TWISTED SISTER- “WE’RE NOT GONNA TAKE IT”: ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ!!!!

 

Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια στο χώρο του hard/heavy είναι και το "We're Not Gonna Take It"των TwistedSister , σύνθεση του τραγουδιστή Dee Snider που κυκλοφόρησε το 1984, μια χρονιά πολύ δυνατή στο χώρο της μουσικής. Το τραγούδι, λόγω των στίχων έγινε συνώνυμο της αντίδρασης στο κατεστημένο. «Δεν θα ανεχτούμε» και θα αντιδράσουμε είναι το νόημα των στίχων που πολλές φορές συνδυάστηκαν με διαφημιστικές καμπάνιες, οι οποίες δεν βρήκαν όλες σύμφωνο το συγκρότημα, όπως η πρόσφατη που χρησιμοποιήθηκε από το επιτελείο του Donald Tramp.
To video σκηνοθετήθηκε από τον by Marty Callner και το μικρό σενάριο του δένει με τους στίχους του τραγουδιού. Εδώ να πούμε ότι ήταν «μόδα» τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 80 τα αμερικάνικα κυρίως συγκροτήματα να βάζουν μια μικρή εισαγωγή-ιστορία στο video.
Μια αμερικάνικη οικογένεια τρώει στο τραπέζι όταν ο ένας από τους γιούς ανεβαίνει στο δωμάτιο του και αρχίζει  μα παίζει ηλεκτρική κιθάρα, κάνοντας τον πατέρα του (τον υποδύεται ο ηθοποιόςMark Metcalf) έξαλλο. Κι εδώ έρχονται οι στίχοι που μέσω του μικρού (που υποδύεται ο γιός του σκηνοθέτη, Dax Callner) γίνονται πραγματικότητα και εκπαραθυρώνουν τον πατέρα, ο οποίος πρωταγωνιστεί και στο video.  Πολύ χαρακτηριστική είναι η ατάκα, όταν ο έξαλλος πατέρας ρωτάει το γιό του "What do you want to do with your life?" για να του απαντήσει ο μικρός "I Wanna Rock!" ρίχνοντας μια κιθαριά στις χορδές που εκπαραθυρώνουν τον πατέρα του! Ο 74χρονος σήμερα ηθοποιός Mark Metclaf εκτός από την ταινία Animal House με την οποία έγινε γνωστός, έχει εμφανιστεί σε αρκετά επεισόδια της τηλεοπτικής Buffy the Vampire Slayer , ενώ έχει παίξει και σε επεισόδια των σειρών Miami Vice, Walker, Texas Ranger , Party of Five κ.α. Πάντως η συμμετοχή στα video "We're Not Gonna Take It" και “I wanna Rock” των Twisted Sister είναι από τα highlight’s της καριέρας του. Τ 2000 άνοιξε εστιατόριο στο Mequon, Wisconsin, το οποίο έκλεισε το 2013 και μετακόμισε με το γιό του στη Μοντάνα.

18/10/20/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Κομματαρα αναμφιβολα , αλλα απο ιδεολογικης πλευρας , δεν θα ανεχτουμε το κατεστημενο και ολοι μαζι μετα την συναυλια ραντεβου στα mc donalds ... Με αλλα λογια , κανενα βαθυτερο υποβαθρο , οπως οι αλλοι μιλανε για δρακους και φωτιες χωρις να υπαρχουν επειδη ταιριαζουν στην μουσικη , ετσι και αλλοι μιλανε για επαναστασεις και μετα στηνονται με τα ποπ κορν στον καναπε να δουν το μπειζμπολ .

    Ισα ισα που με τα χρονια αυτου του ειδους η 'κουλτουρα ' της ροκ αποτελεσε και το πιο 'κατεστημενο ' ειδος , μια καθιερωμενη 'attraction ', κατι σαν το τσιρκο . Οι επαναστατες του διωρου .

    Μουσικα ομως τα κομματια σκιζανε .



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή για να γράψεις το "We're not gonna take it" και το "I Wanna Rock" πρέπει να είσαι ο Τσε Γκεβάρα ή ο Φιντέλ Κάστρο ή ο Μαχάτμα Γκάντι;
      Μήπως αδικούμε ένα συγκρότημα που πάλευε 10 χρόνια να καταξιωθεί και όταν το κατάφερε μετά από πολλή δουλειά και κόπο,το χαρακτηρίζουμε "επαναστάτη της πλάκας";
      Είναι απαγορευτικό ακόμα και για τον επαναστάτη να απολαμβάνει ποπ κορν βλέποντας τον αγαπημένο του αγώνα;
      Κάθε καλλιτεχνική δημιουργία οφείλει να είναι καθαρά βιωματική για να έχει την έγκριση σου;
      Πως ορίζεις (ή περιορίζεις) την "κουλτούρα της ροκ" στην οποία συνέχεια αναφέρεσαι υποτιμητικά;Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να τον θεωρήσεις επαναστάτη άνω των δύο ωρών;
      Πρέπει να είμαστε Ντοστογιέφσκι για να έχουμε "υπόβαθρο";Αλλιώς είμαστε "τσίρκο","ατραξιόν" κλπ;
      Βαθιά συμπλέγματα απροσδιόριστης προέλευσης και σίγουρα με τους χαρακτηρισμους και το patronising δεν θα επέλθει κάποια ανταπόκριση ή λύτρωση.

      Διαγραφή
    3. Μα περιπου αυτο λεω , οτι δεν οφειλαν να εχουν ιδεολογικο υποβαθρο ,δεν ειχαν (οπως και κανεις αλλος ) και συμφωνω με αυτο .Δεν απαιτησα να εχουν . Αναφερθηκα στο σημειο του κειμενου που λεει οτι το κομματι ταυτιστηκε με την αμφισβητηση στο κατεστημενο (η καπως ετσι )και σχολιασα την αντιφαση (απο την δικη μου οπτικη παντα ), το πως δηλαδη ειναι δυνατον το κατεστημενο να αμφισβητειται απο μια κατεξοχην εκφραση του . Προσοχη δεν λεω οτι το κειμενο ειναι ανακριβες , μπορει να ειναι σωστο , ομως για μενα ειναι μια αντιφαση ,δεν φταιει το κειμενο γιαυτο .

      Το παρομοιασα με Αμερικανικο κατς η τσιρκο ,οχι με την τοσο αρνητικη πλευρα οπως το εννοεις .Ηταν το μερος του θεαματος που επρεπε να συμπληρωνει το μουσικο . Καποιος διασημος απο την σχολη αυτη ειχε πει καποτε ' πως θελτε να βγαινω στην σκηνη σαν τον γαλατα της γειτονιας μου ? Δεν θα μας προσεξει κανεις ' . Μερoς ενος show ηταν ολα .

      Δεν αμφισβητησα μουσικα τους συγκεκριμενους ισα ισα . Το να κανει καποιος παγκοσμιο ονομα απαιτει δουλεια και θυσιες . Με την παροδο των ετων και οταν καποια πραγματα εχουν ΄κατακατσει ' τα βλεπουμε στην πραγματικη τους διασταση .Ομως την διασταση οπως την αντιλαμβανομαι εκφραζω οχι την δικη σου .Εσυ το βλεπεις αλλιως και καλα κανεις .

      Βλεπω επαναστατες 'για τις αναγκες της παραστασης 'πληρως ενταγμενους στους κανονες , εσυ μπορει να βλεπεις κατι αλλο και μπορει εσυ να εισαι σωστος .
      Για μενα ροκ (σε ολα τα παρακλαδια του ) ειναι μονο ηχος και τροπος ενορχηστρωσης .

      Σχετικα με τις ψυχογραφικες διαγνωσεις θεωρω οτι ειναι ασχετες .

      Διαγραφή