FASTER PUSSYCAT: ΜΙΑ ΠΙΠΑ (ΝΑΙ, ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ!), ΤΟ GLAM ROCK ΚΑΙ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ THE DECLINE OF WESTERN CIVILISATION

Στα μέσα της δεκαετίας του 80 όταν στην Αμερική είχε αρχίσει να σβήσει το new wave κίνημα, σε μια γειτονιά του Χόλιγουντ, οι Taime Downe τραγούδι, o 17χρονος Brent Muscat και Greg Steele κιθάρες,Kelly Nickels μπάσο και Μark Michals ντραμς, σχηματίζουν τους Faster Pussycat παίρνοντας το όνομά τους από την ταινία του 1966 σε σκηνοθεσία Russ Meyer, Faster, Pussycat! Kill! Kill! Γρήγορα ετοίμασαν τα τραγούδια τους και μέσα σε ένα απόλυτα ιδανικό περιβάλλον με τις δισκογραφικές εταιρείες να υπογράφουν εύκολα κάθε συγκρότημα του Hair metal, υπέγραψαν με την Elektra Records και τον Ιούλιο του 1987 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους. Όμως πριν υπογράψουν στην Elektra είχαν προσπαθήσει να υπογράψουν σε άλλη εταιρεία και για να πείσουν τον υπεύθυνο να τους υπογράψει, έστειλαν τον Brent Muscat να του πάρει μια…πίπα. Αυτός αρνήθηκε (σ.σ. ο υπεύθυνος της εταιρείας) κι έτσι υπέγραψαν στην Elektra!!!Πριν υπογράψουν, ο Kelly Nickles αντικαθιστά τον Mark  Michals στα ντραμς που ήταν εθισμένος ατην ηρωϊνη και αρχίζουν τις ηχογραφήσεις των τραγουδιών του πρώτου δίσκου τους. Τότε, τον Οκτώβριο του 1986, συνέβη ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα με τον ντράμερ Kelly Nickles να τραυματίζεται σοβαρά, σπάζοντας το πόδι του σε 7 σημειά! Ο Taime Doewne που ήταν μέσα στο αυτοκίνητο και δεν τραυματίστηκε, είχε βγάλει τη μπλούζα του και προσπαθούσε να του κρατήσει το πόδι ενωμένο! Όταν πήγαν στο νοσοκομείο, προσπάθησαν από τη γραμματεία να τον ταυτοποιήσουν αλλά και δεν υπήρχε κανένας Kelly Nickels γιατί απλά ήταν το ψευδώνυμό του, αλλά κανένας από το συγκρότημα δεν ήξερε το πραγματικό του όνομα που ήταν Henri Perret, γεννημένος στη Γαλλία! Στη θέση του πήραν τον Eric Stacy με τον οποίον ηχογράφησαν τον δίσκο τους και παρέμεινε μέλος τους έως και το 1993. Ο Nickels αποθεραπεύτηκε, έγινε μέλος των L.A. Guns με τους οποίους ηχογράφησε έως και το 2000 και συνέθεσε τη μεγάλη επιτυχία τους "Ballad of Jayne"!  

Για να ξανά γυρίσουμε στους Faster Pussycat, το πρώτο άλμπουμ τους  σταμάτησε στο Νο 97 του αμερικάνικου chart και έβγαλε την επιτυχία “Bathroom Wall” με τους στίχους να αναφέρονται σε γκράφιτι που είδε ο Taime Downe στον τοίχο μιας τουαλέτας σε club που έπαιζαν. Το video αξίζει να το δείτε γιατί είναι η πεμπτουσία από πλευράς εμφάνισης και ντυσίματος του glam/sleaze rock. Εύκολα το πρώτο άλμπουμ τους κατέταξε ανάμεσα στα σημαντικά ονόματα της νέας γενιάς του glam rock/sleaze rock fans και περιοδεύουν με Alice Cooper, David Lee Roth και Motörhead(σ.σ. με τους τελευταίους δεν κολλάγανε καθόλου). Ιστορική έχει μείνει η εμφάνισή τους στην ταινία της Penelope Spfeeris,The Decline of Western Civilization part 2 - The Metal Years όπου εκτός από συνέντευξη παίζουν live και τα τραγούδια τους "Cathouse" και "Bathroom Wall".Σ αυτή τη συνέντευξη, λένε ότι έστειλαν τον Muscat για πίπα στο στέλεχος της εταιρείας!
Πέρασαν 2 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ που ήταν γεμάτα εμφανίσεις σε clubs και περιοδείες για να φθάσουμε στο 1989 όπου το hair meta;/sleaze εξακολουθεί να «μετράει»  και το 1989 κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Wake Me When It's Over (Νο 48 Αμερική, Νο 35 Μ.Βρετανία) που φέρνει το συγκρότημα να αλλάζει ελαφρά τον ήχο του, απομακρυνόμενο από το glam metal.

Κατά τη διάρκεια της περιοδεία του άλμπουμ, o ντράμερ Mark Michaels συνελήφθηκε να στέλνει δέματα με ηρωίνη και απολύθηκε από το συγκρότημα. Τον αντικατέστησε προσωρινά ο Frankie Banali των Quiet Riot όπου και τελείωσε την περιοδεία. Ο ντράμερ που τον αντικατέστησε οριστικά ήταν ο Brett Bradshaw. Το δεύτερο άλμπουμ τους έβγαλε 2 καλά κομμάτια, τα "Poison Ivy" και "House of Pain" (Νο 28 Αμερική) , singles που βοήθησαν το άλμπουμ να ξεπεράσει το 500.000 αντίτυπα. H επιτυχία του Wake Me When It's Over τους έφερε να ανοίγουν τις περιοδείες των Kiss και Motley Crue και να συμμετέχουν στο box set Rubáiyát: Elektra's 40th Anniversary που κυκλοφόρησε το 1990 με συγκροτήματα της εταιρείας με τη διασκευή στην παλιά επιτυχία της Carly Simon, "You're So Vain. Η δεκαετία του 90 τους βρίσκει να κυκλοφορούν το τρίτο άλμπουμ τους με τίτλο Whipped! (1992, Νο 90 Αμερική, Νο58 Μ.Βρετανία). Το άλμπουμ έβγαλε ένα πολύ καλό κομμάτι, το "Nonstop to Nowhere" ενώ το"Mr. Lovedog"είναι αφιερωμένο στους Mother Love Bone και στον Andrew Wood. Και στα 3 άλμπουμ, οι ομοιότητές τους με τους Aerosmith είναι εμφανείς όπως και του Taime Downe με τον Steven Tyler. Το 1993 με την αλλαγή της μουσικής διαλύθηκαν για να επανασυσταθούν το 2001 με τρία από τα αρχικά μέλη (Downe, Muscat και Steele) και κυκλοφορούν τη συλλογή Between the Valley of the Ultra Pussy, που περιέχει τα τραγούδια σε industrial-rock remixes! Την ίδια χρονιά ο Steele έφυγε και τον αντικατέστησε προσωρινά ο Tracii Guns (των L.A. Guns) για να αποχωρήσει και ο Muscat που διαγνώστηκε με καρκίνο στον οισοφάγο. Όταν επανήλθε, σχημάτισε τη δική του εκδοχή των Faster Pussycat! Τελευταίο studio άλμπουμ τους ήταν το The Power and the Glory Hole (2006) ενώ το συγκρότημα εξακολουθεί να υφίσταται και μάλιστα βρίσκεται στο studio!



TRIVIA

  • Το video του τραγουδιού «Don't Change That Song» από το πρώτο τους άλμπουμ  σκηνοθετήθηκε από τον Russ Meyer.
  • Το Whipped κυκλοφόρησε την εποχή που το βινύλιο είχε καταργηθεί στην Αμερική και έτσι κυκλοφόρησε μόνο σε cd. Αντίθετα, στην Ευρώπη και στην Κορέα κυκλοφόρησε σε βινύλιο.

ΟΙ FASTER PUSSYCAT ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Κι όμως οι Faster Pussycat έχουν παίξει στην Ελλάδα στις 12 Μαιου 2007 στο Underworld με τη συναυλία να ανοίγουν οι Wild Machines και οι Roxy Bitch. Οι Faster Pussycat έκαναν μια πολύ καλή εμφάνιση με το μπάσο του Eric Stacy να τα «παίζει» και να συνεχίζει να πάιζει με το μπάσο του μπασίστα των Roxy Bitch! Θυμάμαι 2 πράγματα από εκείνο το βράδυ: Έπαιξαν όλα τα γνωστά κομμάτια τους κι ο κόσμος ήταν ελάχιστος, ούτε 100 άνθρωποι με τους θεατές να περπατούν άνετα μέσα στο club! Κρίμα.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Faster Pussycat (1987)
Wake Me When It's Over (1989)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ  

2/11/20

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου