ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΔΙΣΚΟΥ ΒΙΝΥΛΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΣΕΤΑΣ ΣΤΗ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ


Σε μια εντελώς ανάποδη χρονιά για ολόκληρη την ανθρωπότητα, οι πωλήσεις κασετών και βινυλίων αυξήθηκαν και μάλιστα εντυπωσιακά στη Μ. Βρετανία. Ειδικά οι πωλήσεις κασετών παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 103% , αγγίζοντας τα 157.000 αντίτυπα μόνο στη Μ.Βρετανία. Κι αν όταν επανεμφανίστηκαν, λέγαμε και γράφαμε ότι η ύπαρξή τους αφορούν συλλεκτικούς και μόνο λόγους, αλλά είναι δυνατόν να υπάρχουν 157.000 συλλέκτες κασέτας στη Μ.Βρετανία; Tα επόμενα χρόνια θα δείξει! Πάντως το 2003 οι πωλήσεις τους είχαν φθάσει τα 243.000 αντίτυπα με τη συλλογή Now 54 να είναι πρώτη σε πωλήσεις! Σύμφωνα με τη BPI (British Phonographic Industry) αυτή την εντυπωσιακή αύξηση αλλά και επαναφορά βοήθησαν τα διάφορα μουσικά events τύπου Record Store Day που διοργανώνονται στη χώρα. Ακολουθεί πίνακας με τις πρώτες 10 κασέτες σε πωλήσεις στη Μ.Βρετανία.
The best-selling cassettes of 2020:
1.    Lady Gaga – ‘Chromatica’
2.    5 Seconds Of Summer – ‘CALM’
3.    Yungblud – ‘Weird’
4.    The 1975 – ‘Notes On A Conditional Form’
5.    Blackpink – ‘The Album’
6.    Selena Gomez – ‘Rare’
7.    Kylie Minogue – ‘Disco’
8.    Dua Lipa – ‘Future Nostalgia’
9.    Haim – ‘Women In Music Pt III’
10.    The Streets – ‘None Of Us Are Getting Out Of This Life Alive’
Παρεμφερή αύξηση παρουσίασαν και οι πωλήσεις βινυλίου, πάντα στη Μ.Βρετανία, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 30 ετών. Παρ’ όλο τα δύο lockdowns, οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου σημείωσαν αύξηση σχεδόν της τάξης του (18%), φθάνοντας τα 4.800.000 αντίτυπα κι εδώ βοηθούμενοι από τα εορταστικά events τύπου LoveRecordStores, Tim’s Twitter Online Listening Parties, Record Store Day, The Record Club και National Album Day. Εννοείται ότι λόγω του lockdown οι παραγγελίες γινόντουσαν ηλεκτρονικά. Ακολουθεί το top10 πωλήσεων βινυλίου στη Μ.Βρετανία όπου 5 από τα 10 άλμπουμ είναι άλμπουμ rock (συμπεριέλαβα και των Oasis).
1.    Fleetwood Mac – ‘Rumours’
2.    Oasis – ‘(What’s The Story) Morning Glory?’
3.    Amy Winehouse – ‘Back To Black’
4.    Nirvana – ‘Nevermind’
5.    Harry Styles – ‘Fine Line’
6.    Kylie Minogue – ‘Disco’
7.    AC/DC – ‘Power Up’
8.    Queen – ‘Greatest Hits’
9.    IDLES – ‘Ultra Mono’
10.    Arctic Monkeys – ‘Live At The Royal Albert Hall’

Για την ελληνική αγορά δεν έχουν δημοσιποιηθεί σχετικά στοιχεία, παρά μόνο το επίσημο chart του IFPI όπου μπορείτε να το δείτε εδώ. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

31/12/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου