ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ PROGRESSIVE ΑΠΟ ΤΟΥΣ KAYAK


Το ολλανδικό συγκρότημα των Kayak, σχηματίστηκε στο Hilversum το 1972 από τους Ton Scherpenzeel (πλήκτρα/φωνητικά) και Pim Koopman(ντραμς) κι ανέπτυξαν ένα ήχο κοντά στο progressive της εποχής με πιο light στοιχεία. Την επόμενη χρονιά από το σχηματισμό τους, το 1973, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο See See the Sun που με αιχμή του δόρατος τα πρώτα δύο τραγούδια που ανοίγουν το άλμπουμ («Reason for it All» και «Lyrics), κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα δυνατό πυρήνα οπαδών κι ένα από τα καλύτερα progressive άλμπουμ εκείνης της χρονιάς. Εξ άλλου εκείνη την εποχή, η ολλανδική rock σκηνή ήταν ανερχόμενη στην Ευρώπη. Εκτός από τους Ton Scherpenzeel και Pim Koopman, στη σύνθεσή τους συμμετείχαν ο τραγουδιστής Max Werner, ο κιθαρίστας Johan Slager κι ο μπασίστας Cees van Leeuwen. To See See the Sun ήταν ένα ευρηματικό άλμπουμ στο χώρο του progressive με πλούσιες μελωδίες και φωνητικά του Werner που χαρακτήρισε τον ήχο και την ποιότητά τους.

Ακολούθησε το KayakII στον ίδιο ύφος με το πρώτο άλμπουμ, το Royal Bed Bouncer (1975) που έκαναν τον ήχο τους πιο pop/rock, το The Last Encore(1976) και το Starlight Dancer (1977) που έχει τα ίδια τραγούδια με το The Last Encore αλλά με διαφορετικό εξώφυλλο για την αμερικάνικη και ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό ήταν το τελευταίο άλμπουμ που ηχογράφησαν με τραγουδιστή τον Max Werner που τον αντικατέστησε ο Edward Reekers. Το Phantom of the Night (1978) ήταν το πρώτο άλμπουμ με τον καινούργιο τραγουδιστή με το οποίο έκαναν μια πολύ μεγάλη επιτυχία στη χώρα τους με το τραγούδι «Ruthless Queen». Τόσο ο Koopman όσο κι ο Van Leeuwen αποχώρησαν αφήνοντας τον Scherpenzeel σαν μοναδικό αρχικό μέλος να συμμετάσχει σε όλα τα άλμπουμ τους! Το συγκρότημα το 1978 προσέθεσε 2 γυναικείες φωνές για φωνητικά αλλά με την κυκλοφορία του live άλμπουμ τους Eyewitness (1981) διαλύθηκε. Το Eyewitness ηχογραφήθηκε live στο studio χωρίς κόσμο με τους fans τους να προσκαλούνται αργότερα και να δημιουργούν ατμόσφαιρα live!!! H έκδοση του CD έγινε με τα tapes της αρχικής βινυλιακής ηχογράφησης και δεν ακούγεται ο κόσμος. To 1999 προσκλήθηκαν να εμφανιστούν στην τηλεοπτική εκπομπή Amstel Live (υπήρχε και στην ελληνική τηλεόραση μια αντίστοιχη) και επανασυνδέθηκαν, βγαίνοντας περιοδεία με τη συμμετοχή του τραγουδιστή των Vandenberg, Bert Heerink αλλά και του αρχικού τραγουδιστή Max Werner, που ερμήνευε τα τραγούδια της εποχής του. Από το 2003 η Cindy Oudshoorn γίνεται τραγουδίστρια στο συγκρότημα και το 2008 έκανα μεγάλη περιοδεία για τα 35 χρόνια τους, ηχογραφώντας και βιντεοσκοπώντας την εμφάνισή τους στο Paradiso club που κυκλοφόρησε με τίτλο The Anniversary Box ( 2008), cd και dvd.  Τελευταίο studio άλμπουμ τους ήταν το Seventeen (2018).


ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Οι Kayak έχουν μια μεγάλη δισκογραφία17 άλμπουμ, αλλά τα πρώτα δύο τους είναι με διαφορά τα καλύτερα και μπορώ να πω ότι είναι ενδεικτικά του progressive κλίματος. Μπορεί να μην πέτυχαν την εμπορική καταξίωση εκτός Ολλανδίας αλλά αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε με τα πρώτα 2 άλμπουμ τους γιατί μετά αλλάζουν τη μουσική τους σε light progressive εισάγοντας pop-rοck στοιχεία.

•   Αξίζει να μείνουμε για λίγο στον οργανίστα Ton Scherpenzeel που το 1978 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Le carnaval des animaux, βασισμένο στο έργο του κλασικού Γάλλου συνθέτη Camille Saint-Saëns. Συνολικά έχει 4 προσωπικά άλμπουμ με πιο πρόσφατο το The Lion’s Dream (2013). Το 1980 έγραψε τη μουσική της ταινίας του Paul Verhoeven, Spetters όπου πρωταγωνίστησε ο Rutger Hauer. Την 8ετία 1983–1991ήταν οργανίστας των Camel, παίρνοντας μέρος στις ηχογραφήσεις των άλμπουμ τους Stationary Traveller (1984), Pressure Points: Live in Concert (1984), Dust (1991) και Rajaz (1999). Επίσης ήταν και μέλος των επίσης Ολλανδών Earth and Fire. Ο Scherpenzeel φοβάται τα αεροπλάνα και μετακινείται μόνο με επίγεια μέσα, μειώνοντας έτσι τον κύκλο των συναυλιακών εμφανίσεων του.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


See See the Sun (1973)
Kayak II (1974)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
 28/12/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment