο Leonard Cohen ήταν γνωστός για τις ιδιαίτερες μπαλάντες και το βαρύ ύφος τους. Εκείνη τη χρονιά κυκλοφόρησε το άλμπουμ Various Positions(1984) που περιείχε τη σύνθεσή του «Dance Me to the End Of Love» που έγινε μεγάλη επιτυχία. Σύμφωνα με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, ο ρυθμός του τραγουδιού βασίζεται στο γνωστό χορό χασάπικο που άκουσε όταν βρισκόταν στο σπίτι του στην ΄Υδρα και οι στίχοι αναφέρονται στο Ολοκαύτωμα. Είναι η γνωστή η ιστορία στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην πόλη Janowka, τότε στην Ανατολική Πολωνία, σήμερα ανήκει στην Ουκρανία, όπου οι Γερμανοί έχοντας σαν αρχή τη μαζική δολοφονία των Εβραίων, είχαν φτιάξει μια αυτοσχέδια ορχήστρα 40 Εβραίων που έπαιζαν  «Tango of Death” με βιολί, σχηματίζοντας κύκλο με τους κρατούμενους να σχηματίζουν ουρά για να μπουν σε κρεματόριο και να καούν ζωντανοί. Και δεν έφθανε μόνο αυτό, η 40μελής ορχήστρα είχε και Δ/ντη, με τον πρώτο από Δ/ντη της να ονομάζεται Mund ο οποίος αργότερα εκτελέστηκε. Το τραγούδι γράφτηκε πάνω σε ένα φτηνό Casio όργανο, που ο Cohen είχε αγοράσει από το Broadway από ένα κατάστημα με παλαιά κι άχρηστα(!) πράγματα. Όταν επέστρεψε στο ξενοδοχείο του, δοκίμασε να δει αν δουλεύει και αμέσως μετά έγραψε το ρυθμό του τραγουδιού, με το ένα δάκτυλό του να πατάει το κουμπί του drum beat και με τα άλλα δάκτυλα να παίζει το ρυθμό, βασισμένος στο τέμπο του χασάπικου, όπως διαβάσατε πιο πάνω. Την ιστορία αυτή άκουσε ο Cohen κι έγραψε τους στίχους του τραγουδιού με το στίχο «Dance me to your beauty with a burning violin» να αναφέρεται ευθέως στο ιστορικό γεγονός και με το συνθέτη να λέει ότι η ολοκλήρωση είναι η ομορφιά της ζωής.



TRIVIA
Το ”Tango of Death” η αυτοσχέδια ορχήστρα το έπαιζε για να «συνοδεύει» τους κρατούμενους στους φούρνους. Υπήρχαν και…παραλλαγές όπου στις απαγχονίσεις  έπαιζαν άλλο τανγκό και κατά τη διάρκειας των βασανιστηρίων.


ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ

Το τραγούδι έχει διασκευαστεί πολλές φορές με πιο χαρακτηριστικές αυτή του Αντώνη Καλογιάννη με τίτλο «Χόρεψέ με», της Madeleine Peyroux στο άλμπουμ της  Careless Love (2004) και του Sting στο tribute άλμπουμ Tower of Song: A Memorial Tribute to Leonard Cohen (2017)
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ


16/1/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Πολύ όμορφο βίντεο! Δεν το είχα ξαναδεί! Κερασάκι στην τούρτα, το κομπολογάκι στο χέρι του Λεονάρδου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή