IRON CLAW: THE LOST PIONEERS OF HEAVY METAL


 Στο σημερινό Ποιός Θυμάται τους...ακόμα ένα ξεχασμένο συγκρότημα από το βαθύ παρελθόν του rock. Οι Iron Claw ανήκουν στην σπάνια κατηγορία συγκροτημάτων που έπαιξαν “heavy metal” πριν αυτό υπάρξει επισήμως ή έστω πριν αυτό λάβει συγκεκριμένη μορφή. Όμως όπως και πολλά άλλα συγκροτήματα της εποχής εκείνης θα χαθούν μέσα στον χρόνο με την μουσική τους να έρχεται στο προσκήνιο χάρη σε κάποιες επανακυκλοφορίες και κυρίως εξαιτίας του διαδικτύου.
Το συγκρότημα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1969 στην πόλη Dumfries της Σκωτίας από τον Alex Wilson (μπάσο), ο οποίος τον Ιούνιο του έτους είχε παρακολουθήσει live τους Led Zeppelin. O Wilson θα προσλάβει τους Jimmy Ronnie (κιθάρα) και Ian McDougall (ντραμς), ενώ το φθινόπωρο του ιδίου έτους ο Mike Waller θα αναλάβει τα φωνητικά.  Το συγκρότημα ξεκίνησε παίζοντας heavy blues διασκευές από Free, Ten Years After και Taste, ενώ παράλληλα συνέθεταν και δικό τους υλικό.
Τον Νοέμβριο όμως του 1969 ο Wilson και ο McDougall θα παρακολουθήσουν την live εμφάνιση των Black Sabbath στην πόλη τους αποφασίζοντας συνειδητά να στρέψουν τον ήχο και τις συνθέσεις τους στο μουσικό στυλ των Sabbath. Ήταν τέτοιο το πάθος τους με τους Sabs, ώστε σε μια live εμφάνιση του Iommi και της παρέας του στο Newcastle θα παρουσιάσουν υλικό τους στα ινδάλματά τους. Το εντυπωσιακό είναι ότι λόγω μουσικής ομοιότητας απειλήθηκαν από το management του group με αγωγές!
Το 1971 ο ηγέτης του συγκροτήματος Alex Wilson αντικατέστησε τον τραγουδιστή του συγκροτήματος με τον Wullie Davidson, ενώ προσετέθη και ο Donald MacLachlan στις κιθάρες δίνοντας νέα ώθηση αλλά και μεταβάλλοντας τον ήχο της μπάντας πιο κοντά σε αυτόν των Wishbone Ash, Barclay James Harvest και Gentle Giant. Η παρουσία ωστόσο του τελευταίου υπήρξε βραχύβια. Τον Οκτώβριο του 1971, εν μέσω των ηχογραφήσεων, ζητήθηκε από τον MacLachlan να αποχωρήσει από το συγκρότημα λόγω της δυσαρέσκειας και αδυναμίας συνεργασίας με τον Jimmy Ronnie, τον αρχικό κιθαρίστα της μπάντας. Με το πέρας των ηχογραφήσεων τον Μάιο του 1972 θα αποχωρήσει και ο ντράμερ, ο οποίος θα αντικατασταθεί από τον Neil Cockayne.
Η συμμετοχή αρκετών session μουσικών κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων δημιούργησε την εντύπωση στους managers των δισκογραφικών ότι ο ήχος τους δεν θα μπορούσε να αποδοθεί live. Το παραπάνω σε συνδυασμό με την αδυναμία δημιουργίας σταθερού line up θα οδηγήσει το συγκρότημα σε διάλυση την Άνοιξη του 1974, πριν προλάβει να κυκλοφορήσει επισήμως το παρθενικό του άλμπουμ.
Το 1993 το συγκρότημα θα επανασυνδεθεί μόνο για μια ζωντανή εμφάνιση για φιλανθρωπικό σκοπό. Το 2009 θα κυκλοφορήσουν το ομώνυμο άλμπουμ τους με 16 κομμάτια, που είχαν ηχογραφηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ψηφιακά επεξεργασμένα από τις master tapes, που είχε στην κατοχή του ο Wilson. Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη κυκλοφορία του group! Η κυκλοφορία του σημείωσε επιτυχία ωθώντας το συγκρότημα σε reunion το αμέσως επόμενο έτος.
Οι Iron Claw με τον Gordon Brown πίσω από το μικρόφωνο δούλεψαν σε νέο υλικό και σε υλικό από τα ‘70s, που δεν είχε περιληφθεί στο πρώτο τους album, κυκλοφορώντας το επίσης καλό A Different Game το φθινόπωρο του 2011. Λίγο αργότερα ο Brown θα αποχωρήσει με τον  Gary Hair να αναλαμβάνει τα φωνητικά, μια σύνθεση που θα αποδειχθεί επίσης βραχύβια καθώς το συγκρότημα θα διαλυθεί εκ νέου το 2013.

TRIVIA

  •  Το συγκρότημα πήρε το όνομά του από έναν στίχο του "21st Century Schizoid Man" των θεών King Crimson.
  •  O Wilson θα ηχογραφήσει την live εμφάνιση των Sabbath τον Νοέμβριο του 1969 στο Dumfries. Πρόκειται για την παλαιότερη live ηχογράφηση των Sabbath!
  •  Θεωρούνται η πρώτη tribute μπάντα στους Sabbath μιας και στο setlist των ζωντανών εμφανίσεών τους περιλαμβανόταν όλο το πρώτο album των πατέρων του heavy metal! Στην συνέχεια ενέταξαν στο ρεπερτόριό τους εκτός από δικές τους συνθέσεις τα War Pigs, Fairies Wear Boots από τον δεύτερο δίσκο των Sabbath, αλλά και το Green Manalishi από Fleetwood Mac και Lady Whiskey των Wishbone Ash.
  •  Το group περιλήφθηκε στο άρθρο του περιοδικού Classic Rock με τίτλο «The Lost Pioneers of Heavy Metal» τον Μάρτιο του 2007 εξ ου κι ο τίτλος του άρθρου.
  •  Ήδη από το 1996 κυκλοφορούσε το γερμανικό bootleg (ανεπίσημη κυκλοφορία) με τίτλο Dismorphophobia με ηχογραφήσεις της περιόδου 1970-74.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
A Different Game (1971)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ7/12/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου