ROBERT PALMER-“ADDICTED TO LOVE”: ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Την ιστορία αυτού του video είχα στο μυαλό μου όταν σκέφτηκα τη δημιουργία αυτής της στήλης. Το "Addicted to Love" ΄δεν ήταν μόνο μια μεγάλη επιτυχία, η μεγαλύτερη για τον Άγγλο τραγουδιστή Robert Palmer αλλά κι ένα πανέξυπνο video που η αισθητική του άλλαξε τη λογική των γυρισμάτων σε μουσικά και όχι μόνο video.
Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1986 και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ του Riptide(1985) και το single ξεπέρασε σε πωλήσεις το 500.000 αντίτυπα στην Αμερική, φθάνοντας στο Νο1 της Αμερικής και στοΝο5 της Μ.Βρετανίας.
Σε μια εποχή που το MTV έπαιζε το σημαντικότερο ρόλο στην προώθηση δίσκων, μουσικής, και γενικά καριέρα,  η σκέψη να τον συνοδεύουν 5 μοντέλα με ομοιόμορφο ντύσιμο και να (υποτίθεται) παίζουν τη μουσική ήταν μια από τις ιδέες που λες «κι εγώ το σκεφτόμουν αυτό» αλλά εκείνος που το σκέφτηκε ήταν ο σκηνοθέτης και Δ/ντης φωτογραφίας Terence Donovan. Όπως θα δείτε κι από το video, o Palmer είναι σε πρώτο πλάνο με τα 5 μοντέλα που αποτελούνται από τις δεσποινίδες Julie Pankhurst (πλήκτρα), Patty Kelly (κιθάρα), Mak Gilchrist (μπάσο), Julia Bolino (κιθάρα) και Kathy Davies (ντραμς) οι οποίες δεν παίζουν  στην πραγματικότητα αλλά το απαλό δέρμα, το βαρύ μακιγιάζ, τα σκούρα μαλλιά και η σαγηνευτική αφηρημένη κίνησή τους, ‘έκαναν το video να ξεχωρίσει από την πρώτη κιόλας προβολή του. 

ΠΟΙΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι μουσικοί οι οποίο τον συνοδεύουν είναι ο κιθαρίστας των Duran Duran, Andy Taylor, o επίσης session κιθαρίστας Eddie Martinez  που μεταξύ άλλων έχει παίξει στο EP του Da id Lee Roth Crazy from the Heat και στο προσωπικό άλμπουμ του Mick Jagger, She's the Boss. Πλήκτρα παίζει ο επίσης γνωστός session Wally Badarou και ντραμς ο Tony Thompson των Chic. Τα μοντέλα δεν ήξεραν όχι μόνο να παίξουν τα όργανα αλλά δεν ήξεραν καλά καλά πώς να τα κρατούν κι έτσι ο σκηνοθέτης αφιέρωσε χρόνο για να μάθει κάθε κοπέλα τη χορογραφία. Οι στίχοι γράφτηκαν από το μόνιμο συνεργάτη του Elton John, Bernie Taupin και σχετίζονται με τους στίχους ενός δικού του τραγουδιού, του "Bennie And The Jets" που μιλάει για μια μελλοντική μπάντα ανδρόγυνης ομορφιάς! Η Mak Gilchrist είχε δηλώσει στο περιοδικό Q ότι όταν γύρισε το video ήταν 21 ετών και ήταν ένα πολύ δυνατό «χαρτί» στο βιογραφικό της στην αρχή ντρεπόταν που συμμετείχε σε ένα sexy video και ήταν προκλητικά ντυμένη! Μάλιστα όπως λέει την πρώτη φορά που το είδε έτυχε να βρίσκεται στο Τόκιο για μια επίδειξη όπου είδε το  Video και τον εαυτό της σε μια τεράστια οθόνη κι αυτό την έκανε να ντραπεί ακόμα περισσότερο! Θυμάται ότι ο σκηνοθέτης Terence Donovan τις είχε κουράσει από τα πολλά γυρίσματα και σε μια στιγμή έχασε την ισορροπία της (σ.σ. όλες φορούσαν ψηλά  τακούνια) και με το μπάσο της χτύπησε το πίσω μέρος του κεφαλιού του Robert Palmer με αποτέλεσμα να τον σπρώξει και να χτυπήσει το πρόσωπό του στο μικρόφωνο. Οι Bolino και Davies είχαν εμπειρία έχοντας εμφανιστεί και σε άλλα videos ενώ οι Pankhurst και Elias ήταν πρωτάρες. Όσο αφορά τη σχέση τους με τον Robert Palmer, μίλησαν με τα καλύτερα λόγια , αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων δεν τις φλέρταρε, συμπληρώνοντάς ότι στα γυρίσματα ήταν παρούσα και η γυναίκα του!
Για να ξανά γυρίσω στο θέμα του video, η ιδέα του γυναικείου συγκροτήματος με μοντέλα που να παίζει μουσική, κοπιαρίστηκε από πολλούς καλλιτέχνες ακόμα κι από Έλληνες. Δεν θυμάμαι ποιος Έλληνας είχε κάνει κάτι αντίστοιχο, αν το θυμάστε, στείλτε το στα σχόλια.


 
TRIVIA

  • Αρχικά το τραγούδι προοριζόταν να ερμηνευτεί ντουέτο με την Chaka Khan αλλά η δισκογραφική της εταιρεία δεν της έδωσε άδεια να συμμετάσχει στην ηχογράφηση. Πριν γίνει γνωστή η άρνηση της εταιρείας της, είχαν τυπώσει τα στοιχεία της τα οποία φαίνονται στα credits της πρώτης έκδοσης.
  • Ο Palmer ξανά κάλεσε τα κορίτσια να εμφανιστούν και σε άλλα video όπως στα "I Didn't Mean to Turn You On", "Simply Irresistible"και στο "Change His Ways".

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

11/10/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Από Έλληνες καλλιτέχνες θυμάμαι ότι ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος αντέγραψε ακριβώς όλο το style του Robert Palmer στη μουσική και το video του τραγουδιού του "Ακαταμάχητος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή