ROLLING STONES-JUMPIN’ JACK FLASH: ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο... ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι Rolling Stones ηχογράφησαν το “Jumpin’ Jack Flash” τον Απρίλιο του 1968, στο διάστημα που ετοίμαζαν τα τραγούδια για τον επερχόμενο στούντιο δίσκο τους Beggars Banquet που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο στα τέλη Μαΐου στο Ηνωμένο Βασίλειο και με λίγες ημέρες διαφορά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, όχι μόνον στις προαναφερθείσες αγορές (Νο. 1 στην γενέτειρά στους, Νο. 3 στον πίνακα Billboard), αλλά και σε Καναδά, Ωκεανία, Νότιο Αφρική και Δυτική Ευρώπη. Το “Jumpin' Jack Flash” απετέλεσε την επιστροφή στις ρίζες της μπάντας, καθώς στις προηγούμενες κυκλοφορίες τους Aftermath, Between the Buttons και Their Satanic Majesties Request είχαν “διασταυρωθεί” με την ψυχεδέλεια. Συνθέτες οι συνήθεις ύποπτοι Glimmer Twins, Jagger και Richards, αν και ο Bill Wyman στην αυτοβιογραφία “Stone Alone” αναφέρει ότι εκείνος συνέθεσε το riff του τραγουδιού.
Ευρισκόμενος σε στούντιο για πρόβα ο Wyman, μαζί με τους Jones και Watts και αναμένοντας τους Glimmer Twins, άρχισε να παίζει στο πιάνο το riff. Οι άλλοι δύο ξεκίνησαν να τον συνοδεύουν σε κιθάρα και τύμπανα για μερικά λεπτά, έως την έλευση των Jagger και Richards. Οι δύο τελευταίοι επιδοκίμασαν το ηχητικό αποτέλεσμα και την επομένη, συμφώνως προς τον Wyman, το ηχογράφησαν.
Η έμπνευση για τον τίτλο προήλθε  από τον κηπουρό του Richards. Μαζί με τον Jagger στο εξοχικό του, η ώρα 6:30 πρωί, όταν οι δυο τους ξυπνούν από τον ήχο που δημιουργούσε το περπάτημα (φορούσε μπότες) του κηπουρού Jack. Ξαφνιασμένος, ο τραγουδιστής των Stones ρώτησε τι ήταν ο συγκεκριμένος θόρυβος, για να λάβει την απάντηση του Richards: “Oh, that's Jack – that's jumpin' Jack.” Ο Mick προσέθεσε το “Flash” παίζοντας με τις λέξεις και αμφότεροι ξεκίνησαν να δουλεύουν μαζί στο τραγούδι. “Οι στίχοι του τραγουδιού δεν έχουν τίποτε από αγάπη, ειρήνη και λουλούδια. Αφορούν σε μία δύσκολη κατάσταση, από την οποία τελικά εξέρχεσαι.” (Mick Jagger). Στην ηχογράφηση πήραν μέρος και οι έξι Stones, με τον Richards να ηχογραφεί και τα μέρη του μπάσου, ενώ ο Wyman έπαιξε το Hammond και ο Ian Stewart το πιάνο (σ.σ. ο 6ος Stones!). Το “Jumpin' Jack Flash” συμπεριελήφθη για πρώτη φορά σε μεγάλο δίσκο στην βρετανική έκδοση της συλλογής Through the Past, Darkly (Big Hits Vol. 2), τον Σεπτέμβριο του 1969.


TRIVIA

• Είναι το τραγούδι με τις περισσότερες εκτελέσεις στις εμφανίσεις των Stones, πλέον των 1.100 στην μακρόχρονη διαδρομή τους.
• Στο βιβλίο του, “ Keith Richards: The Biography” (δεν είναι επίσημη βιογραφία), ο συγγραφέας Victor Bokris αναφέρει ότι ο πρώτος στίχος του τραγουδιού “  I was born in a crossfire hurricane” προέρχεται από τον Richards και αφορά στο γεγονός της γεννήσεως του, εν μέσω βομβαρδισμών και αεροπορικής επιδρομής στο Ντάρτφορντ, το 1943 κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου.
• Μεταξύ των καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν διασκευάσει σε δίσκο τους το “Jumpin' Jack Flash” είναι η Thelma Houston, ο Alex Harvey, ο Leon Russell, ο Johnny Winter και ο Peter Frampton δύο φορές• στον πρώτο του προσωπικό και στο “Frampton Comes Alive”.
• Με τον ίδιο τίτλο, βγήκε στους κινηματογράφους ταινία με πρωταγωνίστρια την Whoopi Goldberg (1986), στην οποία ακούγονται τόσο η αυθεντική εκτέλεση των Stones όσο και εκείνη με την Aretha Franklin, η οποία όμως δεν συμπεριελήφθη στον δίσκο με την μουσική της ταινίας, αλλά κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο  (Νο. 21). Στην διασκευή της Franklin συμμετέχουν οι Richards και Ronnie Wood καθώς και ο μόνιμος πληκτράς των Stones τις τελευταίες δεκαετίες, Cjuck Leavell.
ΓΙΑΝΝΗΣ 602
29/8/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου