METALLICA - "CREEPING DEATH" ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "ΟΙ ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ"


Το 1984 οι Metallica θα κυκλοφορήσουν το δεύτερο album της καριέρας τους, το οποίο έμενε να είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους στην ιστορία της σκληρής μουσικής και όχι μόνο. Είναι πραγματικά δύσκολο να διαλέξει κανείς μεταξύ των ύμνων που περιέχει. Ένα από τα πλέον εμβληματικά κομμάτια του δίσκου είναι φυσικά το Creeping Death, το οποίο έκτοτε παραμένει σχεδόν πάντα στο setlist κάθε live εμφάνισης του συγκροτήματος.
Το Creeping Death θα κυκλοφορήσει στις 23/11/1984 ως single έχοντας b-side τα «Am I Evil?» και «Blitzkrieg». Ως συνθέτες του κομματιού αναφέρονται όλα τα τότε μέλη των Metallica (Hetfield, Ulrich, Hammett και Burton)  με τον Kirk Hammett να πιστώνεται το βασικότερο μέρος της σύνθεσης.
Τα μέλη του συγκροτήματος είχαν δει την ταινία « Οι Δέκα Εντολές» με πρωταγωνιστή τον Charlton Heston και είχαν εντυπωσιαστεί. Η ταινία πραγματεύεται την Έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο με επικεφαλής τον Μωυσή όπως αυτή περιγράφεται στην Βίβλο. Η άρνηση των Αιγυπτίων να ελευθερώσουν τους Εβραίους οδήγησε στην οργή του θεού, και συνοδεύτηκε από σκληρή τιμωρία των Αιγυπτίων – τις περίφημες Δέκα Πληγές.
Η δέκατη τιμωρία, που έπληξε την Αίγυπτο ήταν η αποστολή του «Αγγέλου του Θανάτου», ο οποίος θα σκότωνε το πρωτότοκο παιδί κάθε Αιγυπτίου. Ο «Άγγελος του Θανάτου» στην ταινία παρουσιάζεται ως πράσινη ομίχλη – σύννεφο καθώς επισκέπτεται το παλάτι του φαραώ. Βλέποντας αυτή την σκηνή ο Cliff Burton είπε ότι έμοιαζε με Creeping Death και όλα τα μέλη αποφάσισαν να γράψουν ένα τραγούδι με αυτό τον τίτλο!
Παρατίθενται ενδεικτικά στίχοι του κομματιού που αναφέρονται στην βιβλική ιστορία:
    "To kill the first-born Pharaoh's son" – Ο στίχος αναφέρεται στην δέκατη «Πληγή» σύμφωνα με την οποία κάθε πρωτότοκο παιδί των Αιγυπτίων – ακόμα και ο γιος του φαραώ θα πέθαινε.
    "Blood, Running red and strong, down the Nile" – Ο στίχος αναφέρεται στην πρώτη «Πληγή», όπου το νερό του Νείλου θα μετατρεπόταν σε αίμα.
    "Darkness three days long" – Ο στίχος αναφέρεται στην ένατη «Πληγή», όπου για τρεις μέρες ο ήλιος κρύφτηκε και το σκοτάδι απλώθηκε σε όλη την Αίγυπτο.
    "Hail to fire" – Ο στίχος αναφέρεται στην έβδομη «Πληγή», όπου χαλάζι φωτιάς έπληξε την Αίγυπτο.
"Blood, lamb's blood painted door; I shall pass" – Ο στίχος αναφέρεται και πάλι στην δέκατη «Πληγή» όπου ο Μωυσής είχε συμβουλέψει τους Εβραίους να βάψουν τις εισόδους των σπιτιών τους με αίμα αρνιού προκειμένου ο «Άγγελος του Θανάτου» να «προσπεράσει» τις οικείες τους!
Όσον αφορά τη μουσική, σήμα κατατεθέν αποτελεί η περίφημη γέφυρα στο μέσον περίπου του κομματιού. Γι’ αυτήν ως βάση χρησιμοποιήθηκε το τραγούδι "Die By His Hand", που ο Hammett είχε συνθέσει την περίοδο που ήταν μέλος των Exodus. Οι Exodus ηχογράφησαν σε demo τo Die By His Hand, χωρίς ωστόσο να το κυκλοφορήσουν. Ο Hammett έχει δηλώσει ότι συνέθεσε το περίφημο riff, όταν ήταν έφηβος! Με την μετακίνησή του στους Metallica έφερε το κομμάτι, στο οποίο άλλαξαν τους στίχους και κάποια από τα riffs δημιουργώντας το Creeping Death. Το solo του Creeping Death είναι επίσης εξωπραγματικό και από τα πλέον αγαπημένα των fans του συγκροτήματος. Είναι και αυτό σύνθεση του Hammett, ο οποίος το συγκαταλέγει στα καλύτερα solos του λόγω της τρομερής ενέργειας, που εκπέμπει και φυσικά απολαμβάνει να το παίζει live.
Ο Alvin Petty σχεδίασε το εξώφυλλο του single. Ο Hammett σε μία επίσκεψή του στο σπίτι του Petty είδε την εικόνα στον τοίχο

και σκέφτηκε ότι θα ήταν ιδανική για το picture disc και το εξώφυλλο του single. Το λογότυπο που συγκροτήματος και ο τίτλος του κομματιού προσετέθησαν στο υπάρχον έργο!
TRIVIA
 Εκτός από το Creeping Death ως singles από το Ride The Lightening κυκλοφόρησαν και τα Fade To Black και For Whom The Bell Tolls. Μόνο το Creeping Death διετέθη στο κοινό, αφού τα άλλα δύο κυκλοφόρησαν μόνο ως promotional singles.
 Οι Metallica έπαιξαν το κομμάτι για πρώτη φορά στις 4 Νοεμβρίου του 1983 και έκτοτε έχει ακουστεί live περισσότερες από 1300 φορές!
 Διασκευές του μεταξύ άλλων έχουν γίνει από τους Bullet for My Valentine, τους Stone Sour και από τους Apocalyptica.
 Η επική ταινία «Οι Δέκα Εντολές», η οποία αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για το Creeping Death, κυκλοφόρησε το 1956 και θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Έχει κόψει παγκοσμίως περίπου 262.000.000 εισιτήρια!!!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

12/9/20

 


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου