Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ THE PIPER’S AT THE GATES OF DAWN ΤΩΝ PINK FLOYD

Πριν ακόμα γίνουν παγκόσμια διάσημοι οι Pink Floyd ήταν ένα από τα βρετανικά πρωτοπόρα ψυχεδελικά συγκροτήματα και άγνωστοι στη χώρα μας όπως και σε όλο τον κόσμο. Το άλμπουμ The Piper At The Gates Of Dawn (1967, Νο 6 Μ.Βρετανία, Νο 131 Αμερική) ήταν το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν και είναι ένα πολύ καλό δείγμα της ψυχεδελικής βρετανικής σκηνής. Μπορεί σήμερα η φωτογραφία του εξώφυλλου να περνάει απαρατήρητη αλλά τότε η χρήση καλειδοσκόπιου ήταν πρωτοποριακή με το αποτέλεσμα να είναι αποπροσανατολιστικό, εντυπωσιακό, αντανακλώντας τέλεια το μουσικό περιεχόμενο του δίσκου. Η φωτογραφία και η επιμέλεια του εξώφυλλου ανήκει στον Vic Sigh κι όπως βλέπετε, δείχνει κάθε μέλος σε μια επαναλαμβανόμενη 3 φορές φωτογραφία σαν να βλέπεις μέσα από καλειδοσκόπιο, εικόνα εντυπωσιακή για εκείνη την εποχή και τεχνικά αρκετά δύσκολη. Ο Singh είχε ζητήσει από τα μέλη των Pink Floyd να φορέσουν ότι πιο ζωηρό είχαν και δανείστηκε ένα φωτογραφικό φακό από τον κιθαρίστα των Beatles,  George Harrison με τον οποίο ήταν φίλοι. Ο συγκεκριμένος φακός παρουσιάστηκε το  2017 στην έκθεση Pink Floyd: Their Mortal Remains που διοργανώθηκε στο Victoria and Albert Museum.
Αρχικός τίτλος του άλμπουμ ήταν Projection  αλλά μετά από πρόταση του Syd Barrett άλλαξε σε The Piper at the Gates of Dawn. Ο Barrett είχε διαβάσει το βιβλίο του Kenneth Grahame, The Wind in the Willows όπου σε ένα κεφάλαιο του αναφέρει το Θεό Πάνα να παίζει τον αυλό του την αυγή!
TRIVIA
  Το καλειδοσκόπιο είναι οπτικό όργανο που σήμερα χρησιμοποιείται σαν παιδικό παιχνίδι. Πρόκειται για έναν σωλήνα που από τη μία άκρη του τοποθετείται στο μάτι του χρήστη και από την άλλη έχει διαφανές κάλυμμα που επιτρέπει τη διέλευση του φωτός (σ.σ. σαν κυάλια). Στο εσωτερικό, κατά μήκος του σωλήνα βρίσκονται κάτοπτρα, ενώ το διαφανές κάλυμμα στην άκρη του είναι διπλό και στο εσωτερικό του βρίσκονται μικρά κομμάτια από γυαλί. Τα κάτοπτρα αντανακλούν το εισερχόμενο φως με τέτοιο τρόπο ώστε εμφανίζονται συμμετρικές εικόνες από τα μικρά κομμάτια γυαλί. Με την περιστροφή του σωλήνα τα κομματάκια κινούνται και έτσι δημιουργούνται διαφορετικοί σχηματισμοί.(Από την Wikipedia)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

11/11/20

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου