STYX – EDGE OF THE CENTURY(1990) ΕΝΑΣ ΔΙΣΚΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΗΘΕΛΑΝ

Η μεγάλη επιτυχία του άλμπουμ Killroy Was Here (1983), σφραγίζει το δεύτερο κύκλο της μεγάλης καριέρας των Styx που κλείνει με την κυκλοφορία του live άλμπουμ, Caught in the Act (1984).  Φυσικό είναι να ακολουθήσει ένα μεγάλο διάλειμμα, με τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Tommy Shaw να κυκλοφορεί 4 (!) προσωπικά άλμπουμ, τον άλλο κιθαρίστα και τραγουδιστή James Young 2 και τον οργανίστα, τραγουδιστή Dennis DeYoung 4. Κι ενώ τα προσωπικά άλμπουμ τους έχουν  ενδιαφέρον μόνο για τους fans των Styx (σ.σ. ίσως με εξαίρεση το πρώτο του Tommy Shaw με τίτλο Girls with Guns), το 1990 ο Shaw κάνει την έκπληξη και μαζί με τους Ted Nugent, Jack Blades και Michael Cartellone και παρουσιάζει τον πρώτο πολύ καλό δίσκο των Damn Yankees. Όμως τα 7 χρόνια  απουσίας από το τελευταίο studio άλμπουμ των Styx είναι πολλά για τους Dennis DeYoung, James Young και τα αδέλφια Chuck και John Panozzo, που προσλαμβάνουν στη θέση του Tommy Shaw τον έως τότε άγνωστο κιθαρίστα, τραγουδιστή και συνθέτη Glen Burtnik και επανέρχονται δισκογραφικά αλλά και κάνοντας περιοδεία στην Αμερική.
Σε μια εποχή που η δισκογραφία άλλαζε δραστικά με το πέρασμά της από την αναλογική  στην ψηφιακή μορφή και οι δίσκοι για κάποιο μικρό διάστημα να κυκλοφορούν και στις τρεις μορφές (βινύλιο, cd και κασέτα), το Edge of the Century ήταν ένα άλμπουμ που δεν περίμενε κανείς αλλά τελικά όταν το άκουσαν, το ήθελαν όλοι! Ένα άλμπουμ γεμάτο ενέργεια και μελωδία, με το συγκρότημα πολύ ορεξάτο και κυρίως με πολλά καλά τραγούδια. Το πρώτο τραγούδι που ανοίγει το άλμπουμ είναι το Love Is the Ritual" μια σύνθεση μέσα στα πλαίσια των Styx που ξέρουμε με αβανταδόρικα φωνητικά και κατά την προσωπική άποψή μου, το καλύτερο τραγούδι του δίσκου και είχε συνθέσει ο Burtnick πριν γίνει μέλος τουςΠαρ’ όλα αυτά απέτυχε εμπορικά, σταματώντας στο Νο 80 του Billboard chart των μικρών δίσκων, αλλά ευτυχώς ήλθε η σύνθεση του DeYoung, "Show Me the Way"(Νο 3 Αμερική) μια μπαλάντα γραμμένη για τα στρατεύματα που είχαν πάει στον Πόλεμο του Κόλπου.
 Αυτή η επιτυχία, συμπαρέσυρε το δίσκο, κάνοντας το να ξεπεράσει το 500.000 αντίτυπα αλλά να σταματήσει χαμηλά στο Billboard chart, στο Νο 63(σ.σ μόνο). Το άλμπουμ όμως είχε κι άλλα καλά τραγούδια όπως την μπαλάντα  “Love At First Sight”(Νο 25 Αμερική), το ομώνυμο τραγούδι και το “All in a Day’s  Work” αλλά κυρίως μετά από κάθε φορά ακρόασης, αφήνει γλυκιά γεύση. Έχοντας ξεχάσει την απουσία του Tommy Shaw στο άλμπουμ, ακούγοντας και ξανά ακούγοντας τον, κάτι το καλό επίπεδο των συνθέσεων κάτι τα φωνητικά του Burtnick, με έκαναν να νομίζαω ότι συμμετέχει και μόνο όταν άνοιξα το ένθετο του cd και δεν είδα το όνομά του, θυμήθηκα ότι δεν είχε πάρει μέρος στο reunion. Η παραγωγή του έγινε από τον Dennis DeYoung και η περιοδεία που ακολούθησε δεν είχε τα καλύτερα εισπρακτικά αποτελέσματα με αποτέλεσμα να μην ανανεωθεί το συμβόλαιο τους με την A&M Records και να κλείσει έτσι ένας κύκλος 15χρονης συνεργασίας. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1991 για να επιστρέψει δισκογραφικά το 1997 με το διπλό live άλμπουμ Return to Paradise.

TRIVIA
Ορισμένοι αμερικάνικοι σταθμοί, έπαιξαν ένα διαφορετικό remix του "Show Me the Way", όπου ακούγονται φωνές παιδιών που οι γονείς τους συμμετείχαν σε πολεμικές δραστηριότητες πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στο Κόλπο. Εξ άλλου, το τραγούδι είναι γραμμένο από τον Dennis DeYoung για το γιό του Matthew και οι στίχοι του μιλούν για την πίστη που πρέπει να έχουμε για να κρατήσουμε τον κόσμο μακριά από το μίσος.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
19/8/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Ειδικα το show me the way ειναι κομματαρα , με τον Dennis De Young να διδασκει . Κατα καποιο τροπο ο Dennis deYoung εχει κατι απο την χροια και το υφος του Freddie Mercury οταν τραγουδαει . Δισκαρα και ηχος για σεμιναριο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Μπορείς να το κάνεις σε μία δεύτερη ανάλυση/ανάγνωση διότι δεν κατάλαβα από το προκείμενο τι διάβασα...έτσι καμιά 2-3.000 λέξεις επιπλέον...για μία επιπλέον ανάλυση/ανάγνωση/θεώρηση/κριτική!

      Διαγραφή