RATT - Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 3 P (PUSSY, PARTY, PAYCHECK!!!)

H μήκους 35 χιλιομέτρων Sunset Stripp, ειδικά το κεντρικό κομμάτι στο κέντρο του Λος Άντζελες και οι γύρω δρόμοι της και τα κτήρια τους τα «έχουν δει όλα»: One night stands, σχεδόν ελεύθερη διακίνηση ουσιών, ατελείωτα λίτρα μπύρας να καταναλώνονται σε dt χρόνο, υπαίθριους μουσικούς να παίζουν καλύτερα από επαγγελματίες, ληστείες, και όλα όσα βλέπουμε στην ταινία των Doors και μας φαινόντουσαν υπερβολικά.


ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ
Εκεί μεγάλωσαν οι Ratt που καταγόντουσαν από το San Diego, αλλά όλοι τότε τους ήξεραν σαν Mickey Ratt, που τους αποτελούσαν οι ο τραγουδιστής και κιθαρίστας Stephen Pearcy, ο κιθαρίστας Chris Hager, ο μπασίστας Tim Garcia και ο ντράμερ Bob Eisenberg.Από το Sani Diego μετακόμισαν στο κέντρο των εξελίξεων που ήταν το Los Angeles για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές μελών με πιο σημαντική αυτή του τότε άγνωστου Jake E. Lee που έγινε γνωστός ηχογραφώντας με τον Ozzy. Αρχικά άλλαξαν το όνομά τους σε M. Ratt για να καταλήξουν σε Ratt. Η προσθήκη των δύο κιθαριστών Warren DeMartini και Robbin Crosby αλλάζει τη δομή τους και τους δίνει ένα πιο ουσιαστικό σχήμα που γίνεται ότι αρχίζει να ουσιαστικοποιείται επαγγελματικά. Με τον ντράμερ Khurt Maier ηχογραφούν το τραγούδι "Tell the World" που συμπεριλαμβάνεται στην συλλογή της Metal Blade Records, Metal Massacre. Στο συγκρότημα προστίθενται ο μπασίστας Juan Croucier και ο ντράμερ Bobby Blotzer και οι Ratt που ξέρουμε είναι έτοιμοι!
Η Sunset Strip στο Χάρτη

Αυτοί, που από το 1983 έως και το 1990 κυκλοφόρησαν 5 καλά άλμπουμ και 1 EP, αυτοί που έβγαλαν τραγούδια σαν τα "Round and Round", "Lay It Down", "Wanted Man", "You're in Love"αλλά και το "Dance". Αυτοί που έβαλαν τα πόδια της "Tawny" Kitaen
πριν καν την ανακαλύψει ο David Coverdale, αυτοί που μαζί με τους Mötley Crüe έθεσαν τον ορισμό του Los Angeles glam metal που εξελίχθηκε σε "hair metal". Την ιστορία των Ratt θα διαβάσετε σήμερα, ξεκινώντας από τον τραγουδιστή Stephen Percy που τότε έπαιζε στους παγκόσμια άγνωστος Stephen Percy&The Rat  Bastards, τότε που οι Van Halen έπαιζαν στο Whiskey A Go Go μπροστά από 18 ανθρώπους και ο Percy ήταν ανάμεσα αυτούς του 18 και είπε στους φίλους του πόσο εντυπωσιάστηκε βλέποντας τους Van Halen αλλά κανείς δεν του έδωσε σημασία. Ακόμα τότε, ονόματα όπως οι Stryper, W.A.S.P., Motley Crue αλλά και Great White ήταν άγνωστα. Το όραμα του Percy ήταν να φτιάξει ένα συγκρότημα που να παίζει rock’n/’roll και να κάνει πάρτι όλη την ημέρα! Και η καινούργια σύνθεση των Ratt που διαβάσατε πιο πάνω ήταν το καλύτερο συστατικό. «Θυμάμαι τους Metallica να ανοίγουν μια συναυλία που είχαμε δώσει σε μια εγκαταλελειμμένη εκκλησία. Πάντα είχαν ένα δικό τους στυλ που ξεχώριζε» θυμάται ο Percy.
ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΟ ΦΙΛΟ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ
Πριν ακόμα οι Ratt και οι Motley Crue γνωρίσουν επιτυχία, τα μέλη τους έκαναν παρέα. Βασικός πυρήνας της παρέας ήταν ο τραγουδιστής των Ratt, Stephen Pearcy που είχε νοικιάσει ένα διαμέρισμα στο Palms αρκετά έξω από την Sunset Strip. Η παρέα είχε ψευδώνυμα με τον Pearcy να αυτοαποκαλείται «Ratt Patrol Leader», o Nikki Sixx “Nikki Leader Sixx”, ο Tommy Lee  “Seragant in Arms” και ο Robin Crosby “King Crosby” . Η παρέα είχε όνομα «Gladiators” και το διαμέρισμα που νοίκιαζε ο Pearcy είχε κι αυτό όνομα(!),  Ratt Mansion West”.  Το τι είχαν ακούσει οι τοίχοι του διαμερίσματος, μόνο οι ίδιοι (σ.σ. οι τοίχοι) μπορούν να περιγράψουν. Σύμφωνα με τον μπασίστα Juan Croucier πριν ακόμα τα δύο συγκροτήματα, οι Motlye Crue και οι Ratt ξεκινήσουν να …υπάρχουν, ο Croucier πρότεινε στον μετέπειτα κιθαρίστα των Crue, Mickey Mars το όνομα Motley Crue, λέγοντας ότι είχε ακούσει το όνομα από ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τους Beatles όπου ο δημοσιογράφος είχε ρωτήσει μια ηλικιωμένη γυναίκα στο Αμβούργο (σ.σ. εκεί έπαιζαν οι Beatles πριν καν γίνουν γνωστοί) τι γνώμη της για τα 4 παιδιά κι αυτή απάντησε: “They’re a motley Crue, aren’t they?”

Οι αμερικάνικες δισκογραφικές εταιρείες δεν έχουν ανακαλύψει το νέο hard ύφος που ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του και το συγκρότημα με τη βοήθεια του manager του Marshall Berle υπογράφει στην Τime Coast Music και κυκλοφορεί το EP με 6 κομμάτια. Στην Μ.Βρετανία και Ευρώπη κυκλοφόρησε από την Music for Nations με ένα ακόμα τραγούδι, το "You're in Trouble". Το EP κάνει καλή εντύπωση στους fans όπως και το παίξιμο των κιθαριστών που γρήγορα αποκτούν φήμη, με αποτέλεσμα να υπογράψουν στην Atlantic Records και αμέσως αρχίζουν τις ηχογραφήσεις για το πρώτο άλμπουμ τους. Τότε παρουσιάστηκε το πρόβλημα συμμετοχής του Juan Croucier που είχε συμβόλαιο με την Q Prime Management για να παίξει μπάσο με τους Dokken έναντι μικρής αμοιβής. Ο Crucier προτίμησε να σπάσει το συμβόλαιό του με τη Q Prime ελπίζοντας ότι με τους Ratt τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Και δικαιώθηκε! Μια απαραίτητη διευκρίνιση είναι αυτή που τιμά το συγκρότημα, αφού το EP τους είχε κάνει πολύ καλή εντύπωση στα στελέχη των δισκογραφικών εταιρειών και έτσι, όπως λέει ο Crucier σε μια συναυλία τους στο Beverly Theater το 1983, τα στελέχη των εταιρειών ήταν περισσότερα από το κοινό! Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Atlantic Record, Doug Morris που τους υπέγραψε εκείνο το βράδυ! Με παραγωγό τον Beau Hill το συγκρότημα κλείστηκε στα Village Recorder και Sound City Studios του Λος Άντζελες και ηχογράφησε τα 10 τραγούδια του πρώτου άλμπουμ του, με μερικά διαλείμματα που τα έκαναν να έχουν ενδιαφέρον οι πρόθυμες για όλα φίλες τους. To Out of the Cellar (1984, No 7 Αμερική) κέρδισε αμέσως τους κριτικούς και το κοινό, ξεπερνώντας σε πωλήσεις τα 3.000.000 αντίτυπα. Μόλις η Αμερική είχε ανακαλύψει ένα καινούργιο μεγάλο συγκρότημα με 2 πολύ καλούς leaders, του Crosby και DeMartini κι ένα ήχο που παρέπεμπε σε Van Halen και Aerosmith (περισσότερο). Το video από το live στο Rock Palace είναι ενδεικτικό του ήχου τους αλλά και το τι ζητούσε η αμερικάνικη νεολαία εκείνη την εποχή.
Τόσο στο εξώφυλλο του EP όσο και του Out of the Cellar το μοντέλο είναι η άγνωστη τότε Tawny Kitaen, σύντροφος εκείνη την εποχή του Robin Crosby, η οποία εμφανίστηκε και στο video του "Back for More". “Όταν είμαστε στο studio και γράφαμε τα "Wanted Man' και "Back for More", αρχίσαμε να συνθέτουμε και το “Round and Round” λέει ο Pearcy. «Μόλις το άκουσε ο Beau Hill, μας διέκοψε και ρώτησε τι είναι αυτό. “Καινούργιο κομμάτι « του απαντήσαμε «’Χωρίς άλλη κουβέντα μας είπε «Αυτό θα γίνει επιτυχία». Το “Round and Round” σταμάτησε στοΝο12 του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων και έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία τους με το MTV να παίζει όλα τα video που είχαν φτιάξει. «Είχαμε ηχογραφήσει το δίσκο και χωρίς να περιμένουμε τίποτε, χτύπησε το τηλέφωνο» λέει ο DeMartini. “Αύριο γυρίζουμε το πρώτο video, ετοιμαστείτε» μας είπαν από την εταιρεία. Από εκεί και πέρα όλα συνέβησαν ξαφνικά»
H περιοδεία που ακολούθησε έφερε τους Ratt στην ίδια σκηνή με άλλους stars της εποχή όπως Billy Squier, Ozzy Osbourne, Blackfoot, Iron Maiden, Mötley Crüe, Twisted Sister και Lita Ford και σύμφωνα με τη γνώμη του γράφοντος το Out of the Cellar είναι όχι μόνο από τα καλύτερα αλλά και χαρακτηριστικότερα άλμπουμ της δεκαετίας του 80.
TO VIDEO TOY “ ROUND AND ROUND”
Το “Round and Round” είναι το αγαπημένο τραγούδι μου από όλη τη δισκογραφία των Ratt κι ένα από τα πιο αγαπημένα μου εκείνης την όμορφης δεκαετίας. Το video γυρίστηκε στη σοφίτα μιας έπαυλης, με το συγκρότημα να …τρομοκρατεί την οικογένεια που μένει εκεί, με πιο εντυπωσιακό το πέσιμο του Warren DeMartini πάνω στο τραπέζι που έτρωγαν! Στο video παίζει και ο Αμερικάνος κωμικός  Milton Berle, θείος του πρώτου manager τους Marshall Berle, υποδυόμενος έναν ναρκομανή, ενώ το μοντέλο είναι η Lisa Dean που πρωταγωνίστησε και στο video του Michael Jackson, "Dirty Diana" .
Το video σκηνοθέτησε ο Βρετανός Donovan Letts, που ήταν μέλος των Big Audio Dynamite (συγκρότημα που σχημάτισε ο Mick Jones μετά τη διάλυση των Clash).
 “Πάρτι, γυναίκες, χρήματα, ποτά, τα είχαμε όλα και σε πληθώρα λέει ο Stephen Pearcy. «Δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω από τα δωμάτια μας στα ξενοδοχεία. Η φιλοσοφία των 3 p, parties, pussy, paycheck”, μια φιλοσοφία που έχω ακόμα και σήμερα. Όλα ήταν μεγάλα, βυζιά, χρήματα, κοκαϊνη». Ειδικά για το τελευταίο, όλοι έκαναν το ίδιο λάθος, ξεχνώντας τι είχαν πάθει πριν λίγα χρόνια οι ήρωες τους Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison αλλά και πολλοί άλλοι!
Με τη μεγάλη φόρα της επιτυχίας του, το συγκρότημα πηγαίνει στο Maui(!) για να ηχογραφήσει το δεύτερο άλμπουμ του που ήταν το Invasion of Your Privacy (1985, No.7 Αμερική, Νο 50 Μ.Βρετανία) με το άλμπουμ να αποσπά ακόμα καλύτερες κριτικές σε σχέση με το πρώτο! Τραγούδια σαν τα "You're in Love" και "Lay It Down", το βοήθησαν να ξεπεράσει εύκολα τα 2.000.000 αντίτυπα και το MTV να παίζει σε prime time τα video. Και πάλι οι δύο κιθαρίστες έκαναν καλή δουλειά και με τη βοήθεια των στίχων του Pearcy που κατά κανόνα αναφέρονται σε σεξουαλικά θέματα, οι Ratt έχουν δική τους ταυτότητα και κυρίως ήχο. Εξ΄ άλλου η γνωστή επιτροπή του Parents Music Resource Center η οποία πρωτοστάτησε εκείνη την εποχή, έβαλε στο μάτι το  Invasion of Your Privacy χωρίς όμως να πετύχει την καταδίκη του.
Δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του Invasion of Your Privacy κυκλοφόρησαν τη βιντεοκασέτα Ratt: The Video με όλα τα music videos από το EP και τα Out of the Cellar και Invasion of Your Privacy. Η όμορφη κοπέλα στο εξώφυλλο του δίσκου είναι το μοντέλο του Playboy Marianne Gravatte η οποία παίζει και στο video του "Lay It Down".
Αυτή την τακτική με τα μοντέλα στο εξώφυλλα που πρωταγωνιστούσαν και στα video ακολούθησαν πολλά συγκροτήματα της εποχής και ήταν χάρμα ειδέσθαι! Το πράγμα έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, όταν στο γυναικείο περιοδικό Playgirl του Αυγούστου του 1986 (σ.σ. το αντίστοιχο Playboy για τις γυναίκες) φωτογραφίζεται ο Pearcy.).
To Dancing Undercover (1986, No 26 Αμερική, Νο 51 Μ.Βρετανία) ήταν μάλλον απογοητευτικό σε σχέση με τα προηγούμενα με τον κιθαρίστα Robin Crosby να ρίχνει μέρος της ευθύνης στον παραγωγό Beau Hill, ο οποίος είχε περισσότερο το νου στις ηχογραφήσεις που έκανε η τότε σύντροφός του (και μετέπειτα γυναίκα Fiona Flanagan παρά σε αυτούς. «Ήταν αυστηρά στο studio στις 9 κι έφευγε στις 6». Το single/video "Dance" δεν βοήθησε όσο περίμεναν (Νο 51 Αμερική) σε αντίθεση με τα “Slip of the Lip’ και “Body Talk” που ναι μεν δεν σημείωσαν ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία αλλά μάλλον βοήθησαν τις πωλήσεις του άλμπουμ. Το “Dance” ακούστηκε στο επεισόδιο της σειράς Miami Vice με τίτλο "Down For The Count" και το "Body Talk"συμπεριλήφθηκε στο The Golden Child όπου πρωταγωνίστησε ο Eddie Murphy.Για να προωθήσουν το άλμπουμ, περιόδευσαν μαζί με τους Poison, Cinderella, Cheap Trick και σε διαφορετική περιοδεία με τους Queensrÿche και Vinnie Vincent Invasion.
Το τεύχος Αυγούστου του Playgirl του 1986 είχε στο εξώφυλλο τον David Lee  Roth και στις μέσα σελίδες του τη συνέντευξη με τον Pearcy.

Το 1988 κυκλοφόρησαν το Reach for the Sky (Νο17 Αμερική, Νο 82 Μ.Βρετανία) αποσπώντας καλές κριτικές. Εξ’ άλλου οι Ratt ποτέ δεν ήταν το αυτό καθεαυτό hair metal συγκρότημα κι αυτό τους έκανε να ξεχωρίζουν έστω κι αν φωνή του Pearcy sleazάριζε. Τα τραγούδια "Way Cool Jr." και "I Want a Woman" ξεχώρισαν έχοντας heavy airplay στο MTV.
 To αρκετά διαφορετικό εξώφυλλο που το χαρακτηρίζει μια αισθητική τύπου Salvatore Dali ήταν διαφορετικό από όσα είχαμε δει στα προηγούμενα άλμπουμ τους αλλά έχοντας να επιλέξουμε μεταξύ ποιοτικής αισθητικής και Tawny Kitaen όλοι προτιμούσαμε τη δεύτερη, μεταξύ μας.
Το εξώφυλλο του Reach for the Sky

Η πρώτη έκδοση του άλμπουμ, εμφάνιζε το ένα στήθος του αγάλματος γυμνό, πράγμα που είχε προτείνει ο Pearcy και η πρώτη έκδοση του άλμπουμ κυκλοφόρησε με αυτό το εξώφυλλο. Τελικά το στήθος καλύφθηκε μπροστά στο φόβο να αντιδράσουν οι καταστηματάρχες και να μην το βάλουν στις προθήκες τους! Κι αυτό το άλμπουμ δουλεύτηκε αρχικά από τον Beau Hill, όμως οι ήδη τεταμένες σχέσεις του με τα μέλη του συγκροτήματος, τον ανάγκασαν να αποχωρήσει και να τελειώσει το άλμπουμ ο Mike Stone. Τελικά ούτε με τον Stone τα βρήκαν και στο studio επέστρεψε ο Hill για να το τελειώσει! Το συγκρότημα αν και παίζει σε μεγάλους χώρους και με μεγάλα ονόματα (Bon Jovi, Kingdom Come και Britny Fox), σύντομα θα βρεθεί κατάματα με την καινούργια πραγματικότητα η οποία δεν έχει ακόμα εμφανιστεί. Πρώτο καμπανάκι κινδύνουη ακύρωση της περιοδείας του 1989 με τους Kix, Warrant και Britny Fox, λόγω χαμηλής προπώλησης. Όμως η συναυλία τους με τους Bon Jovi στο Tokyo Dome ήταν μια από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας τους. «Σε μια τεράστια σκηνή, οι 80.000 κόσμου από κάτω φαινόντουσαν απλές κουκίδες», θυμάται ο ντράμερ Bobby Blotzer!
Και μπαίνουμε στην «αμαρτωλή δεκαετία» με την κυκλοφορία του 5ου άλμπουμ τους με τίτλο
Detonator (1990) με παραγωγό τον Sir Arthur Payson που πήρε πανηγυρικά τη θέση του Beau Hill που του φόρτωσαν όλα τα δεινά του Reach for the Sky. Ηχητικά, το συγκρότημα προσπαθεί να φέρει τον ήχο του πιο κοντά στα hair metal συγκροτήματα που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία αλλά ακόμα και τώρα η ποιότητά τους ξεχωρίζει! Οι διαφαινόμενες αλλαγές, τους «υποχρεώνουν» να συνεργαστούν με 2 πολύ πετυχημένους συνθέτες/στιχουργούς, τον  Desmond Child και την Diane Warren.

To Detonator (Νο 23 Αμερική, Νο 55 Μ.Βρετανία), έβγαλε 2 πολύ καλά κομμάτια, τη μοναδική  power ballad των Ratt, "Givin' Yourself Away" και το "Lovin' You's a Dirty Job" με τα περισσότερα τραγούδια του άλμπουμ να έχουν γραφτεί σε συνεργασία με τον Desmond Child, ενώ ο Jon Bon Jovi κάνει φωνητικά στο "Heads I Win, Tails You Lose". Οι πωλήσεις του Detonator δεν ξεπέρασαν τα 900.000 αντίτυπα ενώ η γιαπωνέζικη περιοδεία του 1991 ήταν και η τελευταία του Crosby που ήδη αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας αλλά και χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Η τελευταία συναυλία τους στην Osaka, ήταν και η τελευταία εμφάνισή του μαζί τους. Όταν επέστρεψαν στην Αμερική, ο Crosby ακολούθησε πρόγραμμα απεξάρτησης με τη θέση του να παίρνει, προσωρινά, ο  Michael Schenker (σ.σ.ναι, ο γνωστός! πιο κάτω μπορείτε να δείτε το video). Πολύ αργότερα, ο DeMartini δήλωσε ότι «αν είχαμε ηχογραφήσει μερικά χρόνια νωρίτερα το Detonator, η καριέρα μας θα ήταν πολύ διαφορετική».Ο μπασίστας Juan Croucier δεν ήταν υπέρ της συνεργασίας τους με τον Desmond Child και ήθελε να πάνε τον ήχο τους στην εποχή του πρώτου άλμπουμ τους. Αλλά τέτοια πράγματα δεν γίνονται…Το Detonator ήταν το τελευταίο άλμπουμ με τον Croucier στο μπάσο αλλά και του κιθαρίστα Robbin Crosby. Εκτός των δύο παραπάνω τραγουδιών, το Detonator έβγαλε το single "Shame Shame Shame" (σύνθεση των Desmond Child, Warren DeMartini και Stephen Pearcy) όπου συνοδεύεται από ένα video ενδεικτικό της εποχής. Το συγκρότημα παίζει μουσική μέσα σε ένα διαστημόπλοιο, όταν τους επιτίθεται ένα άλλο διαστημόπλοιο όπου το πλήρωμα αποτελείται από….strippers. Σαν ελληνική βιντεοκασέτα της δεκαετίας του 80! Με τους χώρους που έπαιζαν να μικραίνουν (από τις 12.000 έπεσαν στις 5.000) το συγκρότημα οδηγείται στην πρώτη διάλυσή του, με τον Stephen Pearcy να αποχωρεί πρώτος. Λίγο πριν, κυκλοφόρησε η πρώτη συλλογή τους με τίτλο Ratt &Roll 81-91 με το συγκρότημα να χρωστάει αρκετά χρήματα, κυρίως στους προμηθευτές τού merchandising. O ντράμερ Bobby Blotzer στράφηκε κατά του Pearcy που αποχώρησε χωρίς να αναγνωρίζει κανένα έξοδο και να μην πληρώνει τίποτε από τα χρωστούμενα!

Το Detonator ήταν το τελευταίο άλμπουμ με τη ιστορική σύνθεση τους. Ακολούθησε μια πρόσκαιρη διάλυση με τον Pearcy να ασχολείται με τους Arcade για να τους ξανασυναντήσουμε δισκογραφικά το 1997 με τη συλλογή Collage που περιείχε εναλλακτικές ηχογραφήσεις, B-sides ακόμα τραγούδια από τότε που ονομαζόντουσαν Mickey Ratt. Το συγκρότημα παραμένει ενργό, μέσα σε ένα μουσικό περιβάλλον εντελώς αντίθετο με τη μουσική του και με σύνθεση Warren DeMartini, Stephen Pearcy, Bobby Blotzer και με μπασίστα τον Rοbbie Crane, υπογράφουν στη Sony Records και κυκλοφορούν το 6ο άλμπουμ τους με τίτλο, σκέτο Ratt, το οποίο χάνεται μέσα στον ορυμαγδό των νέων κυκλοφοριών.  Ακολουθεί ακόμα μεγάλο διάλειμμα και το 2010 κυκλοφορούν το τελευταίο studio άλμπουμ τους με τίτλο Infestation, το οποίο είναι καλό (όπως και το προηγούμενο) αλλά παρ όλο που έβγαλε το single «Best of Me» πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Στο Infestation παρουσιάζονται και πάλι με 2 κιθαρίστες, με την προσθήκη του μεξικάνου Carlos Cavazo γνωστού από τη συμμετοχή του στους Quiet Riot.
Η ΔΙΑΛΥΣΗ
Ένα συγκρότημα δεν διαλύεται μόνο όταν τα μέλη του αποφασίζουν να βάλουν τέλος στην καριέρα του, αλλά κι όταν βρίσκεται σε δράση και παρουσιάζονται διασπαστικές τάσεις. Πολύ χαρακτηριστικό είναι η αναφορά που κάνει ο DeMartini πηγαίνοντας το χρόνο στο 2000 όταν το συγκρότημα κρατούσε ένα σταθερό πυρήνα fans και η περιοδεία του πήγαινε πολύ καλά. Τότε, στο μέσο της περιοδείας, ο Pearcy αποφάσισε να αποχωρήσει, κρεμώντας τους υπόλοιπους, ενώ έχουν προσλάβει σαν δεύτερο κιθαρίστα τον Keri Kelli. Τον Ιανουάριο του 2000, οι Pearcy και Kelli αποχωρούν για να αντικατασταθούν από τους Jizzy Pearl (L.A. Guns) και John Corabi (Motley Crue). O Jizzy Pearl μένει 6 ολόκληρα χρόνια στο συγκρότημα για να αποχωρήσει ενώ είχαν αρχίσει φήμες για επανασύνδεση της κλασικής σύνθεσης τους. Πράγματι, ο Pearcy επέστρεψε με τον Cavazo να αντικαθιστά τον Corabi και μαζί να ηχογραφούν το άλμπουμ Infestation.
Ακολούθησε μια μεγάλη περίοδος «μπες – βγες» αλλά κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι νομικές διαμάχες για το όνομα, με τους Blotzer και Pearcy να αλληλομηνύονται για παράνομη χρήση του ονόματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Pearcy έφυγε τρεις φορές από το συγκρότημα! Ο Blotzer εμφανίστηκε με το όνομα Bobby Blotzer's Ratt Experience, με τον DeMartini να τον μηνύει όπως κι ο Pearcy ο οποίος δήλωσε «τα περισσότερα τραγούδια είναι δικές μου συνθέσεις, το λογότυπο το έφτιαξα εγώ, δεν μπορείς να οικιοποιήσε το όνομα χωρίς την άδεια μου». Οι Blotzer, DeMartini και Pearcy αλληλομηνύθηκαν κάνοντας τους δικηγόρους πλούσιους κι αμαυρόντας το όνομα του συγκροτήματος που κάποτε γέμιζε στάδια. Πάντως το 2016 οι
Pearcy, DeMartini και Croucier, κέρδισαν τη δίκη κατά του Blotzer που διέκοψε τις εμφανίσεις του χρησιμοποιώντας το όνομα Carlos Cavazo και Jimmy DeGrasso. Με σύνθεση Pearcy, DeMartini, Croucier, DeGrasso και Cavazo βγήκαν περιοδεία το χειμώνα του 2018 …για να απολυθεί ο DeMartini και λίγο αργότερα να φύγει κι ο Cavazo, αφήνοντας τους Pearcy και Croucier να συνεχίζουν με καινούργια μέλη.
ΓΙΑΤΙ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ RATT
Αυτό το τελευταίο κομμάτι δεν αποτελεί μέρος της ιστορία τους γιατί τους Ratt δεν θα τους θυμόμαστε για τις ανόητες δικαστικές διαμάχες τους  αλλά για τη φωνή του Stephen Pearcy, που ήταν από τους καλύτερους τραγουδιστές εκείνης της περιόδου (και παραμένει), το αχτύπητο δίδυμο των κιθαρίστων DeMartini και Crosby που η ποιότητά τους ήταν κατά πολύ ανώτερη από πολλά άλλα δίδυμα κιθαριστών αλλά και μεμονωμένα και τα τρία πρώτα άλμπουμ τους που συνθετικά ξεχώριζαν εύκολα. Εξ άλλου οι Ratt δεν ήταν ακόμα ένα glam rock συγκρότημα (σ.σ. έτσι αποκαλούσαν στην Αμερική τα συγκροτήματα της εποχής) αλλά ένα καλό hard συγκρότημα με αίσθηση της μελωδίας.




ROBIN CROSBY  1959 –  2002

Ο Robbinson Lantz όπως είναι το πλήρες όνομά του ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας στους Mac Meda, αργότερα στους Phenomenon με τους οποίους κυκλοφόρησε ένα single. Συνέχισε στους Aircraft όπου συνυπήρξε με τον Rob Lamothe, μετέπειτα μέλος των Riverdogs. Τον βρίσκουμε στους Mickey Ratt, οι οποίοι όπως διαβάσατε πιο πάνω, μετονομάστηκαν σε Ratt με τους οποίους ηχογράφησε 5 άλμπουμ κι ένα EP. Συμμετείχε συνθετικά σε πολλά τραγούδια τους και ήταν αυτός που έφερε την Tawny Kitaen με την οποία είχε σχέση, στο συγκρότημα για να φωτογραφηθεί στο Ratt EP (1983) και  Out of the Cellar (1984). Το 1987 παντρεύτηκε το μοντέλο του Playboy, Laurie Carr με την οποία χώρισε το 1991, χωρίς να αποκτήσουν παιδιά. Η Carr είναι το μοντέλο που εικονίζεται στα εξώφυλλα των άλμπουμ Stick It to Ya και Stick It Live των Slaughter! Όσο ήταν μέλος των Ratt, έκανε παραγωγή σε άλμπουμ των Lillian Axe, ενώ έπαιξε και στο άλμπουμ του Jon Bon Jovi, Blaze of Glory.
Από την εποχή που ήταν μέλος των Ratt ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά και μάλιστα στην ηρωίνη. Ο Bobby Blotzer λέει ότι κανένας τους δεν είχε καταλάβει αυτό τον εθισμό του και νόμιζαν ότι είχε περιοριστεί σε απλά ναρκωτικά. Το 1999, δημοσιοποίησε το πρόβλημα υγείας του τόσο με τα ναρκωτικά όσο και με τον ιό του Aids τον οποίο κόλλησε από ένεση που χρησιμοποίησε για ηρωϊνη! Ταλαιπωρήθηκε 8 χρόνια μπαινοβγαίνοντας στα νοσοκομεία χωρίς ποτέ να σταματήσει να ασχολείται με τη μουσική, ενώ είχε αποκοπει από τα άλλα μέλη των Ratt, οι οποίοι έδειξαν αργοπορημένα το ενδιαφέρον τους, μόλις 6 μήνες πριν πεθάνει. Τελευταία συνεργασία του ήταν με τον πρώην μπασίστα των Ratt, Juan Croucier. Πέθανε σε ηλικία 42 ετών, στις 6 Ιουνίου 2002 εξ’ αιτίας του AIDS σε συνδυασμό με υπερβολική δόση ναρκωτικών.


ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Τον Αύγουστο του 1991, εμφανίστηκαν σε μια από τις πρώτες εκπομπές του MTV Unplugged με τον Michael Schenker(!!!) ο οποίος ήταν προσωρινά αντικαταστάτης του Crosby. Δείτε το σχετικό video!


Το 1992, ο Stephen Pearcy μαζί με τον ντράμερ των Cinderella,  Fred Coury σχημάτισε τους Arcade. Ακολούθησαν οι Vicious Delite το 1995 και οι Vertex το 1996, όλα χωρίς επιτυχία. Έχει κυκλοφορήσει 2 προσωπικά άλμπουμ, ενώ ετοιμάζει και ένα τρίτο..
Την αποχώρηση του Pearcy ακολούθησε ο κιθαρίστας Warren DeMartini ο οποίος πέρασε για ένα φεγγάρι από τους Whitesnake (το 1994) για να ηχογραφήσει το 1996 το προσωπικό του άλμπουμ Crazy Enough to Sing to You. Ο Bobby Blotzer σχημάτισε τη δική του εκδοχή των Ratt ενώ επαγγελματικά ‘έφτιαξε μια εταιρεία καθαρισμού χαλιών.
 Ο μπασίστας Juan Croucier ‘έφτιαξε ένα studio όπου ασχολήθηκε με ηχογραφήσεις και παραγωγές underground συγκροτημάτων, ενώ το 2004 κυκλοφόρησε το προσωπικό του άλμπουμ Liquid Sunday.  Έχει παίξει και στα άλμπουμ των Dokken, Back in the Streets (1979) και Breaking the Chains (1983).
 Ο ντράμερ Bobby Blotzer εκτός από τη δική του εκδοχή των Ratt, έπαιξε σε διάφορα side projects με σημαντικότερο αυτό των Contraband. Περιόδευσε με τους Montrose, ενώ το 2008 μαζί με τους Jani Lane (Warrant), Keri Kelli (Alice Cooper) και Robbie Crane (Ratt) σχημάτισε τους Saints of the Underground με τους οποίους ηχογράφησε το άλμπουμ Love The Sin, Hate The Sinner.
Ο μπασίστας Robbie Crane, πριν γίνει μέλος των Ratt είχε παίξει με τον Vince Neil στο άλμπουμ Craved in Stone κι είχε παίξει σε 2 άλμπουμ των Tuff. Στους Ratt έπαιξε  το διάστημα 1997-2012και ηχογράφησε μαζί τους τα άλμπουμ Ratt (1999) και Infestation (2010). Έπαιξε στους Lynch Mob και σήμερα είναι μέλος των Black Star Riders.


TRIVIA
  • Δύο από τα πρώτα μέλη που πέρασαν από τους Ratt όταν ακόμα λεγόντουσαν Mickey Ratt, οι Dave Alford  και Matt Thorne σχημάτισαν τους Rough Cutt.
  • Το 1991 έδωσαν το τραγούδι "Nobody Rides For Free" στο soundtrack της ταινίας Point Break (το τραγούδι ακούγεται στο τέλος όταν πέφτουν τα γράμματα). Το τραγούδι είναι σύνθεση του  Steve Caton, με τα μέλη των Ratt να κάνουν αρκετές αλλαγές, κυρίως στους στίχους. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
2/8/20


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment