ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ GLAM ΤΩΝ GIRL ΜΕ ΤΟΥΣ PHIL COLLEN KAI PHIL LEWIS


 Το πρώτο πράγμα που μου κίνησε την περιέργεια στους Girl ήταν ότι τους αποτελούσαν 5…αγόρια. Μετά έμαθα ότι εκεί έπαιζε ο Phil Collen, ο μετέπειτα κιθαρίστας των Def Leppard κι ο τραγουδιστής Phil Lewis, μετέπειτα L.A. Guns. Η ιστορία τους κράτησε μόνο 3 χρόνια όπου πρόλαβαν και κυκλοφόρησαν 2 άλμπουμ και γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία μόνο στην Ιαπωνία. Με σαφείς επηρεασμούς από ονόματα όπως David Bowie, Marc Bolan, Mott the Hoople αλλά και Clash και Sex Pistols, οι Girl άφησαν πίσω τους ένα καλό πρώτο άλμπουμ κι ένα αδιάφορο δεύτερο.  
Αρχές 1979 στο Λονδίνο με το κίνημα του glam metal να υποβόσκει, οι Girl σχηματίζονται από τον τραγουδιστή Phil Lewis, τους κιθαρίστες Gerry Laffy και Phil Collen, τον ντράμερ Jonathon Trevisick, που σύντομα αντικαταστάθηκε από τον Dave Gaynor) και το μπασίστα Mark Megary, που κι αυτός με τη σειρά του αντικαταστάθηκε από τον Simon Laffy, αδελφό του Gerry. Ο Collen ήταν ο πιο έμπειρος, έχοντας παίξει σε μικρά συγκροτήματα όπως στους Lucy, Tush και Dumb Blondes. Γρήγορα τους ανακάλυψε ο manager Jon Lindsay που έψαχνε να υπογράψει ανερχόμενα ονόματα για τη δισκογραφική εταιρεία που ετοίμαζε ο πρώην manager των Who, Kit Lambert. Τελικά το συγκρότημα υπέγραψε στη δισκογραφική εταιρεία Jet Records του Don Arden για να κυκλοφορήσει 2 singles και μετά το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Sheer Greed (1980, Νο 33 Μ.Βρετανία) και κατάφεραν να πάρουν μεγάλη δημοσιότητα, γιατί οι δημοσιογράφοι τους κατέταξαν στο κίνημα του NWOBHM, με το οποίο δεν είχαν καμία σχέση. Εδώ είχαν βάλει τους Gillan στο κίνημα, στους Girl θα κόλλαγαν;  Σχεδόν 38 χρόνια μετά ο κιθαρίστας Gerry Laffy Started, αναγνωρίζει ότι ήταν καλή η προσπάθεια να περιοδεύσουν με τους UFO και Pat Travers αλλά δεν κόλλαγαν μαζί τους. «Ήταν εντελώς διαφορετικό κοινό» λέει ο Laffy. Το συγκρότημα είχε πολλά καλά στοιχεία για να ξεχωρίσει, αν και το single Hollywood Tease, σταμάτησε χαμηλά, στο Νο50 του chart των μικρών δίσκων.

Το Sheer Greed είναι ένα καλό δείγμα για το αγγλικό glam αλλά έως εκεί.  Το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Wasted Youth (1982, Νο 92 Μ.Βρετανία) τους βρίσκει με κάποιες αλλαγές στη σύνθεσή τους, αλλά η εμπορική αποτυχία του σε συνδυασμό με την αποχώρηση του Phil Collen για να προσχωρήσει στους Def Leppard οδηγεί το συγκρότημα στη διάλυση όπου κυκλοφόρησαν τα Killing Time, Live At The Marquee, Live At The Exposition Hall, Osaka, Japan, η συλλογή  My Number: The Anthology, Bootleg - Live in Tokyo 1980 και Girl-Sheer Greed-Gerry Laffy - The Rare DVD Collection. Μετά τη διάλυση τους o Phil Lewis έπαιξε με τους The London Cowboys, Airrace και L.A. Guns με τους οποίους έγινε γνωστός, ενώ 22 χρόνια μετά οι Collen και Simon Laffy ξανά βρέθηκαν στους Man Raze μαζί με τον ντράμερ των Sex Pistols, Paul Cook. Παρ΄όλο που στους Girl έπαιξαν 2 πολύ γνωστοί μουσικοί και το πρώτο άλμπουμ τους έχει κάποιο  ενδιαφέρον, δεν είναι από τα συγκροτήματα που μνημονεύονται τόσο στη NWOBHM ιστορία (που κατά τη γνώμη μου δεν έχουν θέση) αλλά και ούτε στο βρετανικό glam κίνημα.


 TRIVIA
• To "Hollywood Tease" διασκεύασαν οι L.A. Guns του Phil Lewis,ενώ οι Lillian Axe διασκευάσαν το "My Number" στο άλμπουμ τους Love + War (1989).
• Το 1997 κυκλοφόρησε η συλλογή Killing Time iμε κομμάτια που είχαν μείνει έξω από τα δύο άλμπουμ τους αλλά και πολλά τραγούδια από ένα τρίτο άλμπουμ που ετοίμαζαν αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Μεταξύ των 20 κομματιών της συλλογής υπάρχουν οι διασκευές των “Nut Bush City Limits" – Ike & Tina Turner,  "You Really Got Me" The Kinks, "Love Is a Game"  και "Juliet" συνθέσεις του Russ Ballard.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Sheer Greed (1980)
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

26/10/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου