HOLLYWOOD ROSE: ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ GUNS’N’ROSES


 Την ιδέα για την παρουσίαση των Hollywood Rose, τη δανείστηκα από την ανάγνωση της βιογραφίας του Slash “Φαίνεται Απίστευτοι μα δε Σημαίνει ότι  δεν Συνέβη» (εκδόσεις Ψυχογιός) όπου ο κιθαρίστας των Guns’n’Roses κάνει εκτενή αναφορά στο συγκρότημα κι από την οποία δανείστηκα πολλά στοιχεία για το παρόν άρθρο. Στην ουσία, οι Hollywood Roses είναι οι προάγγελοι των Guns N' Roses. Η ιστορία θέλει το συγκρότημα να γεννιέται σχηματίζεται στο parking του Rainbow Bar and Grill, από τον κιθαρίστα Chris Weber  και τον Izzy Stradlin, που τους είχε γνωρίσει ο κοινός φίλος τους Tracii Guns που ετοίμαζε τους L.A. Guns. Οι Weber και Stradlin άρχισαν να γράφουν τραγούδια και με πρόταση του δεύτερου, στο συγκρότημα έρχεται ο τραγουδιστής Axl Rose, που τότε ήταν γνωστός με το όνομα Bill Rose. Με πρότασή του, μετονομάστηκαν σε AXL με τον Rose να υιοθετεί το Axl σαν όνομα! Οι εμφανίσεις τους γινόντουσαν σε όλα τα μικρά clubs του Λος Άντζελες όπου σύντομα άλλαξαν το όνομά τους σε Hollywood Rose καθώς ο Weber βρήκε ότι ήδη υπήρχε συγκρότημα με το όνομα Rose, στην άλλη πλευρά της Αμερικής, στη Νέα Υόρκη! Με τις θέσεις του μπασίστα και του ντράμερ να αλλάζουν διαρκώς, το 1984 με χρήματα του πατέρα του Weber, ηχογραφούν μια κασέτα demo με 5 τραγούδια, με την οποία δεν ασχολήθηκε καμία εταιρεία δίσκων. Απτόητοι, συνεχίσουν τις εμφανίσεις τους στα μικρά clubs του Λος Άντζελες, με πιο χαρακτηριστική για τη συνέχεια τους, αυτή στο Music Machine όπου κατά τη διάρκεια της συναυλίας, ο Weber κατά λάθος χτύπησε με την κιθάρα του τον Rose. Το αποτέλεσμα ήταν να τον απολύσει από το συγκρότημα και τότε να εμφανιστεί ο  Slash, που τότε έπαιζε μαζί με τον Steve Adler στους Road Crew και με πίεση του Adler να πάει στην audition. « Ήταν η πρώτη φορά που είδα τον καλύτερο τραγουδιστή του Hollywood” γράφει στη βιογραφία του. Η απόλυση του Chris Weber από τον Axel δεν άρεσε καθόλου στον Izzy Stradlin κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αποχωρήσει γιατί όπως είπε στον Slash, πολλά χρόνια αργότερα όταν πια ήταν μέλη των Guns,“δεν μου αρέσει να μου υπαγορεύουν να κάνω, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες». Οι Hollywood Rose στην ουσία ποτέ δεν είχαν σταθερό σχήμα, αφού το «πήγαινε-έλα» των μελών ήταν καθημερινό κι έτσι ο  Slash, φέρνει στον φίλο του και μέλος των Road Crew, Steven Adler στη θέση του ντράμερ Johnny Kreis. Τελικά, το 1984 μετά από μια συναυλία τους στο θρυλικό The Troubadour διαλύονται με τον Rose να αναλαμβάνει τη θέση του τραγουδιστή στους L.A. Guns κι ο Slash να κάνει audition για τη θέση του κιθαρίστα στους Poison, με πρόταση του αποχωρούντος κιθαρίστα Matt Smith που αποφάσισε να επιστρέψει στη γενέτειρά του με την εγκυμονούσα σύντροφό του.  Πόσο κοντά έφθασε το γεγονός να μην σχηματσιτούν οι Guns’n’Roses αν ο Axel είχε συνεχίσει τους L.A Guns κι αν ο Slash είχε προσληφθεί στους Poison. Ευτυχώς δεν…


Επειδή οι παλιές φιλίες δεν ξεχνιόνται, το 1985 οι Stradlin και Darrow (μπάσο) επανασχηματίστηκαν με τον ντράμερ των L.A Guns, Rob Gardner και ειδικά για μια συναυλία τον Tracii Guns για να έχουμε μια συγχώνευση των δύο συγκροτημάτων (Hollywood Rose και L.A. Guns), με το όνομα Guns N' Roses και με σύνθεση Axl Rose, Tracii Guns, Izzy Stradlin, Ole Beich και Rob Gardner. Σε 2 μήνες οι Beich, Guns και Gardner αντικαταστάθηκαν από τους Duff McKagan, Slash και Steven Adler και είχαμε την κλασική σύνθεση των Gunners. Τραγούδια που έπαιζαν εκείνη την αρχέγονη περίοδο ήταν τα "Anything Goes", "Reckless Life", Move to the City" και "Shadow of Your Love" τα οποία συμπεριλήφθηκαν στα άλμπουμ τους (εκτός του “Shadow of your Love”).
Tο καλοκαίρι του 2004 εμφανίστηκε στην αγορά η συλλογή The Roots of Guns N' Roses που περιείχε τραγούδια των Hollywood Rose. Η κυκλοφορία της συλλογής έγινε από την Deadline Music (Cleopatra Records) και κυκλοφόρησε σε φθηνή τιμή και στα ελληνικά καταστήματα δίσκων. Η παραγωγή των 5 τραγουδιών έγινε από τον Chris Weber,όπου παρουσιάζονται στην αρχική demo μορφή τους και μετά ρεμιξαρισμένα από τον Gilby Clarke και τον ντράμερ των Cinderella, Fred Coury, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Adler όταν είχε σπάσει τον καρπό του! Συνολικά κάθε τραγούδι ακούγεται 3 φορές αλλά σε διαφορετικό remix! Το ένθετο το έχει γράψει η Vicky Hamilton η οποία εργάστηκε ως στέλεχος σε εταιρεία δίσκων, έγινε γνωστή μανατζάροντας συγκροτήματα όπως Guns N' Roses, Poison, Faster Pussycat, Mötley Crüe και Stryper.  Στα "Shadow of Your Love" και "Reckless Life" κιθάρα παίζει ο Tracii Guns. Η γιαπωνέζικη έκδοση του cd περιέχει και dvd. Πριν από την κυκλοφορία του άλμπουμ, ο Rose υπέβαλε μήνυση κατά της Cleopatra Records για παραβίαση εμπορικού σήματος, παραβίαση δικαιωμάτων στο όνομα και ομοιότητα του και για αθέμιτο ανταγωνισμό και ζήτησε τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας, ωστόσο ένας δικαστής αρνήθηκε την πρόταση και το άλμπουμ κυκλοφόρησε κανονικά.


TRIVIA
To 1998 o Weber μήνυσε τον Axl Rose, ισχυριζόμενος ότι μαζί είχαν συνθέσει τα "Shadow of Your Love" και "Back Off Bitch" (από το Use Your Illusion I) και δεν του αποδόθηκαν τα νόμιμα δικαιώματα.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
The Roots of Guns N' Roses (2004)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

28/9/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου