O EDDIE VAN HALEN ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ, ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΘΑ ΛΑΜΠΕΙ ΠΑΝΤΑ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών ο Eddie Van Halen, κιθαρίστας του συγκροτήματος των Van Halen κι ένα από τα μεγαλύτερα κιθαριστικά ταλέντα που εμφανίστηκαν ποτέ. Αιτία θανάτου ο καρκίνος με τον οποίο πάλευε περισσότερο από 10 χρόνια, χωρίς να τον έχει νικήσει αλλά τον κρατούσε σε ύφεση. Τον τελευταίο χρόνο είχε κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο και σταδιακά στα υπόλοιπα όργανα, ενώ έκανε ταξίδια στη Γερμανία ακολουθώντας μια νέα θεραπεία, η οποία δυστυχώς δεν καρποφόρησε. O Eddie ήταν φανατικός καπνιστής.
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει ακούσει τους δίσκους του ή να τον έχει δει σε συναυλία και να μην μιλήσει με κολακευτικά λόγια για το παίξιμό του, που ήταν πρωτοποριακό και μοναδικό. Την πρώτη ηχογράφηση σε δίσκο την έκανε το 1978 με την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ των Van Halen I, αφήνοντας τον κόσμο άναυδο με το παίξιμό του σε κομμάτια σαν τα “Eruption”, "Ain't Talkin' 'bout Love""Runnin' with the Devil" και “Atomic Punk”. Τέτοιο παίξιμο δεν είχαμε ξανακούσει ποτέ έως τότε για αυτό και το ταλέντο του αναγνωρίστηκε αμέσως και οι επιτυχίες για τους Van Halen ερχόντουσαν δίσκο προς δίσκο. Το 1982 τον προσκάλεσε ο Michael Jackson να παίξει το σόλο κιθάρας στο κομμάτι του “Beat it”. O Eddie Van Halen δεν μένει στην ιστορία σαν ένα εξαιρετικός κιθαρίστας αλλά και σαν ένας πρωτοπόρος της κιθάρας αφού το παίξιμό του στο ορχηστρικό κομμάτι "Eruption" θεωρείται σαν ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών. Η τεχνική που είχε αναπτύξει ονομάστηκε tapping, όπου χρησιμοποιούσε και τα δύο του χέρια στο τάστο της κιθάρας. Πάντως το tapping, φέρεται να το είχε «ανακαλύψει» ο κιθαρίστας των Genesis, Steve Hackett αλλά ο Eddie Van Halen να του έδωσε τη δημοσιότητα που χρειαζόταν!
Οι Van Halen κι ο Eddie φυσικά, έχουν έλθει στη χώρα μας το 1979 για να προωθήσουν το δεύτερο άλμπουμ τους. Προσοχή, όχι για να παίξουν αλλά για promo trip. Οι Van Halen έκαναν  γυρίσματα στο club Ακρωτήρι στη Γλυφάδα, όπου οι τεχνικοί της ΕΡΤ μάς έβγαλαν έξω από το club. Έμεναν στο ξενοδοχείο President που τότε ήταν στις δόξες του.
Από τα γυρίσματα στο club Ακρωτήρι. Σε πρώτο πλάνο ο David Lee Roth στο βάθος ο Γιάννης Πετρίδης μιλάει με τον Alex Van Halen.

Απ΄ότι μάθαμε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων έγινε της τρελής, το συγκρότημα έκανε πλάκα και σε μια στιγμή όταν παρήγγειλαν πίτσες, άρχισαν να τις πετούν ο ένας στον άλλο και μετά στους...τεχνικούς. Αν θυμάμαι καλά, το γύρισμα δεν παίχτηκε ποτέ!!! Τι θυμάμαι από εκείνη την ημέρα; Ένα χαμογελαστό Eddie, προσηνή, φιλικό όπως ήταν πάντα όταν εμφανιζόταν. Έπαιζε κιθάρα και χαμογελούσε!   Τελευταίο άλμπουμ του με τους Van Halen ήταν το A Different Kind of Truth (2012).
Είχε ένα γιό, τον Wolfgang.ο οποίος από το 2006 ήταν μπασίστας των Van Halen από τον πρώτο γάμο του με την ηθοποιό Valerie Bertinelli με την οποία χώρισαν επίσημα το 2005. Τον Οκτώβριο του 2006 παντρεύτηκε τη ηθοποιό και stunt woman Janie Liszewski με το γιό του να είναι κουμπάρος. O Eddie ήταν ένας star, μόνο που δεν αντιδρτούσε έτσι. Ήταν απλός σαν τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Κι όμως αυτός ο απλός άνθρωπος 'ηταν ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστεςτης μουσικής.
Έφυγε νέος αφήνοντας πίσω του δύο σπουδαία κληροδοτήματα: Το παίξιμό και το χαμόγελό του. 

Τ-Ε-Ρ-Α-Σ-Τ-Ι-Ο-Σ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

7/10/20
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Το ονομα που πληρει και με το παραπανω την λεξη 'θρυλος-θρυλικος  ' καθως πολλες φορες η λεξη αυτη χρησιμοποιειται καθ υπερβολη . 

    Οπως λενε μεγαλοι σε αξια συναδελφοι του ειναι ο ανθρωπος που 'ξανα-ανακαλυψε την ηλεκτρικη κιθαρα

    Ο Eddie Van Halen ηταν ιδιοφυης κιθαριστας ,καταπληκτικος μουσικος και συνθετης συνολικα καθως και μηχανικος ηχου και τεχνολογος . 

    Αρκετοι αναφερονται στο 'tapping ' ,οχι δεν το εφηυρε ' αυτος , η τεχνικη αυτη υπηρχε ακομα και στην κλασσικη κιθαρα ακομα και πριν την δεκαετια του 60.  Απλα ο Eddie , το χρησιμοποιησε σαν στανταρ σημειο αναφορας ενος σολο , ακομα και ενος κομματιου και επισης το καθιερωσε στην ηλεκτρικη .
     
    Ομως οι τεχνικες που 'έδειξε' ηταν περισσοτερες . 

    -Ολα τα ειδη των 'harmonics ' οπως 'Pintched , false , natural ,taped ' ειναι τεχνικες που τις χρησιμοποιησε κατα κορον και ολοι οι μετεπειτα μεγαλοι εμπνευστηκαν απο αυτον . 
      
    -Την 'διαφορετικη '  χρηση του τρεμολο ο  Eddie την διδαξε , καθως ηταν ο πρωτος που του εδωσε και καταλαβε τοσο σε βυθισμα προς τα κατω (dive bombs ) οσο και ανεβασμα . 

    Το παιξιμο του ειχε μια διαθεση 'παιχνιδιου ' ,διασκεδασης ,επειδη ακριβως αυτο διασκεδαζε την ψυχη του .
      
    Και βεβαια να μην αμελησουμε τα πληκτρα , εδωσε νεα διασταση στον ρολο του οργανου σε ενα hard rock κομματι , και επαιξε πανεξυπνα θεματα επειδη ακριβως σκεφτοταν ως κιθαριστας και οχι ως πιανιστας . Εχω την εντυπωση ουτως η αλλως , οτι πρεπει καποιες εποχες να περνουσε ωρες παιζοντας πιανο  .  

    -Ο Eddie εφηυρε επισης εναν νεο τυπο ηλεκτρικης κιθαρας , την λεγομενη super strat . Σαν σταθερες αξιες την εποχη που μπηκε στο 'κουρμπετι' στην παγκοσμια κιθαριστικη αγορα υπηρχε η Fender Stratocaster με τους 3 μονους μαγνητες και το τρεμολο και η Gisbon με την πιο 'κλασσικη ' εμφανιση και τους διπλους μαγνητες . Ο Eddie δεν μπορουσε να καλυφθει με καμια απο τις 2 απολυτα και ετσι αρχισε να κανει τροποποιησεις στις fender stratocaster που ειχε προκειμενου αφενος να τους εγκαταστησει διπλο μαγνητη στην bridge θεση αλλα και επισης να δημιουργησει ενα τρεμολο που να λειτουργει και προς τα πανω και προς τα κατω και το σημαντικοτερο οταν γινεται αυτο να μην ξεκουρδιζεται η κιθαρα . Επομενως ολη η κατηγορια των μετεπειτα superstrats οφειλουν πολλα στον Van Halen . Οπως επισης και το lock τρεμολο που κυριαρχησε την δεκατετια του 80 κυριως με τα floyd rose . O Eddie ειχε κανει πατεντες ωστε κινει το τρεμολο και πανω και κατω χωρις να ξεκουρδιζεται τοσο ευκολα η κιθαρα και αρα να το χρησιμοποιει εν μεσω ενος κομματιου . O Εddie θεωρω ενεπνευσε τους υπολοιπους 'παικτες ' και τις εταιρειες να δημιουργησουν προιοντα που να καλυπτουν τις αναγκες αυτες και ετσι να δημιουργηθει μια νεα κατηγορια στις ηλεκτρικες κιθαρες  .
    Παρολο που δεν 'διεφυγε' απο καποια κλισε του τροπου ζωης οχι της ροκ αλλα του star system και των παρτυ των διασημων (ποτα κτλ )  , στυλιστικα διδαξε την ελευθερια . Την εποχη που η hard rock /metal σκηνη επρεπε να εχει μαυρα πετσινα και υφος καταπατημενου οικοπεδουχου , αυτος εβγαινε με πολυχρωμες παντελονες , φορμες και σορτσακια .Και με ενα χαμογελο 'να ' με το συμπαθειο , κοντρα στο  υφος ξινου μαγκα που ειχε 'περαση ' . Εδω κυριοι θα χορτασετε κιθαρα αμα θελετε κουτσαβακια να πατε αλλου ... 
    Μουσικοι τεραστιοι περασαν και θα περασουν , στο συγκεκριμενο οργανο , θεωρω οτι οσοι δεν 'προλαβαμε ' τον Hendrix , προλαβαμε κατι εντελως αντιστοιχο και ισαξιο , τον Eddie Van Halen .  
    Και ισως ,δοκιμο θα ηταν να χρησιμοποιησουμε λογω της καταγωγης του το ονομα του Κροιφ , ο Van Halen συμπερασματικα ηταν ο Μαραντονα η ο Πελε της ηλεκτρικης κιθαρας και οχι μονο . 
    *προσοχη πολλες λεπτομερεις αναφερονται ως προσωπικη αποψη υπο το πρισμα των περιορισμενων γνωσεων μου , οι πιο 'ενημερωμενοι ' - μελετημενοι σιγουρα θα μπορουσαν να μας που πραγματα πιο ακριβη . 

    ΑπάντησηΔιαγραφή