JOHN LENNON –“WHATEVER GETS YOU THRU THE NIGHT”: ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ!

 

Σπουδαία και πολύ σημαντική η προσωπική καριέρα του John Lennon, αλλά μη σας κάνει εντύπωση ότι είχε μόνο ένα Νο1 στους μικρούς δίσκους στην Αμερική (το “Imagine” είχε σταματήσει στο Νο3!!!). Κι αυτό το Νο1 το είχε με τη δική του σύνθεση "Whatever Gets You Thru the Night" που το είχε συμπεριλάβει στο άλμπουμ του Walls and Bridges. Σύμφωνα με τη στενή συνεργάτιδα του αλλά και της γυναίκας του Yoko Ono, τη May Pang, o Lennon εμπνεύστηκε  τους στίχους παρακολουθώντας μια βραδινή τηλεοπτική εκπομπή του Ευαγγελιστή Reverend Ike, ο οποίος συνήθιζε να λέει στους λόγους του: "Let me tell you guys, it doesn't matter, it's whatever gets you through the night". Του Lennon του άρεσε η έκφραση whatever gets you through the night και την έγραψε σε ένα χαρτί για να μη τη ξεχάσει ώστε να τη χρησιμοποιήσει αργότερα στους στίχους του.
Στο τραγούδι πιάνο και δεύτερα φωνητικά κάνει ο Elton John που πίστευε πολύ στην επιτυχία του τραγουδιού και προσπαθούσε να πείσει τον Lennon να το κυκλοφορήσει σαν single. Σε αντίθεση, ο Lennon δεν πίστευε στη δυναμική του τραγουδιού και τελικά κυκλοφόρησε σε single με απόφαση του vice president της Capitol Records, Al Coury ο οποίος στο παρελθόν είχε καταγράψει μια άλλη τεράστια επιτυχία με την επιλογή των singles στο δίσκο του Paul McCartney, Band on the Run. Μάλιστα ήταν τέτοια η επιμονή του Elton John στο να το κυκλοφορήσει σε single που ο Lennon υποχώρησε και ο Elton John τον προσκάλεσε σε συναυλία του στο Madison Square Garden στις 28 Νοεμβρίου 1974 στη Νέα Υόρκη για να παίξουν μαζί. Αυτή ήταν η τελευταία εμφάνιση του Lennon σε συναυλία! “Πριν βγω στη σκηνή, δεν αισθανόμουν καλά" είχε πει ο John "όταν όμως βγήκα αμέσως αισθάνθηκα καλύτερα, κυρίως λόγω της έντονης αποδοχής από τον κόσμο. Ποτέ δεν θυμάμαι να με είχαν υποδεχτεί έτσι στη σκηνή». Εκείνο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι ο Lennon είχε περιορίσει πολύ τις εμφανίσεις του, με πιο γνωστή αυτή στο Peace Concert στο Toronto το 1969. Όπως θα δείτε κι από το video, ο Elton John προλογίζει τον John Lennon που εμφανίζεται με κάπα(!) κι αποθεώνεται από τον κόσμο.


ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Δύσκολο τραγούδι για διασκευή κι όμως το έχουν διασκευάσει οι  Los Lonely Boys και οι Les Trois Accords, αμφότεροι άγνωστοι!


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

28/11/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου