ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΛΗΣ ΦΑΣΟΗΣ (SHARP TIES): ΞΕΡΑΜΕ ΟΤΙ ΒΑΔΙΖΑΜΕ ΣΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Η ιδέα της συνέντευξης με τον Τόλη Φασόη, τραγουδιστή των Sharp Ties, είχε μπει στο μυαλό μου περισσότερο από ένα χρόνο όταν κάποιο βράδυ που έπαιζα στο LeRoi το “Get That Beat”. Επικοινώνησα μαζί του μέσω ενός κοινού γνωστού, του Κανέλλου Τερζή και ιδού οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις. Απλά για τους νεότερους, να σημειώσω ότι οι Sharp Ties ήταν το πιο πετυχημένο αγγλόφωνο συγκρότημα της ελληνικής new wave σκηνής. Κι αυτό όχι μόνο λόγω της τεράστιας επιτυχίας του συγκεκριμένου τραγουδιού αλλά γιατί στο σύνολό τους παρουσίασαν μια εικόνα συγκροτημένου συγκροτήματος με ένα μουσικό ύφος reggae ska που εκείνη την εποχή σάρωνε στη Μ.Βρετανία. Ακόμα και σήμερα, οι 50.000 δίσκοι-(αστρονομικό νούμερο για την εποχή και το είδος) που πούλησεκαι ξεπέρασε με άνεση το πρώτο ιστορικό άλμπουμ τους είναι αξεπέραστο. Εργαζόμενος εκείνη την εποχή στη CBS , η επιτυχία των Sharp Ties (είχαν συμβόλαιο με την EMI) μάς είχε ταρακουνήσει. Σε μια μεταπολιτευτική Ελλάδα, το Get That beat ακουγόταν και χορευόταν παντού. Γιατί τότε υπήρχαν οι disoctheque που ο κόσμος κάθε Παρασκευή και Σάββατο έβαζε τα καλά του(!) και διασκέδαζε χορεύοντας. Χωρίς καμία υπερβολή, επιτυχία του μεγέθους του Get that beat δεν γνώρισε κανένα άλλο αγγλόφωνο ελληνικό συγκρότημα και φοβάμαι ότι δεν θα γνωρίσει. Να σημειώσω ότι τότε, πριν 40 χρόνια, τα συγκροτήματα που τραγουδούσαν ελληνικά και έπαιζαν rock ήταν ελάχιστα. Υπήρχε η άποψη ότι το πρέπει να είναι μόνο αγγλόφωνο αλλά από την άλλη πλευρά δεν υπήρχαν πωλήσεις. Ώσπου κυκλοφόρησε το “Get that Beat”. Πάντως μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ότι οι διασκευές στο τραγούδι πέρασαν απαρατήρητες, ίσως γιατί είναι από τα τραγούδια που δεν διασκευάζεται. Απόδειξη, το maxi single που κυκλοφόρησε η  ΕΜΙ μόνο για ραδιοσταθμούς (τότε υπήρχαν ερασιτεχνικοί που έπαιζαν ξένη μουσική) και disc jockeys που «δεν πέρασε» σε αντίθεση με τη άλμπουμ εκτέλεση που ακόμα παίζεται.
To maxi single του Get that Beat σε λεύκο εξώφυλλο

Το συγκρότημα διαλύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90 με τον Τόλη Φασόη να  ακολουθεί τη δική του καριέρα, έχοντας  κυκλοφορήσει 2 προσωπικά άλμπουμ, τα  Just for Οne Day και Happy to be Here. Για τις πρώτες ημέρες των Sharp Ties, πως προήλθε το όνομά τους, τη διαχρονική επιτυχία του “Get that Beat”, τις διασκευές του, τον Νίκο Καρβέλα που για 3 μήνες πέρασε από το συγκρότημα, τις πωλήσεις του πρώτου άλμπουμ, την ιστορική συναυλία στο Σπόρτινγκ που κινηματογράφησε ο Νίκος Ζερβος για την ταινία του «Σουβλίστε τους» και πολλά άλλα μιλάει ο Τolis (σ.σ. όπως αναγραφόταν στα εξώφυλλα ) μιλάει στον Αλέξανδρο Ριχάρδο.  
Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε τη συνέντευξη, δυο παρατηρήσεις: Στο video του «Get that Beat» στην αρχή μέσα στον κόσμο εμφανίζονται ο Δημήτρης Πουλικάκος κι ο Νίκος Άσιμος και για να αποδώσουμε τα εύσημα ο άνθρωπος που τους ανακάλυψε και πρότεινε στην EMI ήταν ο υπάλληλος της και πολύ μετέπειτα μέλος των Πυξ Λαξ, Μάνος Ξυδούς.  
Πότε ξεκίνησες να τραγουδάς;
Από μικρό παιδί μου άρεσε να τραγουδώ και να χορεύω. Ήμουν από τα παιδιά που δεν δίσταζαν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς και του άρεσε να βρίσκεται επάνω στη σκηνή.
Ποιοι ήταν οι τραγουδιστές που σε επηρέασαν;
Υπάρχουν πολλοί που με επηρέασαν αλλά ξεχωρίζω τον David Bowie για το θεατρινισμό αλλά και την ικανότητα που είχε να χειρίζεται τη φωνή του.
Πότε και πως σχηματίστηκαν οι Sharp Ties; Πως υπογράψατε στην EMI;
Ήλθα στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1980 από τη Ν. Αφρική και ξεκίνησα να κάνουμε πρόβες με τους Bees ντραμς, Πέτρο Σκούταρη κιθάρα και Γιώργο Καραγιαννίδη μπάσο. Παίζαμε σε ένα club στην Πλάκα, το Skylab και στο τέλος της ίδιας χρονιάς είχαμε τελειώσει τις ηχογραφήσεις του πρώτου άλμπουμ μας, μέσα σε έξη μήνες. Όταν υπογράψαμε στην EMI, δεν είχε πολλούς rock καλλιτέχνες στο roster της. Θυμάμαι τους Δημήτρη Πουλικάκο, Παύλο Σιδηρόπουλο και τους Socrates με τους τελευταίους να είναι αγγλόφωνο συγκρότημα. Εκείνη την εποχή, δεν γινόντουσαν πολλές συναυλίες από ελληνικά rock συγκροτήματα και οι τηλεοπτικές εμφανίσεις τους ήταν ελάχιστες.
Πως προήλθε το όνομα Sharp Ties;
Από τις πρώτες ημέρες που ξεκινήσαμε, ξέραμε ότι βασίζουμε σε καινούργια μονοπάτια για την ελληνική δισκογραφία. Έτσι αποφασίσαμε να πρωτοπορήσουμε πραγματικά, φορώντας ότι πιο καινούργιο υπήρχε στη μόδα εκείνη την εποχή (σ.σ. παντελόνια με πιέτες, στενές δερμάτινες ή υφασματένιες γραβάτες, χρωματιστά μπλουζάκια κι ότι άλλο ήταν στη μόδα). Ξέραμε ότι πρωτοπορούσαμε και με τα καινούργια ρούχα φτιάξαμε αφίσες με το όνομα Sharp Ties. Κάπως έτσι ξεκίνησε να ονομαζόμαστε Sharp Ties. Το όνομα δεν έχει να κάνει με τις γραβάτες αφού η λέξη “tie” σημαίνει και “bond” (δεσμός) αναφέρεται και στα πρόσωπα της οικογένειας που έχουν στενή σχέση μεταξύ τους. Φυσικά και ξέραμε ότι όλοι θα συνδέανε το όνομα με τη γραβάτα αλλά ακόμα μου κάνει εντύπωση που κανένας δεν το έχει συνδέσει με το τραγούδι “Ties” που οι στίχοι του μιλούν για τις τοξικές οικογενειακές σχέσεις.
Πως θα χαρακτήριζες τον ήχο σας;
Θα έλεγα ότι παίζαμε “new wave” ή αν θες “new wave ska”
Ποια ήταν  η πρώτη συναυλία σας;
Ήταν στο Skylab στην Πλάκα. Πρώτο όνομα ήταν η Σπυριδούλα, μετά οι SOS Band και τρίτοι εμείς.
Τι θυμάσαι από την ιστορική εμφάνισή σας στο Σπόρτινγκ
Η συναυλία στο Sporting έμεινε στην ιστορία κυρίως λόγω της φασαρίας μεταξύ των φίλων της punk μουσικής της rock. Εκείνη την ημέρα, νίκησαν οι punks ίσως επειδή κατά τη διάρκεια των φασαριών αρκετοί από τους rockers πήγαν με το μέρος τους. Πάντως εκείνη τη φασαρία δεν θα τη ξεχάσω ποτέ. Παρ΄όλο που μας πέταγαν πολλά μπουκάλια, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να παίζουμε και να ολοκληρώσουμε το set μας γιατί είχαμε δουλέψει κάνοντας πολλές πρόβες για εκείνη την εμφάνιση. Για εμάς η ολοκλήρωση της εμφάνισής μας, σήμαινε ότι η νέα μουσική και το κοινό της είχαν κερδίσει.
Μεταξύ πρώτου και δεύτερου δίσκου οι διαφορές είναι πολλές
Το δεύτερο άλμπουμ μας είχε πολλά πλήκτρα και ήταν πιο σκοτεινό, ίσως γιατί είχαμε αλλάξει οι προσωπικές μουσικές προτιμήσεις. Ο κιθαρίστας Πέτρος Σκούταρης είχε φύγει με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει ο ήχος μας που πλέον είμαστε τρίο καθώς η κιθάρα ήταν η κινητήρια δύναμη του ήχου μας. Ο Pierre Choremis που τον αντικατέστησε ήταν πολύ καλός κιθαρίστας αλλά είχε διαφορετικό ήχο.
Θυμάσαι πόσα είχε πουλήσει το πρώτο άλμπουμ σας;


Το βινύλιο του άλμπουμ, πούλησε 50 με 53.000 αντίτυπα, με την έκδοση του σίγουρα τα διπλάσια ίσως να έχει ξεπεράσει τις 100.000 αντίτυπα. Μια τόσο μεγάλη επιτυχία είναι ταυτόχρονα ευχή και κατάρα.  Μερικές φορές σου ορίζει την καριέρα σου. Συνολικά αισθάνομαι ευγνώμων για το τραγούδι μετά από όλα αυτά τα χρόνια.
Μου έχει κάνει εντύπωση ότι κανείς δεν διασκεύασε το Get that Beat όλα αυτά τα χρόνια
Το διασκεύασαν Coconaut Rockers σε μια καλή ska punk εκτέλεση. Το διασκεύασαν ακόμα οι Μπλε, με τραγουδίστρια την Τζόρτζια Κεφαλά και οι Rodes το χρησιμοποίησαν σαν sampler. Γενικά δεν ήταν εύκολο τραγούδι για να το διασκευάσεις.
Ξέρεις αν το maxi single του Get that Beat κυκλοφόρησε στο εξωτερικό;
Επίσημα, μόνο το «Safari Boys” κυκλοφόρησε στην Ιταλία και πήγε έως τοΝο7 του chart. To “Get That Beat” παίχτηκε από πολλούς ευρωπαικούς ραδιοσταθμούς αλλά δεν κυκλοφόρησε σε καμία χώρα.
Οι φωτογραφίες στο οπισθόφυλλο του Get That Beat από που είναι;
Η φωτογραφία από το οπισθόφυλλο είναι από το εργοστάσιο της Columbia στη Ριζούπολη (σ.σ. στον ίδιο χώρο ήταν και το κτήριο της εταιρείας). Μάς άρεσε η ιδέα των βιομηχανικών κτηρίων κι επιλέξαμε να φωτογραφηθούμε εκεί.


Video clip δεν γινόντουσαν εκείνη την εποχή. Είχατε κάνει εμφανίσεις στα κρατικά κανάλια;
Στο YouTube there υπάρχουν videos από τις εμφανίσεις μας στην ΕΡΤ. Δεν ξέρω ποιος τα ανέβασε αλλά εκείνα τα clips έχουν μεγάλη αξία καθώς μεταφέρουν μνήμες μιας άλλη εποχή.
Πως βρέθηκε ο Νίκος Καρβέλας να παίζει πλήκτρα μαζί σας
Χρειαζόμαστε ένα keyboard player και εκείνη την εποχή ήταν ελεύθερος. Δουλέψαμε μαζί του 3 μήνες. Καταλαβαίνω γιατί όλοι ρωτάνε για τη συνεργασία μας μαζί του αλλά να σου πω ότι ήταν ένας πολύ καλός keyboard player.
Στο τρίτο άλμπουμ σας μείνατε εσύ και ο Bees. Τι συνέβη;
Το τρίτο άλμπουμ μας τιτλοφορήθηκε Sharp Ties 3 κι ο Bees κι εγώ είμαστε τα κύρια πρόσωπα αλλά όχι μόνοι μας. Μαζί μας ήταν κάποιοι εξαιρετικοί μουσικοί όπως ο Γιώργος Ρουμάνης ντραμς, με τον Bees να παίζει μπάσο, ο Χρυσόστομος Μουράτογλου στα πλήκτρα κι οι Τάσος Καλαμιώτης και Κωνσταντίνος Τουρόλα στις κιθάρες. Είχαμε σκεφτεί ότι ήταν πιο εύκολο να γίνει focus στα 2 αρχικά μέλη του συγκροτήματος. Στην ουσία το Sharp Ties3 ήταν το τελευταίο άλμπουμ που έκανα με το συγκρότημα και τον Bees καθώς δεν με ενδιέφερε η ποπ κατεύθυνση που είχαμε πάρει.
Ο Νίκος Καρβέλας είναι ο δεύτερος από δεξιά


Νομίζω ότι οι Sharp Ties άξιζαν να δοκιμάσουν στο εξωτερικό. Πως δεν έγινε κάτι τέτοιο;
Η δισκογραφική εταιρεία μας δεν κατάφερε να κανονίσει μια κυκλοφορία του δίσκου σε ξένη αγορά. Όταν μιλάμε για καριέρα στο εξωτερικό, μιλάμε για ένα εντελώς καινούργιο στρατηγικό πλάνο που έχει οικονομικό κόστος και τότε η εταιρεία δεν μπορούσε να το αναλάβει.
Ποια άλλα συγκροτήματα σου άρεσαν από εκείνη την εποχή;
Αγόραζα τους δίσκους των Smiths, Prince, Clash, Elvis Costello, Leonard Cohen,
Talking Heads, Nick Cave, Tom Waits, The Pogues, REM, Kate Bush, Springsteen κ.α. Αυτά άκουγα….


Ποιες είναι οι αναμνήσεις που έχεις από εκείνη την εποχή;
Αναμνήσεις! Ακόμα θυμάμαι την αίσθηση της προσμονής για την κυκλοφορία του καινούργιου δίσκου του αγαπημένου μου καλλιτέχνη. Η προσμονή της ανακάλυψης ενός νέου συγκροτήματος ή τραγουδιστή που ερχόταν από το πουθενά, αλλά και η προσμονή μιας συναυλίας .Πως μπορώ να ξεχάσω την πρώτη συναυλία του Nick Cave και των Birthday Party στο Sporting, του Iggy Pop στη Ριζούπολη, των Radiohead στο Λυκαβηττό, του Bob Dylan στο Τerra Vibe στη Μαλακάσα. Οι μνήμες μου είναι πάντα συνεδεμένες με τη μουσική, είτε σαν τραγουδιστής πάνω στη σκηνή είτε σαν μέλος του κοινού!
Κρατάς κάποια επαφή με τα άλλα μέλη;
Κρατώ επαφή με τον Bees και τον Γιώργο Καραγιαννίδη. Δυστυχώς ο Πέτρος Σκούταρης έχει φύγει από τη ζωή.
Τι σχέση έχει σήμερα ο Tόλης Φασόις με τον Τόλη Φασόι των Sharp Ties;
Σήμερα είμαι πιο σίγουρος για τον εαυτό μου. Τότε σαν νέος δεν είχα αυτοπεποίθηση. Τώρα πια δέχομαι τον εαυτό μου με όλα τα θετικά και αρνητικά του και αυτό είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα για έναν άνθρωπο που μεγαλώνει. Και όπως ο Ντίλαν Τόμας μας λέει να κάνουμε .... «ελπίζω να μην πάω απαλά σε εκείνη την καληνύχτα »
Μίλησε μου για τα προσωπικά σου άλμπουμ


Έχω κυκλοφορήσει 2 προσωπικά άλμπουμ, το πρώτο ήταν το Just For a Day και το δεύτερο ήταν το Happy to be Here. Το καλοκαίρι που μας πέρασε κυκλοφόρησε από την καινούργια δισκογραφική εταιρεία Τhe Hubsters το single “Oceans Wild”.
Από ότι μου είπες διδάσκεις μαθήματα αγγλικών. Σου έχει τύχει οι γονείς των μαθητών σου να σε ξέρουν;

Υπάρχουν γονείς που με αναγνωρίζουν. Είναι περίεργο που συμβαίνει μετά από τόσα χρόνια που κάθονται και λένε στα παιδιά τους κι από το instagram μοιράζονται αυτή τη γνωριμία., Βλέπουν τα videos που έχω κάνει και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τον καθηγητή που έχουν μπροστά τους! Υπα΄ρχουν μαθητές μου που βάζουν τα τραγούδια μου σαν ringtones. Γενικά τα παιδιά με ενδιαφέρουν να με βλέπουν σαν δάσκαλο….

Ερωτήσεις: Αλέξανδρος Ριχάρδος

6/12/20


 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Τους εζησα. Το θυμαμαι σαν χτες ακομα κι αν εχουν περασει τοσα χρονια. Ηταν απιστευτη η επιτυχια του Get that beat στο ραδιοφωνο, οπου παιζοταν για πανω απο 2 χρονια σαν νεα κυκλοφορια. Ναι, τα τραγουδια τοτε τα ακουγες στο ραδιοφωνο για πολλους μηνες και μερικες φορες και χρονια σαν καινουρια κι οχι για 2 με 3 φορες οπως τωρα και τελος.Αν δεν ηξερες οτι ηταν Ελληνες (οπως εγω οταν το ειχα πρωτακουσει) εψαχνες να μαθεις ποια μπανταρα ειναι αυτη.Κι αυτο οφειλεται και στην ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ παραγωγη του δισκου που πρεπει να αναφερθει και αυτο στα συν.Συνηθως τοτε σνομπαρα οτι ειχε σχεση με ελληνικη σκηνη, αλλα αυτο ηταν απο τα αγαπημενα μου.Ηταν η εποχη του new wave και οι Sharp ties ειχαν φερει το new wave στην Ελλαδα ταυτοχρονα με την Μεγαλη Βρετανια, πατριδα της μουσικης αυτης.Οι Ελληνες το υποδεχτηκαν, οι πωλησεις εκτοξευτηκαν, το ραδιοφωνο το ειχε λιωσει το Get that beat.Αλλα οι Sharp ties ηταν Ελληνες.Δεν ηταν Βρετανοι.Και η επιτυχια τους εμεινε μεσα στα συνορα.Αν υπηρχε το youtube τοτε και το kickass, οι Sharp Ties θα ξεπερνουσαν και τους Specials.Και το λεω με καθε γνωση.Οι Specials ηταν το πιο πετυχημενο Βρετανικο ska γκρουπ της εποχης εκεινης με πολλα τοπ 10 στα βρετανικα charts και χαμος ακομα και απο punkers οπου κι εν επαιζαν την εποχη εκεινη (1981-1983). Ε, οι δικοι μας οι Sharp ties τους ειχαν για πρωινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή