23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1994: Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΟΙ DEEP PURPLE ΕΠΑΙΞΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ STEVE MORSE


Το 1993 ήταν μια σημαδιακή χρονιά για τους Deep Purple αφού μετά την περιοδεία του άλμπουμ The Battle Rages On..., μια περιοδεία που διήρκεσε από τι 23 Ιουλίου έως και τις 27 Νοεμβρίου 1993, ο μεγαλύτερος κιθαρίστας που περπάτησε στη γη, αποχωρεί. Ήταν η συναυλία στο Icehall Jäähalli στο Ελσίνκι της Φιλανδίας που γράφτηκε στην ιστορία λόγω αυτής της αποχώρησης του Ritchie Blackmore, η οποία ήταν οριστική. Τον αντικατέστησε προσωρινά, ο Αμερικάνος κιθαρίστας Joe Satriani με τον οποίο οι Deep Purple ολοκλήρωσαν την περιοδεία. Το συγκρότημα του έκανε πρόταση να παραμείνει μόνιμο μέλος τους αλλά αυτός αρνήθηκε γιατί είχε μια καλή προσωπική καριέρα και ήθελε να συνεχίσει έτσι. Προσωπικά πιστεύω ότι βιρτουόζοι κιθαρίστες τέτοιου βεληνεκούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε ομαδικό πνεύμα όπως  απαιτεί ένα συγκρότημα, συνθετικά δε ο Satriani δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αγγίξει το επίπεδο του Blackmore. Η άρνηση του Satriani να συνεχίσει στους Τιτανοτεράστιους άνοιξε ένα μεγάλο κεφάλαιο σχετικά με το μόνιμο αντικαταστάτη του και ο manager τους πρότεινε τον Αμερικάνο Steve Morse, ο οποίος ήταν στην κορυφή των επιλογών τους και είχε ηχογραφήσει δύο άκαπνα άλμπουμ με τους Kansas (τα Power και In the Spirit of Things) και είχε το δικό του προσωπικό συγκρότημα, τους Steve Morse Band. Χαρακτηριστική είναι η πρώτη ερώτηση που έκανε ο Morse στον manager τους, «αν το συγκρότημα έχει κάποιο συγκεκριμένο dresscode στη σκηνή». Όταν πήρε αρνητική απάντηση, συνέχισε τις διερευνητικές επαφές  ώσπου να καταλήξουν! Η πρόταση συνεργασίας έφυγε αποδεκτή κι από τις δύο πλευρές και το πρώτο μέλος των Τιτανοτεράστιων που συνάντησε τον Morse ήταν ο Roger Glover στο club Ziggy στο Winston-Salem της Β.Καρολίνας, αργά το 1994.  Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο είναι από αυτή τη συνάντηση και αρχικά περιελάβανε ΜΟΝΟ τους Glover και Morse, οι 3 άλλοι προστέθηκαν με photoshop!!! Να σας πω ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε σαν promo για περιοδικά και εφημερίδες! Ο Steve Morse και οι Deep Purple ξεκίνησαν πρόβες στην πόλη του Μεξικού πριν την έναρξη της νοτιοαμερικάνικης περιοδείας που για πρώτο σταθμό είχε το Mexico City στις 23 Νοεμβρίου 1994 στο Palacio de los Deportes. Έχοντας μεταξύ τους καλή επικοινωνία και βλέποντας τις ικανότητές του στο παίξιμο, ο Steve Morse εύκολα μπήκε στο πετσί του νέου του συγκροτήματος, έχοντας διαβάσει τα set list που έπαιζαν οι Satriani και Blackmoreκαι προσπάθησε το παίξιμό του να προσαρμοστεί κυρίως σε αυτό του Μαυροφορεμένου, μέσα από τη δική του προσωπικότητα! Εκείνο που αποκάλυψε αργότερα στα άλλα μέλη του συγκροτήματος ήταν ότι όταν έπαιζε με τον αδελφό του σε ένα ερασιτεχνικό συγκρότημα, ένα από τα τραγούδια που έπαιζαν ήταν και το «Hush» και ήταν παράκλησή του να το επαναφέρουν στο set list των συναυλιών τους, πράγμα που έκαναν. 


 

Όπως ήταν φυσικό στις πρώτες press conference αλλά και προσωπικές συνεντεύξεις του, οι ερωτήσεις σχετικά με το πώς ένιωθε που έπαιζε στη θέση του Blackmore ήταν σε πρώτη ζήτηση! Για να τελειώσουν οι ερωτήσεις του τύπου «Howe you feel in someone else's shoes”, o Morse απάντησε: "as far as I'm concerned, Ritchie took his shoes with him when he left". Ακούγοντας τις πρώτες εμφανίσεις τους με τον Morse, εκείνο που διαπιστώνει κάποιος είναι ότι το συγκρότημα εύκολα έδεσε μαζί του, πετυχαίνοντας έναν στιβαρό ήχο. Την πρώτη συναυλία τους στο Mexico City ακολούθησαν συναυλίες στο Monterey του Μεξικό στο Corpus Christi του Τέξας με το play list να αποτελείται από τραγούδια σαν τα Highway Star, Ramshackle Man, Maybe I'm A Leo, Fireball, Perfect Strangers, Pictures Of Home, Knocking At Your Back Door, σόλο κιθάρα, Anyone's Daughter, Child In Time, Anya, The Battle Rages On, When A Blind Man Cries, Lazy, Space Truckin', Woman From Tokyo, Paint It Black και στο encore τα Speed King και Smoke On The Water! Το πρώτο άλμπουμ που ηχογραφήσαν με τον Steve Morse ήταν το Purpendicular (1996) και πρώτο live το Live at the Olympia '96 (1997).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

4/10/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. εξαιρετικό άρθρο φίλτατε!!Να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότερο!!!
    "Purple Sunshine" cd from March 4th 1995 shows how the new direction would revitalise some old classics. The newer tunes also being developed live as well as in the studio. Hear Ted the Mechanic and Purpendicular Waltz being aired for the first time.

    ΑπάντησηΔιαγραφή