ALMIGHTY: ΜΕ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΚΙ ΑΛΗΤΕΙΑ


 Ακόμα θυμάμαι το τράνταγμα που ένιωσα όταν άκουσα για πρώτη φορά τους Almighty. Είχαν ένα τσαμπουκαλεμένο ήχο και μια αλητεία που μου θύμιζαν Motorhead, με Punk ψήγματα. Το πρώτο άλμπουμ τους δύσκολα έβγαινε από το πικ απ μου κι ακόμα όποτε τολμώ να το ξανακούσω, νιώθω εκείνο το τράνταγμα.
Η ιστορία τους ξεκινάει από τη Σκοτία το1988 όταν  ο τραγουδιστής Ricky Warwick αποφάσισε να φτιάξει ένα rock σχήμα. Πρώτοι συμπαραστάτες οι φίλοι από το σχολείο Stump Monroe ντραμς κι ο μπασίστας Floyd London, που έως τότε έπαιζαν στους  Rough Charmhad. Ο Warwick είχε μια σχετική εμπειρία αφού είχε παίξει σε ορισμένες συναυλίες με τους New Model Army, χωρίς να έχει πάρει μέρος σε καμία ηχογράφησή τους. Την τετράδα συμπλήρωσε ο κιθαρίστας Andy 'Tantrum' McCafferty και αμέσως ηχογράφησαν ένα demo για να το πάνε στις δισκογραφικές εταιρείες. Το Μάρτιο του 1989 τους υπέγραψε η Polydor και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ με τίτλο Blood, Fire and Love με καθαρό ήχο hard/heavy.  Σε μια χρονιά που οι Skid Row είχαν κυκλοφορήσει το πρώτο πολύ καλό τους άλμπουμ, οι Dream Theater κυκλοφορούσαν το πρώτο άλμπουμ τους When Dream and Day Unite, ο Gary Moore, το After the War, οι W.A.S.P., το Headless Children, οι Loudness το  Soldier of Fortune αλλά και τόσα άλλα, το  Blood, Fire and Love ξεχώριζε εύκολα για την ενέργεια του και το τσαμπουκά του. Στοιχεία που ακόμα και σήμερα το διαφοροποιούν! Το άλμπουμ δεν σημείωσε καμία επιτυχία στη Μ.Βρετανία παρ όλα τα 2 singles που έβγαλε (Destroyed και Power) αλλά το μήνυμά τους το έλαβαν όλοι οι hardrockers συμπατριώτες τους που γέμιζαν τα μέρη που έπαιζαν. Δεν κατάφεραν να περιοδεύσουν σε πολλές πόλεις τις Αμερικής και την επόμενη χρονιά (1990) ακολούθησε το Blood, Fire and Live (1990, Νο 62 Μ.Βρετανία), ηχογραφημένο σε συναυλίες στο Εδιμβούργο και Νότινγκαμ με 7 από τα 8 κομμάτια να προέρχονται από το πρώτο και μοναδικό έως τότε studio άλμπουμ τους και το 8ο να είναι η διασκευή τους στην επιτυχία των Bachman–Turner Overdrive "You Ain't Seen Nothing Yet". 


 


Αφήνοντας για δεύτερο συνεχόμενο άλμπουμ πολύ καλές εντυπώσεις, αλλά παραμένοντας χαμηλά στην εμπορική εκτίμηση του βρετανικού κοινού, που εκείνη την εποχή άκουγε και αγόραζε φανατικά ότι πιο pop υπήρχε (New Kids on the Block, Madonna, Snap, Kylie Minogue, Vanilla Ice κλπ) , το Μάρτιο του 1991 κυκλοφορούν το δεύτερο studio άλμπουμ τους, το εξ ίσου καλό Soul Destruction (1991, Νο 22 Μ.Βρετανία), με παραγωγό τον κιθαρίστα των Duran Duran, Andy Taylor, βγάζοντας πρώτο single το "Free'n'Easy". Ίδια ατμόσφαιρα, ίδιος τσαμπουκάς, ίδια αλητεία με τα άλλα δύο άλμπουμ! Παράλληλα με την κυκλοφορία του, περιοδεύουν στη Μ.Βρετανία, ανοίγοντας για τους Motörhead και Megadeth, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, παρασύροντας στο Νο22 του βρετανικού chart το άλμπουμ. Η δήλωση του Ricky Warwick ότι“οι στίχοι του άλμπουμ, μιλούν για 4 και μόνο πράγματα: την αγάπη, το μίσος, τη θρησκεία και το sex, για να συμπληρώσει ότι οι στίχοι γράφτηκαν στο κρεβάτι όταν ήταν ξαπλωμένος με τη γυναίκα του», έκαναν ακόμα rock τα πράγματα. Μετά την περιοδεία για το άλμπουμ, αποχώρησε ο κιθαρίστας Andy Tantrum, ο οποίος πρέπει να παραδεχτούμε ότι προσέφερε πολλά στον ήχο τους, κι αντικαταστάθηκε από τον Καναδό Pete Friesen που τότε έπαιζε με τον Alice Cooper. Με τον Friesen στη σύνθεση ηχογράφησαν το επόμενο άλμπουμ τους που ήταν το Powertrippin'(1993, Νο 5 Μ.Βρετανία) αφού είχαν περάσει κι από τη σκηνή του Donington το 1992 ανοίγοντας για τους Iron Maiden, Skid Row, Thunder και W.A.S.P. όλοι ένας κι ένας! Με το grunge να λεηλατεί, το Powertrippin' στέκεται στο ύψος τους κι ας προσπαθούν μάταια οι Άγγλοι κριτικοί να βρουν στοιχεία του μέσα στον ήχο τους. Για μια ακόμα φορά προσπαθούν να «κερδίσουν» την αμερικάνικη αγορά, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Εξ άλλου,  τώρα με την αλλαγή της μουσικής, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Αλλάζουν δισκογραφική εταιρεία και υπογράφουν στην Chrysalis για να κυκλοφορήσουν το άλμπουμ Crank (1994,Νο 15 Μ.Βρετανία), πραγματοποιώντας μια ελαφρά αλλαγή στο ύφος τους, θυμούμενοι τις punk καταβολές τους! Αφού τελειώσανε την ευρωπαϊκή περιοδεία με τους Pantera, αρχίζουν  να μαζεύουν υλικό για το επόμενο άλμπουμ τους που είναι το Just Add Life (1996, Νο 34 Μ.Βρετανία) για να διαλυθούν προς το τέλος της χρονιάς. 


Οι Almighty άφησαν πίσω τους 3 πολύ καλά studio άλμπουμ κι ένα δυνατό live, αλλά κυρίως άφησαν πίσω τους ήχο.  Κυρίως ήχο, αυτό τον hard and heavy βρετανικό ήχο που σπάνιζε εκείνη την  εποχή, όχι μόνο στη χώρα τους αλλά και στην Ευρώπη, αφού αυτός ο ήχος ερχόταν τότε από την Αμερική. Επανασυνδέθηκαν το 2000 και κυκλοφόρησαν τα άλμπουμ The Almighty (2000) και Psycho-Narco (2001) για να διαλυθούν και τον Ricky Warwick που ήταν η κινητήρια δύναμις τους να αποφασίζει να ακολουθήσει προσωπική καριέρα, ηχογραφώντας 8(!) προσωπικά άλμπουμ για να καταλήξει τραγουδιστής κιθαρίστας στο σχήμα των Thin Lizzy που εξελίχθηκε στους Black Star Riders. 





TRIVIA


  • Για όσους θυμούνται την παρουσιάστρια του Headbangers Ball το 1990, Vanessa Young, ο Warwick ήταν ο άνδρας της και μάλιστα είχαν συναντηθεί σε μια εκπομπή της στο MTV, που είχε πάει προσκεκλημένος σαν μέλος των Almighty. Παντρεύτηκαν το 1991 και χώρισαν το 2000. Είναι καλός φίλος του τραγουδιστή των Def Leppard, Joe Elliott έχοντας κάνει backing φωνητικά τραγουδήσει σε άλμπουμ των αγγλικού συγκροτήματος, ενώ ο Warwick ήταν κουμπάρος του στο γάμο του Elliott, το 2004.
  • O Warwick είναι οπαδός της Βορειοιρλανδέζικης ομάδας Glentoran και το 2010 κυκλοφόρησε ένα DVD με 3 κομμάτια όπου τα έσοδα τα προσέφερε στην ομάδα η οποία κινδύνευε να καταρρεύσει λόγω χρεών.



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
 Blood, Fire and Love (1989)
 Blood, Fire and Live (1990)
 Soul Destruction (1991)

Powertrippin' (1993)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

14/9/20


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου